De gråhårede skal blive længere på arbejdsmarkedet. Det er et af forslagene i ny rapport til, hvordan den nordiske arbejdsmarkedsmodel kan reddes.  Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix.

Den nordiske model:

Rapport: Vi skal arbejde længere ind i alderdommen

7. dec 2017
Hvis vi vil bevare velfærden, bliver vi nødt til at arbejde i flere år end nu. Det er et af de mere kontroversielle bud på, hvordan den nordiske model for arbejdsmarked og velfærd kan bevares. Det fremgår af en rapport bestilt af fagbevægelsen og de socialdemokratiske partier i Norden.

 

»Vi er nødt til at arbejde længere for at klare finansieringen af velfærden - ikke mindst fordi vi kommer til at leve længere.«

Det står i en rapport udarbejdet for samarbejds-organisationen SAMAK, som består af fagbevægelsen og de socialdemokratiske partier i Norden. 

Budskabet i rapporten er et af mange, som alle handler om, hvad man kan gøre for at sikre den ofte roste samfundsmodel, som vi har i Norden for arbejdsmarkedet og velfærd.  

Overlever de nordiske arbejdsmarkedsmodeller? Der er en række foruroligende tegn og tendenser. Uddrag fra rapporten 'En progressiv arbejdslivspolitik'

I den nye rapport er der en række direkte anbefalinger til fagbevægelsen og de socialdemokratiske partier om, hvad man bør gøre i forhold til lønmodtagernes arbejdsliv. Der står blandt andet:

  • »Arbejderbevægelsen er nødt til at adressere spørgsmål vedrørende forholdet mellem arbejde og fritid politisk. Mange oplever stress i forbindelse med arbejde, hjem og fritid.
  • Det primære mål bør være at fordele arbejdstiden på en mere retfærdig måde. Dette har også vigtige fordelingspolitiske implikationer.
  • En vigtig faktor for at opnå dette er at mindske de usikre ansættelser og deltidsstillinger.« 

Peter Hummelgaard (S) er optaget af forslaget om at skabe bedre balance mellem arbejdslivet og fritiden. 

»Der er en del anbefalinger i rapporten i forhold til at bekæmpe dårligt arbejdsmiljø og stress. Eksempelvis har vi i S for år tilbage arbejdet med tankerne om en tidsbank (hvor man f.eks. i perioder med små børn kan arbejde færre timer og så geare op i andre perioder, red.).«

»Vi skal videre med tankerne om, hvordan vi kan skabe bedre balance mellem arbejds- og familieliv,« siger Peter Hummelgaard.

I rapporten er der også en stribe anbefalinger angående blandt andet social dumping, integration på arbejdsmarkedet, treparts-samarbejde og ligestilling.  

  Rapport En progressiv arbejdslivspolitik

Rapporten er udarbejdet af den svenske journalist, debattør og forfatter Håkan A. Bengtsson fra den svenske Arenagruppen

»Det voksende indkomst- og formuegab skaber splittelser i såvel samfundet som på arbejdsmarkedet.« Det skriver den svenske debattør og forfatter Håkan A. Bengtsson i sin rapport og vurderer, at netop stigende ulighed truer den nordiske model for arbejdsmarkedet.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...