- Det er helt afgørende, at de unge får en god start i arbejdslivet. Det er med til at forme, hvordan de gebærder sig på arbejdsmarkedet, siger formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen. Foto: Signe Flensted Jensen

Nye tal: Stressede unge får mindre støtte fra chefen

23. apr, 5:30
Langt fra alle unge akademikere oplever at få chefens støtte. Særligt de stressede unge mangler skulderklap og gode råd. Magistrenes formand mener, at lederne behøver uddannelse.

Når unge, nyuddannede akademikere begynder i deres første job, har de brug for særlig opmærksomhed fra chefen. Dét mener Dansk Magisterforening, som nu opfordrer landets ledere til at blive bedre til at give unge medarbejdere den nødvendige hjælp, støtte og feedback på jobbet.

LÆS OGSÅ: Overraskende: Ufaglærte har mere stress end akademikere

Ifølge en ny analyse fra Magisterforeningen oplever langt fra alle unge, at de får chefens støtte, og at særligt stressede unge kan mangle skulderklap eller gode råd. Mens 52 procent af de unge, som ikke oplever stress, svarer, at de altid eller ofte får den nødvendige feedback, er det blot 27 procent af de stressede unge, der har en tilsvarende oplevelse af chefens tilstedeværelse.

Og mens 70 procent af de ikke-stressede unge oplever, at de altid eller ofte får den hjælp og støtte, som de har brug for fra den nærmeste leder, har langt færre af de stressede - 36 procent - et tilsvarende indtryk af chefens rolle.

Formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, opfordrer til at tage de unges signaler alvorligt.

- Det er helt afgørende, at de unge får en god start i arbejdslivet. Det er med til at forme, hvordan de gebærder sig på arbejdsmarkedet, og hvordan de får udviklet deres talent. Derfor er det vigtigt, at vi tager det meget alvorligt, når vi kan se, at for mange unge ikke får ordentlig feedback. Den gode historie er så, at god ledelse ser ud til at mindske stress, siger Camilla Gregersen.

Uklar ledelse giver stress

Tallene i magistrenes analyse kommer fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) Arbejdsmiljø og Helbredsundersøgelse fra 2018. Fokus er på unge under 30 år. 

Unge, der ikke er stressede, har mere styr på, hvordan de skal leve op til de krav, som de møder på jobbet end jævnaldrende, stressede akademikere. 76 procent af de ikke-stressede svarer, at de altid eller ofte får den information, de behøver, for at udføre deres arbejde. Blandt de stressede er det 49 procent, der oplever at have den nødvendige information.

- Det er påfaldende, at de steder, hvor der er meget stress blandt de unge, er der også en uklar ledelse med uklare budskaber. Så der er faktisk håb, hvis man som ledelse tager arbejdsmiljøet alvorligt og præsenterer klare forventninger til, hvad der skal leveres, siger Camilla Gregersen.

Skal de unges stress-kurve knækkes, er en forstærket indsats på den enkelte arbejdsplads nødvendig, mener magistrenes formand. Derudover håber hun, at den arbejdsmiljøreform, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forhandler med en række partier, vil indeholde initiativer, som styrker ledernes uddannelse.

- På den måde vil man kunne sikre, at den enkelte leder kan prioritere rigtigt, så de unge kommer godt fra start, siger Camilla Gregersen.

Unge behøver særlig opmærksomhed

Ledernes arbejdsmiljøchef Lars Andersen er enig i, at unge behøver særlig opmærksomhed, når de gør deres entré på en ny arbejdsplads.

- Vi kan ikke have folk, der løber sur i det. Specielt i tider med mangel på arbejdskraft er en ordentlig introduktion vigtig, siger Lars Andersen.

Det er hans indtryk, at de unge kan opleve et særligt pres, fordi de samtidig med deres entré på arbejdsmarkedet er i gang med at stifte familie. 

- Unge er uerfarne og vil gerne vise deres værd, men de kan overvurdere egne kræfter og få nogle ubehagelige nederlag. Det skal man være opmærksom på som leder og sikre en god dialog med de unge om opgaverne. Der er masser af ting, man kan gøre, og der bliver gjort meget, siger Lars Andersen og nævner, at det kan være nyttigt at give unge en mentor, som de kan spørge til råds.  

I det hele taget fremhæver Ledernes arbejdsmiljøchef vigtigheden af at have en god dialog. Ikke mindst om det psykiske arbejdsmiljø, hvor det kan være sværere at observere problemerne. Det er vanskeligt at gøre noget ved noget, som man ikke snakker om, bemærker han.

- Derfor handler det om at få en fornuftig dialog mellem leder og medarbejder og også med kollegerne, så man ikke har overdrevne forventninger om, hvad man skal. Og selvfølgelig er det lederen, der må sige, at her må du skrue ned for ambitionsniveauet. For det kan godt være, at du vil vise kollegerne og cheferne, at de har ansat den rigtige, men for din egen skyld skal vi sørge for at finde den rette balance, siger Lars Andersen.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...