Hjulene i samfundet går i stå, hvis uligheden får lov at vokse sig for stor, advarer Den Internationale Valutafond, IMF, i en ny rapport.  Foto: Flemming Therkildsen/Polfoto

SKÆVT VÆKST?:

Øget ulighed kan skade væksten

6. mar 2014
Det kan modvirke økonomisk vækst, hvis uligheden stiger for meget, lyder det fra international valutafond i ny rapport. Danmark bør holde et vågent øje med den stigende ulighed, mener tænketank.

Det er skadeligt for væksten i samfundet, når uligheden stiger. Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion i en ny undersøgelse fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Mens de fleste økonomer hidtil har været af den opfattelse, at ulighed er fremmende for væksten, fremfører IMF nu det nærmest diametralt modsatte synspunkt.

Ugebrevet A4 skriver i dag, at indkomstfordelingen i Danmark er blevet mere ulige siden år 2000. Alt i mens flere hundrede tusinde danskere har fået markant flere penge mellem hænderne, er antallet af personer, der har mindre end 100.000 kroner om året i disponibel indkomst, stort set uforandret.

Det er en bekymrende udvikling set i lyset af den nye viden om sammenhængen mellem ulighed og vækst, mener Kristian Weise, direktør i centrum-venstre tænketanken Cevea.

»Mere og mere forskning viser, at øget ulighed kan være en ulempe for den økonomiske udvikling i samfundet. Derfor skal man være meget opmærksom på, om uligheden stiger for meget i Danmark. Høj ulighed kan forhindre, at der kommer gang i væksten,« siger han.

Ulighed fører til lavere vækst

Den almindelige antagelse blandt økonomer har hidtil været, at ulighed øger den økonomiske vækst. Det bygger kort fortalt på en ide om, at folk yder en ekstra indsats, når der er en økonomisk gevinst forbundet med det. Hvis overførselsindkomsterne for eksempel er lige så høje som lønnen for at arbejde, er der ingen grund til at lette røven, lyder rationalet.

I 2012 kom så bogen 'The Price of Inequality' fra den nobelprisvindende amerikanske økonom Joseph Stiglitz. Her er en af pointerne, at ulighed fører til lavere vækst.

Og det er denne opfattelse, der nu understøttes af IMF. I den nye rapport konkluderer valutafonden – på baggrund af historiske erfaringer – at der generelt set er en klar sammenhæng mellem lavere ulighed og højere vækst. IMF konkluderer også, at omfordeling generelt set ikke skader økonomien.

Cepos: Dårlig idé

Selvom meldingen kommer fra en internationalt anerkendt organisation i form af IMF, er det dog langt fra alle økonomer, der er enige i konklusionerne – for slet ikke at tale om, hvorvidt de bør føre til ændringer i den førte økonomiske politik.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos siger:

»I praksis har jeg svært ved at genfinde den sammenhæng for Danmarks vedkommende. IMF's konklusion bør ikke have nogen indvirkning på den tilgang, vi har til økonomisk politik herhjemme.«

Mads Lundby Hansen henviser til, at 'litteraturen om sammenhængen mellem ulighed og vækst er tvetydig'. Og han mener ikke, det vil føre noget godt med sig, hvis de danske politikere forsøger at mindske uligheden.

»Hvis man øger marginalskatten, vil det reducere både beskæftigelse og velstand. Og det samme er tilfældet, hvis man hæver satserne for dagpenge eller kontanthjælp,« siger Mads Lundby Hansen.

Klik her for at læse undersøgelsen fra IMF.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...