Tre fagforbund anklager Dansk Industri for at være rigide og begrænse antallet af ansatte, der kan dækkes af overenskomster.  Foto: Anthon Unger/Polfoto

LUKKET FEST:

Skarp kritik: DI udelukker ansatte fra at have overenskomst

23. jun 2014
Arbejdsgiverne i DI er for ufleksible, når de indgår overenskomster. De burde lade overenskomster omfatte alle ansatte og ikke kun dem, der er dækket af LOoverenskomster, mener tre fagforbund.

Arbejdsgiverne i Dansk Industri er for ufleksible, når de kun vil tegne overenskomster for nogle af de ansatte. De burde tage ved lære af it-virksomheden CGI, der i sidste uge indgik en overenskomst, der dækker alle virksomhedens 750 medarbejdere på tværs af fagforbund.

Sådan lyder opfordringen fra tre af de fem fagforbund, der er med i overenskomsten, HK/Privat, PROSA og Dansk Magisterforening.

Det er første gang, at fagforbund på tværs af de tre hovedorganisationer LO, FTF og Akademikerne, har indgået én fælles overenskomst med en privat virksomhed. Og det kunne kun lade sig gøre, fordi CGI ikke er medlem af arbejdsgiverforeningen Dansk Industri (DI).

Klik her for at læse artiklen: Historisk overenskomst underskrives i dag

DI indgår nemlig kun overenskomster med fagforbund, der er en del af LO-familien. Og overenskomsterne dækker derfor primært LO-arbejderne, mens ansatte med længere uddannelser typisk ikke er dækket af en overenskomst.

Underminerer den danske model

Men det burde også kunne lade sig gøre at lave brede fællesoverenskomster med arbejdsgivere, der er med i DI, mener Niels Bertelsen, der er formand for de it-professionelles fagforbund PROSA.

Det kunne være interessant, hvis DI forsøgte at bløde op for den meget fastlåste holdning til, hvem der bliver inviteret med til forhandlingerne. Niels Bertelsen, formand, PROSA

»Det kunne være interessant, hvis DI forsøgte at bløde op for den meget fastlåste holdning til, hvem der bliver inviteret med til forhandlingerne,« siger han.

Gør de ikke det, kan det ende med at underminere den danske aftalemodel, frygter Ingrid Stage, der er formand for Dansk Magisterforening.

Som det er nu, er det nemlig meget svært at få overenskomster for den voksende gruppe af funktionærer og akademikere uden for LO-forbundene.

»Vi viser vejen ved lave noget nyt med den her arbejdsgiver, men så skulle arbejdsgiverforeningerne også vise den samme åbenhed og fleksibilitet, som vi har gjort,« siger hun.

Kan virke inspirerende

Det kan ikke i det nuværende system lade sig gøre at tegne en fælles overenskomster på tværs af hovedorganisationerne med en arbejdsgiver, der er medlem af DI.

Man kan ikke udelukke, at den her overenskomst kan virke inspirerende og danne baggrund for en ændring i arbejdsgiverorganisationerne. Jesper Due, professor, FAOS

Men det betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre på sigt, mener Jesper Due, der er professor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS.

»Man kan ikke udelukke, at den her overenskomst kan virke inspirerende og danne baggrund for en ændring i arbejdsgiverorganisationerne,« siger han.

Om det er tilfældet, har DI ikke nogen kommentar til. De oplyser til Ugebrevet A4, at de ikke ønsker at gå ind i den debat.

Udvid overenskomsterne

Mens PROSA og Dansk Magisterforening står uden for døren, når DI forhandler overenskomster, er HK/Privat et af de forbund, der er inde i varmen.

Den arbejdsdeling er Simon Tøgern, der er sektorformand i HK/Privat, fint tilfreds med. Til gengæld mener han, at DI’s afgrænsninger af, hvem der kan blive omfattet af overenskomsterne, er for snævre.

»Vi prøver løbende at få vores overenskomster til at dække nye grupper. Det har vi en smule succes med, men ikke meget mere end det,« siger han.

Derfor opfordrer han DI til at skele til CGI, der har ladet overenskomsten dække alle ansatte.

»Her har vi en virksomhed, som på mange måder er fremtidens virksomhed, som har erkendt, at det ikke giver mening at lave så snæver en afgrænsning af, hvem der er omfattet af deres overenskomst, og hvem der ikke er,« siger han.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...