Ritt Bjerregaard, tidligere topfigur hos Socialdemokraterne, mener, at socialdemokrater føler sig svigtet af de senere års førte politik. Foto: Daniel Hjort/Polfoto

TILLIDSBRUD:

Ritt Bjerregaard: Socialdemokraten føler sig svigtet

17. okt 2014
Mange socialdemokrater er skuffede over regeringens politik. Det er meldingen fra den tidligere socialdemokratiske topfigur Ritt Bjerregaard, efter at ny bog fastslår, at især arbejdere og folk på kanten af arbejdsmarkedet har lav tillid til politikere.

Det er følelsen af svigt, der får mange socialdemokrater til at vende deres gamle arbejderparti ryggen. Sådan lyder analysen fra den tidligere socialdemokratiske minister og overborgmester i København, Ritt Bjerregaard.

»Rigtig mange socialdemokrater har ikke syntes, at denne her regering var retfærdig. Mange af dem føler sig svigtet. Man kan se, at de af samme grund er til fals for det lidt mere populistiske hos Dansk Folkeparti,« siger Ritt Bjerregaard.

Analysen kommer oven på dagens udgivelse af bogen ’Klassekamp fra oven – Den danske samfundsmodel under pres’, der peger på, at det halter gevaldigt med tilliden til landets politikere i samfundets laveste sociale klasser.

Underklassen har mindst tillid til politikerneHvor stor tillid har du til danske politikere i almindelighed? Andel i forskellige samfundsgrupper, der har 'ret lille' eller 'meget lille' tillid til politikere. I procent
Kilde: „Sociale klasser og utryghed“, Jørgen Goul Andersen på basis af data fra TrygFonden, www.klassesamfund.dk

Det er i det hele taget en svær øvelse for politikere at vinde vælgernes gunst. Især når vælgerne er førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og andre, der har været væk fra arbejdsmarkedet i lang tid.

I dag har hele otte ud af ti i underklassen ret lille eller meget lille tillid til landets politikere. Det samme gælder for syv ud af ti arbejdere, mens under seks ud af ti i overklassen har samme mistillid.

Mistilliden er størst i underklassen. Politikken tager ikke hånd om de problemer, denne klasse oplever, de har. Lars Andersen, direktør i AE-Rådet

Magtesløshed

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen, der er den ene ud af fem forfattere til bogen, er ikke i tvivl om årsagen til den dybe tillidskrise mellem især folk på kanten af arbejdsmarkedet og politikerne.

»Mistilliden er størst i underklassen. Det er udtryk for en magtesløshed. De her folk har svært ved at identificere sig med politikerne, og politikken tager ikke hånd om de problemer, denne klasse oplever, de har,« siger Lars Andersen.

Tilliden lider under, at der i dag er langt større afstand mellem politikerne og den almindelige dansker end tidligere, mener Ritt Bjerregaard.

»Afstanden mellem politikerne og befolkningen er klart blevet større. Før i tiden var der tættere kontakt gennem partiforeningerne, hvor både den arbejdsløse og direktøren mødtes for at diskutere tingene. Det er der meget lidt af i dag,« siger Ritt Bjerregaard.

Samtidig er der ikke mange arbejdere tilbage blandt nutidens politikere, fastslår hun.

»Der er rigtig mange politikere, der nu selv uddanner sig til politikere og sådan set har samme uddannelse som embedsmændene. Det betyder, at de har mindre tilknytning til folk i arbejderklassen og underklassen,« siger hun.

Polarisering

Vi bevæger os i det hele taget i retning af et mere polariseret samfund, forklarer Lars Andersen fra AE. Og det smitter af på den førte politik.

»Det handler om, hvem man omgås og har kontakt med. Hvis man som politiker ikke kender en nedslidt håndværker med dårlig ryg, men kun kender en tandlæge, der går på efterløn og bruger tiden på at spille golf, så har man en helt anden opfattelse af, hvad en efterløn skal bruges til,« siger Lars Andersen.

Han er enig med den tidligere overborgmester i, at det i sidste ende kan give næring til populistiske strømninger i samfundet.

»Når vi som samfund fører en politik, der skaber frygt og utryghed, slår det ud i højrenationalisme. Vi har set det rundt om i Europa, og vi så det tydeligt ved valget til Europa-Parlamentet. Når politikerne i befolkningens øjne ikke er i stand til at løse problemerne, så forsøger folk i stedet med populistiske og letkøbte løsninger,« siger Lars Andersen.

Fairness efterlyses

Skal tilliden genoprettes, må politikerne føre en politik, som i vælgernes øjne er fair.

»For socialdemokraternes vedkommende skal der det til, at de fører en politik, som deres vælgere synes er retfærdig. Når folk ser topchefer i Danish Crown få kæmpe lønstigninger, mens man samtidig lukker slagterier, mener folk, det er uretfærdigt,« siger Ritt Bjerregaard.

Det er en balance, mener hun.

»I mange år har folk, der stemte socialdemokratisk, godt kunne acceptere, at de ikke var enige i det hele. Men hvis det bliver for meget oven i hinanden, så glipper tilliden,« siger Ritt Bjerregaard.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...