Corydonvending:
Regeringen svigter eget grundlag: Offentlige investeringer undervurderes

2204
Investeringer i børn - for eksempel i form af gode institutioner - giver dem bedre mulighed for læring senere i livet, viser forskning. Foto: Richard Sylvestersen/Scanpix
29. jan. 2015 22.15
Regeringen har aldrig fået nedsat det udvalg, som ifølge regeringsgrundlaget skulle vurdere de langsigtede effekter af offentlige udgifter. Derfor har den spildt muligheden for at rette op skævheden i de økonomiske modeller, som altid beregner dynamiske effekter af skattelettelser, lyder kritikken. Samfundet risikerer at prioritere forkert, lyder det fra tidligere vismand.

Når der er plads til lille William i vuggestuen, kan mor og far gå på arbejde. Og når syge danskere bliver behandlet på hospitalet, kan de vende tilbage til deres job og betale indkomstskat frem for at modtage sygedagpenge.

Forhold som disse er ikke kun afgørende for livet i de danske familier. Det har også stor betydning for samfundsøkonomien. Alligevel tager regnedrengene i Finansministeriet ikke højde for de såkaldte dynamiske effekter i deres langsigtede vurdering af offentlige investeringer.

Det er på trods af, at regeringen gik til valg på at lave om på en skæv vægtning i de modeller, der anvendes i den økonomiske politik. Da den nye S-R-SF-regering kom til magten i 2011, blev dette skrevet direkte ind i regeringsgrundlaget. Men her et halvt år før regeringens sidste udløbsdato, er der ikke sket noget.

»Det er meget skuffende, at man ikke har levet op til regeringsgrundlaget på det punkt. Jeg tror simpelthen ikke, at Finansministeriet er interesseret i det,« siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen fra SF, der trådte ud af regeringen i 2014.

Allerede abonnent?

Få adgang til

logo

Vil du læse hele artiklen?

Vi bringer dig nyheder
om dansk politik med fokus på
job, uddannelse og velfærd

89 kr
pr. måned

Bliv abonnent
Allerede abonnent?