Flyttebiler med østeuropæisk indbo har kurs mod Udkantsdanmark. Flere landkommuner har tredoblet antallet af østeuropæiske indbyggere siden 2008. Foto: Casper Dalhoff/Polfoto

NÆRØSTEN:

Østeuropæere flytter på landet

10. nov 2014
Mange landkommuner har i dag dobbelt så mange østeuropæiske borgere som i 2008. Østarbejdere redder produktionen og giver skatteindtægter i udkantsområder, mener arbejdsgivere og borgmestre. Fagforeninger beklager lønpres og frygter, at landjob bliver så dårligt betalte, at flere danskere søger mod byerne.

Flyttebilerne fra Østeuropa har for alvor kurs mod landet. Frederikshavn, Norddjurs, Vejen og Hjørring er nogle af de landkommuner, der fra 2008 til i dag har haft over en tredobling af østeuropæere. 861 østeuropæere bor i dag i Frederikshavn, mens tallet i 2008 kun lød på 151 personer, og også nabokommunerne Brønderslev og Hjørring strømmer østeuropæerne til. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Ugebrevet A4 har analyseret.

Dobbelt så mange østeuropæere slår sig nedDen procentuelle stigning i østeuropæiske indbyggere fra 3. kvartal 2008 til 3. kvartal 2014.
Kilde: Danmarks Statistik.

Borgmester i Hjørring Arne Boelt (S) mener, at østarbejderne kan være en gevinst for kommunen.

»Så længe de får en overenskomstmæssig løn og er her på ordentlige vilkår, har jeg intet imod østarbejdere. Tværtimod kan det være, at vi skal være rigtigt taknemmelige. For hver gang der bosætter sig en borger i Hjørring, betyder det noget for bloktilskuddet og skatteindtægten. Bliver de gift og får børn, giver det liv i skoler og daginstitutioner,« siger han.

Det er vigtigt at få jobbene besat, og hvis østeuropæerne arbejder på danske overenskomster og betaler skat, er de velkomne. Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn

Derfor begyndte virksomheden for flere år siden at ansætte polske medarbejdere.

»Der er ingen tvivl om, at der også er danskere, der gerne vil svejse. Tendensen er dog, at de kan meget mere og ikke finder, at det er attraktivt at svejse fra morgen til aften,« siger ejer og direktør Esben Møller. Han mener, at polakkerne har været en kæmpe gevinst.

»Vi havde omsat for 40 millioner kroner mindre om året, hvis vi ikke havde ansat polske svejsere. De har været en kæmpe gevinst samfundsmæssigt, og flere har slået sig ned i Norddjurs med kone og børn. Samtidig er der skabt danske job, fordi vi har udvidet virksomheden,« siger han. Esben Møller fastslår, at polske svejsere får samme kvalifikations- og resultatløn som danskere. Metal i Grenaa har da heller ikke haft sager om underbetaling.

Borgmesteren i Norddjurs er også glad for de mange tilrejsende østarbejdere, så længe arbejdsforholdene er i orden.

»Det er almindelige, hæderlige mennesker, der passer deres arbejde. Det giver liv i landsbyerne, når de køber varer og tanker bil, og de flytter ind i huse, som ellers kunne have stået tomme. Østarbejderne bidrager til væksten i Norddjurs. Det er positivt, når de ikke undergraver overenskomster og standarder,« siger Jan Pedersen.

Lønnen gik i skidtfisk

I Skagen er erfaringerne med østeuropæere dog ikke så rosenrøde. Boomet på mange hundrede østarbejdere skyldes især en laksevirksomhed i Skagen, der hovedsageligt beskæftiger rumænere. De har udfordret løn- og arbejdsvilkår kraftigt, oplever 3F Frederikshavn.

»Der har været et voldsomt pres på lønninger i området. Tidligere var niveauet for timelønnen på 138-148 kroner. Nu ønsker arbejdsgiverne et lønfald til 120 kroner, som rumænerne får. Samtidig siger rumænerne ikke nej til med kort varsel at møde lørdage og søndage. Vilkårene i Rumænien er meget ringere end i Danmark, så de er bange for at miste jobbet, hvis de siger nej til urimelige arbejdsvilkår. Det er svært for danske medarbejdere med familie at acceptere samme vilkår,« mener Morten Dahlberg, formand for 3F Frederikshavn.

Han erkender, at fiskeindustrien er presset økonomisk, blandt andet fordi laksen er faldet i pris.

»Men hvis man skal stå og arbejde med den kolde laks og bagefter have et ekstra rengøringsjob for at få en tilstrækkelig høj løn til, at livet hænger sammen, så tegner vi et billede af vores land, som vi ikke ønsker,« siger han.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...