74-årige Flemming Rosleff er en af de mange ældre danskere, som ikke ønsker at give slip på arbejdslivet. Det er godt at holde sig i gang, sagde den tidligere hospitalschef, som nu er kassemedarbejder i Irma, til A4 Nu tidligere på året, hvor han vandt prisen for Danmarks Sødeste Kassedame. Foto: Michael Særkjær / A4 Medier arkiv

Ny undersøgelse: Flertal vil gerne arbejde efter pensionsalderen

25. jun, 5:30
Fire ud af fem danskere vil gerne blive ved med at arbejde, efter de er gået på pension, viser undersøgelse. De nedslidte har behov for en nødudgang fra arbejdsmarkedet, siger økonom.

Danskerne er glade for at arbejde - vel at mærke så meget, at de fleste har svært ved tanken om at give slip på arbejdslivet. I hvert fald har næsten fire ud af fem danskere et ønske om at blive ved med at arbejde på nedsat tid, når de er gået på pension.

Læs også: På morfin, svagtseende og venter på rollator: Kommunen vil have Lillian i job

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har udført for PFA Pension blandt 2.038 repræsentativt udvalgte danskere, som enten er på arbejdsmarkedet eller studerer.

- Hovedtendensen er, at seniorarbejdsstyrken har meget mere at byde på, end vi ser i dag, siger Jesper Brask Fischer, som er direktør i Senior Services hos PFA Pension, til A4 Nu.

78 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de i en eller anden grad kan forestille sig at arbejde 10-15 timer om ugen, efter de er gået på pension. Godt hver fjerde kan endda i meget høj grad forestille sig det, og kun hver tiende afviser tanken helt.

Om undersøgelsen:

Epinion har på vegne af PFA Pension spurgt 2.038 danskere, som enten er på arbejdsmarkedet eller studerer:

I hvilken grad kan du forestille dig at arbejde på nedsat arbejdstid, efter du er gået på pension - eksempelvis 10-15 timer om ugen?

  • I meget høj grad - 26 procent
  • I nogen grad - 35 procent
  • I mindre grad - 17 procent
  • Slet ikke - 9 procent
  • Ved ikke - 12 procent

Arbejdet giver os meget andet end løn

Allerede i dag vælger et stigende antal ældre at udskyde deres pensionstilværelse. Det skyldes blandt andet, at det arbejdet giver os meget andet end blot en løn at leve for, vurderer Jesper Brasck Fischer.

- For mange mennesker er den identitet, der følger med et arbejde, ret vigtig, og dermed også svær at give afkald på, når man går på pension. Derudover giver arbejdet os relationer og holder vores sociale netværk ved lige, og endelig har mange også et ønske om at leve et aktivt seniorliv, hvor man har noget at tage sig til og hvor man bruger sine ressourcer, siger han.

Det bekræfter Ældre Sagen, som også oplever det som en tendens, at flere og flere seniorer gerne vil arbejde.

- Der er en ny generation af ældre, som overodnet har bedre helbred, længere uddannelser og mere indflydelse på deres arbejde. Mange af dem bliver ved med at arbejde af lyst, fordi de holder af deres arbejde og det, som arbejdet kan give dem. Vi kan også se, at flere og flere over folkepensionsalderen springer ud som selvstændige, hvor man netop også typisk har indflydelse på sine egne arbejdstider, siger Anna Sophie Debel, som er økonom i Ældre Sagen.

Mens det er lysten, der driver værket for de fleste ældre, er der dog også en gruppe, som bliver ved med at arbejde af nød - for eksempel hvis de ikke har opsparet nok pension, tilføjer hun.

Undersøgelsen kommer lige i halen af en valgkamp, som har blandt andet har handlet om nedslidning og pensionsalder. Blandt andet har Socialdemokratiet lagt op til, at visse grupper på arbejdsmarkedet, som er særligt udsatte for nedslidning, bør have ret til tidligere pension. De Radikale har luftet idéen om at hæve pensionsalderen yderligere.

Her er det interessant, at så stor en andel af danskerne helt frivilligt gerne bliver hængende i længere tid på arbejdsmarkedet, mener Jesper Brask Fischer.

- Det er vigtigt at anerkende, at mange gerne vil blive ved med at arbejde efter pensionsalderen på nedsat tid, og der skal arbejdspladsen også være bevidst om, hvad der skal til, for at det kan lade sig gøre. Men det er også vigtigt at anerkende, at der er en anden gruppe mennesker, som er fysisk eller psykisk nedslidte og ikke kan mere, siger han.

Nedslidte har brug for nødudgang

Den pointe understreger Erik Bjørsted, som er cheføkonom ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, også.

- Det er rigtigt positivt, at mange kan se sig selv have arbejdstimer ved siden af folkepensionen. Men det ændrer ikke på den aktuelle diskussion. De nedslidte mennesker, man taler om, som er pressede af, at vi kontinuerligt hæver pensionsalderen, har behov for en nødudgang, hvor de ikke skal igennem komplicerede sagsforløb og bureaukrati, siger han.

Det afgørende er, at det er en rettighed og ikke en pligt at kunne blive på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen, understreger Erik Bjørsted.

Men både politikere og arbejdsmarkedets parter kan sagtens gøre noget for at flere, som ønsker det, har mulighed for at arbejde i længere tid. Det handler om at forbedre arbejdsmiljøet, opkvalificere og efteruddanne folk, pointerer Erik Bjørsted.

Epinion-målingen viser, at ønsket om at blive ved med at arbejde er mere udbredt hos højtlønnede og personer med lang uddannelse. Danskere over 56 år er også mere begejstrede for tanken end de yngre aldersgrupper, og endelig vil flere mænd end kvinder gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Generelt går tendensen dog på tværs af både køn, alder og andre faktorer.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...