Søren Heisel fra 3F og Maria Bille Høeg fra DA er uenige om, hvorvidt Danmark har behov for at importere arbejdskraft fra lande uden for EU. Foto: Presse

Nye tal skaber debat: Mangler vi arbejdskraft eller ej?

3. aug 2019
Manglen på arbejdskraft er dalene, viser nye tal fra Danmarks Statistik, men 3F og DA er uenige om, hvad det betyder.

Har Danmark brug for arbejdskraft fra Indien, Ukraine og Nepal?

3F og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ser forskelligt på nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at manglen på arbejdskraft er blevet mindre det sidste år.

I bygge- og anlægssektoren manglede 34 procent af virksomhederne arbejdskraft i juni 2018, mens det kun var 25 procent, der manglede hænder i juni 2019. På resten af arbejdsmarkedet har der også været mindre mangel på arbejdskraft i samme periode, men her har faldet ikke været lige så stort som i bygge- og anlægssektoren.

I 3F mener forbundssekretær Søren Heisel, at tallene viser, at Danmark ikke har behov for at hente mere arbejdskraft ind fra lande uden for EU. I fagforbundets optik er manglen på arbejdskraft i Danmark i dag et spørgsmål om, at arbejdsgiverne ikke er gode nok til at finde dansk arbejdskraft.

- Mange af dem, der råber op om, at de mangler arbejdskraft, har ikke engang selv slået stillingen op på deres hjemmeside. Det er også de færreste, der tager kontakt til jobcentrene eller os fagforeninger, når de mangler arbejdskraft. Hvordan skal vores ledige medlemmer så vide, de mangler folk? De kan ikke spå i krystalkugler, siger Søren Heisel til A4 Nu.

Søren Heisel understreger dog, at mange arbejdsgivere er gode til at gøre brug af de forskellige gratis muligheder for rekruttering, som gør det nemmere at skaffe arbejdskraft.

Arbejdsgiverne er ikke enige i, at de ikke gør nok for at slå stillingerne op.

Maria Bille Høeg, chefkonsulent for beskæftigelse og arbejdskraft i DA, peger på, at der bliver slået flere og flere opslag op på sider som jobnet.dk. Problemet er i hendes optik, at det slet ikke er muligt at finde nok arbejdskraft i Danmark.

- Det er stadig hver fjerde virksomhed inden for bygge og anlæg, der melder ind, at de mangler arbejdskraft, så selvom det er faldet med ni procentpoint, så er det vanvittigt højt. I vores øjne er det her et presserende problem, vi bliver nødt til at løse. Derfor så vi gerne, at man gør det nemmere at få arbejdskraft ind fra både EU og resten af verden, siger Maria Bille Høeg til A4 Nu.

Kun 150 ledige elektriker og 100 ledige murere

I DA er man bekymret for, at manglen på arbejdskraft kan være med til at bremse væksten og den danske økonomi. Når specifikke job ikke besættes, mindsker det samtidig behovet for en lange række andre job. Det vil sige, at har man eksempelvis ikke murerne til at bygge et hus, behøver man ikke malere til at male væggene.

- I Danmark lige nu har vi kun 150 ledige elektriker og 100 ledige murere. Det er et kæmpe problem. I følge tal fra Beskæftigelsesministeriet gik Danmark glip af 35.000 arbejdspladser det seneste halve år, fordi vi manglede kvalificerede medarbejdere til at besætte de ledige stillinger, siger Maria Bille Høeg.

Omvendt mener forbundssekretær i 3F Søren Heisel, at det er arbejdsgivernes egen skyld, at der er så stor en mangel på kvalificeret arbejdskraft. Han peger på, at der er mellem 8.000 og 12.000 lærlinge, der mangler praktikpladser hos virksomhederne for at kunne færdiggøre deres uddannelse.

- Hvis arbejdsgiverne ønskede dansk, kvalificeret arbejdskraft, så havde de investeret mere i at skabe pladser til alle de unge, der bliver nødt til at tage i skolepraktik i stedet for at få erfaring fra det rigtige arbejdsmarked. Det er jo en gylden mulighed for virksomheder selv at forme de unge til deres behov, så jeg må stille mig komplet uforstående over for deres prioriteringer, siger han.

I Søren Heisels optik handler det om, at arbejdsgiverne kun vil have arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU for at presse lønningerne på det danske arbejdsmarked.

- Der er over 100.000 ledige i Danmark, så det eneste jeg kan se som grunden til, at de vil have arbejdskraft fra uden for EU er, at de vil tjene flere penge. Der er 15 millioner ledige inden for EU, så selv hvis de ikke kan finde den i Danmark, så burde de ikke være nødsaget til at hente den uden for EU, siger Søren Heisel.

Det er dog ikke altid lige let at finde arbejdskraft i de andre EU-lande, mener Maria Bille Høeg fra DA. Hun peger på, at Tyskland prøvede at åbne et jobcenter i Spanien for at øge rekrutteringen uden nævneværdige resultater.

- Vores undersøgelser viser, at vi ikke engang kan få de unge til at flytte rundt i EU. Samtidig skal arbejdsgiverne i dag betale mere for en elektriker uden for EU end indenfor. Det vi foreslår er bare, at det skal koste det samme. Vi ønsker IKKE at underbetale arbejdskraften fra uden for EU, siger Maria Bille Høeg.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...