Udlicitering er det stik modsatte af sund fornuft, mener Lydia Frydendal Callesen, der onsdag blev valgt til ny gruppeformand for 3F's offentlige gruppe. Foto: Foto: A4 Medier.

Nyvalgt 3F-gruppeformand: Det vil jeg sætte en stopper for

25. sep, 21:51
Den offentlige gruppe i 3F får Lydia Frydendal Callesen som ny formand efter Ellen K. Lykkegaard, der går på pension. Udlicitering skal bremses, og de oversete rengørinsassistenter, renovationsarbejdere og andre offentligt ansatte 3F'ere skal ind på lystavlen hos danskerne.

I mange år arbejdede Lydia Frydendal Callesen som postarbejder i Ebeltoft. Arbejdet var hårdt og præget af forskellige omstillinger og ustandselige tiltag om effektivisering.   

- De offentligt ansatte 3F'ere bliver glemt i den offentlige debat og får slet ikke den anerkendelse og løn, som de fortjener. Vi glemmer de lønmodtagere, der via deres arbejde sørger for, at vi andre kan gå på arbejde. Hvis vejene ikke bliver saltet om vinteren, eller vore institutioner ikke bliver gjort rene, går tingene i stå, siger hun. 

Lydia Frydendal Callesen er netop blevet valgt som ny gruppeformand for de cirka 34.000 medlemmer af 3F's offentlige gruppe, der blandt andet tæller rengøringsassistenter, renovationsarbejdere, ansatte i Vej og Park og mange andre faggrupper.

Hun afløser Ellen K. Lykkegaard, der går på pension efter mange år på posten. 

Tømrer havner i orkanens øje: Skal forhandle ny overenskomst til 57.000 bygningsarbejdere  

Og den nyvalgte gruppeformand har en ambition om, at de offentligt ansatte rundt om på de offentlige arbejdspladser skal ind på lystavlen hos danskerne.

- Det er så urimeligt, at store grupper af lønmodtagere på vores arbejdsmarked bliver overset og ikke anerkendt, selvom deres arbejde er helt uundværligt for, at vores velfærdssamfund fungerer døgnet rundt og året rundt, siger hun og pointerer, at jo mere synlige en faglig gruppe er, jo bedre forudsætninger er der også for at udvikle deres arbejde og sikre bedre løn- og arbejdsvilkår.  

Udliciteringsboblen ødelægger arbejdsglæde 

Den 52-årige Lydia Frydendal Callesen vil også gå til kamp mod udlicitering og konkurrenceudsættelse. 

- Udliciteringsboblen skal punkteres. I dag er udlicitering blevet et nemt værktøj for politikerne, hvis de vil effektivisere og spare. Men udliciteringsboblen hænger som en mørk sky over mange af vores medlemmer, der bliver presset helt enormt på tempo og omfanget af opgaver, beklager hun.

Vi skal have sat en stopper for udlicitering, fordi der er så mange tabere forbundet med det.
Lydia Frydendal Callesen, gruppeformand for 3F's offentlige gruppe. 

Hun kalder det en vildfarelse, når mange i det offentlige tror, at alt privat er godt. Tværtimod fører det ifølge Lydia Frydendal Callesen ofte til dårligt arbejdsmiljø, nedslidning og sygemeldinger, fordi effektivitetskravene ved udliciteringer er umulige at indfri.

- Vi skal have sat en stopper for udlicitering, fordi der er så mange tabere forbundet med det. Udover at de ansatte skal løbe stærkere og stærkere, bliver kvaliteten af for eksempel rengøring på en skole eller sygehus ofte også dårligere på grund af helt urealistiske forventninger til effektivisering. Det er simpelt hen det stik modsatte af sund fornuft at udlicitere, fastslår hun. 

Flere og bedre muligheder for at medlemmerne kan efteruddanne sig, står også højt på dagsordenen de næste år for Lydia Frydendal Callesen, ligesom der skal skabes et langt bedre arbejdsmiljø for de offentligt ansatte.  

- Et godt arbejdsmiljø skabes med tillid, og derfor skal vi have langt mindre kontrol og detailstyring og mere tillid til medarbejderne og deres faglighed, fastslår hun.

Overdreven kontrol 

- Den overdrevne kontrol, der hersker mange steder i dag, kan heller ikke betale sig økonomisk. Tværtimod koster den stramme styring rigtig meget på tabt arbejdsglæde, højere sygefravær og dermed også tab af produktivitet, mener hun.

I hverdagene bor Lydia Frydendal Callesen i København, hvor hun de senere år har arbejdet som forhandlingssekretær i 3Fs forbundshus. Men efter fyraften fredag kører hun hjem til den lille landsby Balle på Djursland.  

- Jeg brænder for at gøre en forskel, der gør arbejdslivet bedre for de lønmodtagere, som mange aldrig får øje på. De er stolte af at gå på arbejde og dedikerede for at levere en god vare. Så skal vi andre altså også anerkende deres arbejdsindsats, som vi nyder godt af, siger hun. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...