Lizette Risgaard er ikke kun synlig og tydelig i medierne, men behersker også dét, der i den pædagogiske verden kaldes relationsarbejde. Her i en skurvogn. Foto: Fra filmen 'Hjerter Dame'.

Anmeldelse:

Ny film: Vi kommer tæt på LOformanden, men ikke på Lizette

30. apr 2018
Dokumentarfilmen Hjerter Dame leverer et sjældent og tiltrængt indblik i fagbevægelsen. Vi møder en stærk og umiddelbar LOformand Lizette Risgaard. Men filmen lukker os ikke ind i det personlige. Det svækker portrættet, skriver forfatteren Lars Olsen.

 

Det er næsten som et eventyr. Den lille kontorpige fra Nørrebro, der overtager det ganske kongerige og mere til. Med fusionen mellem LO og FTF står Lizette Risgaard i spidsen for halvanden million lønmodtagere og er en af Danmarks helt tunge spillere.

'Hjerter Dame' følger Lizette Risgaard fra 2015, da hun vælges som den første kvindelige formand for LO. Vi er med til 1.maj. Til trepartsforhandlinger med Lars Løkke Rasmussen. Til alvorlige debatter om fagbevægelsens faldende medlemstal. Til DM i Skills hvor Lizette giver hjertemassage i sosu-elevernes stand og fumler med at betjene selfiestang og mikrofon.

Filmens stærkeste del er skildringen af overenskomst-forhandlingerne i 2017 på det private arbejdsmarked. Det langstrakte opgør om overenskomsterne giver sidste halvdel af filmen en dramatisk nerve, der mangler i meget af første halvdel.

Kigget bag kulisserne i Forligsinstitutionen er tankevækkende efter de seneste uger. Lars Olsen, forfatter og journalist

Opgøret i fagbevægelsen får et efterspil. Lizette Risgaards tale i Fælledparken 1.maj bliver afbrudt af aktivister, der stormer ind på scenen. En af filmens stærkeste scener kommer herefter: Efter talen forlader Lizette Risgaard det bevogtede område bag scenen, går ud på pladsen og ned i teltet til de utilfredse arbejdere.

»Du er den første LO-formand, der har turde komme ned og snakke med folk. Det tager vi hatten af for,« siger en af dem.

Filmen tegner billedet af en stærk og umiddelbar LO-formand, der har kommunikation som den store styrke. Lizette Risgaard er ikke kun synlig og tydelig i medierne, men behersker også dét, der i den pædagogiske verden kaldes relationsarbejde – hun taler lige godt med DA-formanden og folk på Hovedbanegården og uddeler utallige af de krammere, der nærmest er blevet hendes varemærke.

Hvem er Lizette? Det spørgsmål stiller Lars Olsen i sin anmeldelse af 'Hjerter Dame'. (Foto: Fra Hjerter Dame)

Alligevel sidder man tilbage med noget uforløst: Hvem er Lizette? Vi får en anelse at vide i to korte tilbageblik. Ét fortæller om hendes opvækst i en arbejderfamilie på Nørrebro. Et andet om to sønner og ægteskabet med Per, der dør af kræft i 2011. Men vi lukkes ikke for alvor ind i det personlige, og det svækker personportrættet.

En anden svaghed er Lizette Risgaards vej til magten. Hun fortæller åbent i filmen, hvordan hun som næstformand i LO lægger billet ind på formandsposten. Hun fortæller også, hvordan den daværende LO-formand Harald Børsting svigtede hende. Han havde brug for en kvindelig næstformand for at skaffe stemmer ude i landet, men holdt hende efterfølgende ude af magtens indercirkel.

Dem, vi tidligere kaldte arbejderklassen, er ofte usynlige i medierne – det samme er det faglige arbejde. Set i det perspektiv er 'Hjerter Dame' en sjælden og tiltrængt film. Lars Olsen, forfatter og journalist

Forløbet kan imidlertid ikke blot tørres af i den nu pensionerede Børsting. Formændene for de store fagforbund fulgte samme linje, de foretrak HK-formand Kim Simonsen som ny LO-formand. Forfatteren til disse linjer er ikke feminist, men virkeligheden er, at der bagved lå en solid dosis mandschauvinisme og konservatisme.

Denne del af historien hører vi ikke. Det havde ellers styrket filmens eventyrfortælling om kontorpigen fra Nørrebro, der blev LO-formand imod alle odds; men måske var det politisk ubekvemt – de magtfulde forbundsformænd sidder der jo endnu?

Ikke desto mindre er filmen værd at se. Dem, vi tidligere kaldte arbejderklassen, er ofte usynlige i medierne – det samme er det faglige arbejde. Set i det perspektiv er 'Hjerter Dame' en sjælden og tiltrængt film.

Fakta om Hjerter Dame

'Hjerter Dame' er en dokumentarfilm om LO's første kvindelige formand Lizette Risgaard.

Filmen er skabt af to kvindelige instruktører Mette-Ann Schepelern og Louise Detlefsen, der har fulgt Lizette Risgaards arbejde med filmkameraet i mere end to år. 

Producer Malene Flindt Pedersen og 'Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn' har produceret. 

'Hjerter Dame' har premiere onsdag 2. maj i en stribe danske biografer. 

Se listen over biografer her.   

 

 
Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...