Sagsbehandlerne i jobcentrene bruger meget tid på registreringer, og næsten ingen tror på, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) hjælper dem af med noget af det bureaukratiske bøvl.  Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

UDBREDT SKEPSIS:

Sagsbehandlere tror ikke på ministers opgør med bøvl

6. nov 2017
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen V får ikke succes med at fjerne bureaukratisk bøvl i administrationen af ledige. Sådan lyder det fra langt hovedparten af sagsbehandlere i ny undersøgelse.

Medarbejderne på landets jobcentre tvivler stærkt på regeringens plan om at luge ud i den vildtvoksende jungle af regler, der omgiver de ledige.

Det viser ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 har foretaget i samarbejde med HK/Kommunal blandt 1.071 ansatte på jobcentrene. Et markant flertal på 82 procent af sagsbehandlerne tror ikke på, at de får færre administrative opgaver fremover. 

Heller ikke selv om beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har bebudet en »omfattende barbering af regler for ledige«. Og talt om behovet for »et frontalangreb« på regeljunglen.

Frontalangrebet skal føre til en oprydning i den enorme mængde skemaer, tjeklister, processer og kontrol, som sagsbehandlerne håndterer hver eneste dag. Kun en mindre del af deres arbejdstid bruger de på at vejlede og hjælpe de ledige.

Charlotte Basballe er en af de jobcenter-medarbejdere, der længe har ønsket sig færre administrative opgaver i hverdagen. Hun vurderer, at hun bruger tre kvarter af hver arbejdstime på administrative opgaver - og det sidste kvarter på borger-kontakt.

»Når borgeren går ud af døren, venter der et kæmpe stykke skriftligt arbejde. Alt, hvad man har talt med borgeren om, skal dokumenteres,« siger Charlotte Basballe, der er fleksjobkonsulent og uddannet socialformidler.

Efter at have arbejdet med ledige fleksjobbere i Thisted Kommune skifter hun nu til en lignende stilling i Jammerbugt Kommune. Når hun ind imellem kigger i gamle journaler, slår det hende, hvor lidt der står om den enkelte borgers sag.

»Sagsbehandlingen skal være forsvarlig, men måske skulle man sætte kræfterne ind der, hvor der sker størst forandring i borgernes liv,« siger Charlotte Basballe, der har arbejdet på jobcenter i 10 år.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

I HK/Kommunal forstår næstformand Mads Samsing godt den skepsis, som jobcenter-medarbejderne giver udtryk for i den nye undersøgelse. For de er før blevet stillet forenklinger og afburaukratisering i udsigt, uden at skemaerne og tjeklisterne blev færre.

Det er blot blevet værre og værre. Mads Samsing, næstformand for HK Kommunal

Formanden for landets socialchefer, Helle Linnet, ser også frem til forenklinger: 

»Vi behøver ikke regler for, hvordan og hvornår vi skal tale med folk. Vi har i kommunerne en meget stor interesse i at få folk i arbejde. Både økonomisk og menneskeligt,« siger Helle Linnet, der  til daglig er direktør for Social og Arbejdsmarked i Vordingborg kommune. 

Når sagsbehandlerne giver udtryk for stor skepsis, er det, fordi de har oplevet, hvordan lovgivningen er blevet et kludetæppe, mener hun: 

»Det er sket, fordi der hele er tiden er nogle, der finder smuthuller i reglerne. Vi er langt fra dengang, hvor det var uværdigt at bede om hjælp. Selv om det er en mindre del, ser vi desværre borgere, der har en interesse i ikke at blive en del af arbejdsmarkedet,« siger Helle Linnet.

Det har ikke været muligt at få beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens kommentar til sagsbehandlernes manglende tro på forenklinger af lovgivningen.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...