SF-profiler i opgør: Vildt uenige om dagpenge og børnecheck

SF2
Både Karsten Hønge og Margrete Auken stiller op til Europa-Parlamentet for SF, men de ser noget forskelligt på rettigheder til EU-borgere, der arbejder i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Liselotte Sabro/Ritzau Scanpix
15. maj 2019 05.43
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
SFs to top-kandidater til Europa-Parlamentsvalget siger begge, at de tegner partiet, selvom de mener noget vidt forskelligt om udenlandsk arbejdskraft og social dumping.

Med under to uger til Europa-Parlamentsvalget er SF's to topkandidater, Margrete Auken og Karsten Hønge, røget i totterne på hinanden.

De to er dybt uenige om spørgsmål om børnecheck og dagpenge til østarbejdere samt om behovet for arbejdskraft fra lande udenfor EU. Og de er tilmed uenige om, hvem af dem der tegner partiets politik.

- Jeg er da ikke imod partiets politik. I EP-valget er det mig, der tegner SF, siger spidskandidaten Margrete Auken.

- I forhold til det med børnepengene ligger Margrete Auken muligvis tættere på partilinien, end jeg gør. I de andre spørgsmål vil jeg mene, at det er mig, siger Karsten Hønge, folketingsmedlem og nummer to på SF's liste til Europa-Parlamentsvalget.

Svarer forskelligt i test

Det er på arbejdsmarkeds- og socialpolitikken, at det kniber gevaldigt med fælles fodslag. I Danmark Radios kandidattest bliver kandidaterne spurgt, om de er enige i, 'at EU-borgere skal kunne modtage dagpenge efter kun én måned med tilknytning til det danske arbejdsmarked.'

Karsten Hønge har svaret, at han er 'helt uenig.'

- Vi skal værne om vores medlemsbaserede dagpengesystem, som trods fejl og mangler skaber en vis tryghed. Hvis vi vil sikre, at der fortsat er opbakning til det, skal der være en lang karensperiode for EU-borgere, siger Karsten Hønge.

Margrete Auken har svaret det stik modsatte. Hun er 'helt enig' i, at en lønmodtager fra et andet EU-land skal kunne få danske dagpenge efter en måned:

- Der er ingen trussel mod det danske dagpengesystem. Se på Verner Sand Kirk (direktør for Danske A-kasser, red.), som gik fra at tale om en bombe under systemet til en stor knaldhætte. Det er kun ganske få, der har benyttet sig af det her i den tid, hvor perioden har været tre måneder, siger Margrete Auken.

Høj børnecheck til børnene derhjemme betyder, at de udenlandske arbejdere er klar til arbejde for en lavere løn.
Karsten Hønge, kandidat til Europa-Parlamentet for SF

En aftale om hurtigere adgang til dagpenge for EU-borgere var egentlig godkendt af Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen, men en række lande – herunder Danmark - samlede i april et såkaldt blokerende mindretal mod aftalen, og derfor er den ikke blevet ført ud i livet. Om det sker vides ikke.

- I SF har vi forskellige vurderinger af, om det her kan blive en risiko for det danske arbejdsmarked. Med mine egne erfaringer – blandt andet som formand for en a-kasse inden for byggeriet – vil jeg sige, at det er en risiko, siger Karsten Hønge.

Pinligt synspunkt

De to folkesocialister er heller ikke enige om østarbejdere og andre EU-borgeres ret til at få dansk børnecheck til familien i hjemlandet. Det risikerer at blive en motor for social dumping, mener Karsten Hønge.

- Høj børnecheck til børnene derhjemme betyder, at de udenlandske arbejdere er klar til arbejde for en lavere løn. Det skaber pres på danske lønninger, siger politikeren, der selv er tømrer og har en fortid som fagforeningsformand i Odense.

Det skal altså løses ved, at fagbevægelsen hjælper de her mennesker, ikke ved at fratage dem deres rettigheder.
Margrete Auken, Medlem af Europa-Parlamentet for SF.

Karsten Hønge mener derfor, at børnechecken til EU-borgere skal fastlægges, så den svarer til udgiftsniveauet i hjemlandet. Et synspunkt, Margrete Auken kalder ”pinligt”:

- Den polske udenrigsminister sagde på et tidspunkt til os: ”Vi har betalt deres opvækst og deres uddannelse, mens I får deres arbejdskraft og deres skatter. Kunne I så ikke unde os de børnepenge?” Det er da et godt spørgsmål, siger Margrete Auken.

Hun afviser dog ikke fuldstændig, at børnechecken kan fremme social dumping.

- Men det skal altså løses ved, at fagbevægelsen hjælper de her mennesker, ikke ved at fratage dem deres rettigheder, siger Margrete Auken.

Karsten Hønge synes ikke, at det, han siger, er spor pinligt:

- Mit synspunkt er helt legitimt. Jeg er med på, at det ikke er verdens største problem, men det er relevant og væsentligt at diskutere, siger Karsten Hønge.

Han tilføjer, at de to partifæller også er enige om kampen mod social dumping på mange punkter – blandt andet når det handler om indsatsen på chaufførområdet.

Illegal arbejdskraft

Ved valgkampens start kom den konservative spidskandidat til Europa-Parlamentet Pernille Weiss i klemme, da hun udtalte, at hun ikke er bange for afrikansk indvandring og ”10 millioner ekstra borgere fra et andet sted i verden”.

Margrete Auken vil ikke gå så langt som Pernille Weiss, men udtalte for nylig til Jyllands-Posten, at ”vi skal finde gode lovlige måder, hvorpå de kan rejse ind i Europa. Det kan være via blue card, studieophold eller andet, så det bliver organiseret der, hvor man har brug for arbejdskraften”.

- Vi har mange, der arbejder illegalt. I Danmark har vi dem i landbrug og byggeri helt uden retslig beskyttelse. Det kan gå helt galt. Det skal vi finde en model for. Vi kommer til at mangle arbejdskraft i hele Europa. Ingen lande i Europa reproducerer sig selv, siger Margrete Auken.

Vi har først og fremmest en forpligtigelse til at uddanne vores egen befolkning og skaffe dem et arbejde.
Karsten Hønge, kandidat til Europa-Parlamentet for SF.

En holdning SFs nummer to på stemmesedlen slet ikke deler:

- Jeg aner ikke, hvorfor Margrete siger det, men vi har først og fremmest en forpligtigelse til at uddanne vores egen befolkning og skaffe dem et arbejde her i Danmark. Og dernæst i EU. Der er stadig mange arbejdsløse i Danmark og da særligt i EU, siger Karsten Hønge, der også peger på, at køen til et fleksjob er lang, og at mange borgere med handicap har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Tilbage står spørgsmålet om, hvordan man som vælger finder ud af, hvilken politik man får, hvis man stemmer på SF ved Europa-Parlementsvalget den 26. maj.

- Vi er et bredt parti, og EU-valget handler jo om mange andre ting end arbejdsmarkedsspørgsmål, og der er mig og Margrete fuldstændig på linje. Men jeg kommer ikke udenom, at der på de her spørgsmål er nogle væsentlige uenigheder, siger Karsten Hønge.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].