Analyse:

Skræmmekampagne om overophedning på baggrund af uvirkeligt eksempel

16. okt 2018
Dansk Arbejdsgiverforening advarer om fare for, at økonomien kommer op i alt for højt et gear, så vi får uholdbare lønstigninger, som det skete midt i 00erne. Men advarslen fra arbejdsgiverne bygger på et særdeles tyndt grundlag, konstaterer økonom i LOfagbevægelsen.

 

Beskæftigelsen er steget kraftigt de seneste år. Også kraftigere end ventet. Hvis det fortsætter, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ifølge en analyse i sit eget medie Agenda, at vi risikerer overophedning af arbejdsmarkedet inden 2020.

Overophedning, hvor vi løber tør for arbejdskraft med uholdbare lønstigninger til følge, som vi så det tilbage i midten af 00’erne, før krisen brød ud i 2008.

Men arbejdsmarkedet er i dag væsentligt mere balanceret, end det var tilfældet tilbage i 00’erne. Og DA’s regnestykke er baseret på nogle antagelser, som ikke er funderet i den udvikling, vi har set de seneste år.

Der er derfor tale om et tænkt eksempel, som ikke har andet formål end at skræmme læserne. Mette Hørdum Larsen, økonom i LO

Arbejdsstyrken forventes at fortsætte med at stige de kommende år. Effekterne af allerede gennemførte reformer er endnu ikke slået fuldt igennem. Det er en af hovedårsagerne til, at beskæftigelsen fortsat forventes at kunne stige solidt de kommende år.

 

Baseret på udviklingen indtil videre ville en beskæftigelsesfremgang på godt 40.000 hvert af de kommende år betyde, at ledigheden ville falde til 94.000 i 2020. Det er altså tæt på 30.000 højere end i DA’s eksempel. Og viser et væsentligt mere balanceret arbejdsmarkedet, end DA forsøger at tegne et billede af.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...