- Det her er et eksempel på, hvor presset økonomien er på det specialiserede socialområde. Det er ikke, fordi jeg bebrejder kommunen. Men jeg bryder mig ikke om, at man sender sådan et brev ud, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne. Foto: Socialpædagogerne

Handicappede nægtet hjælp til sport og frisør-besøg: Formand rystet

2. sep, 16:38
I august modtog en gruppe borgere i Aarhus Kommune et brev om, at de ikke længere kunne få en ledsager med til de aktiviteter, de var vant til. "Man rører ved noget af det mest basale i livet, nemlig ens ret til frihed", siger Socialpædagogernes formand.

Mennesker med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har ret til at få en såkaldt ledsagerordning, hvor de op til 15 timer om ugen kan få hjælp til for eksempel at komme til frisøren, dyrke sport eller komme på familiebesøg. 

Men i august modtog en gruppe borgere i Aarhus Kommune et brev om, at budgettet for ledsagelsestimer var brugt op for resten af året. Det fortalte P1 Morgen i morges.

LÆS OGSÅ: Mennesker med handicap bliver set ned på som undermennesker

I brevet stod der ifølge programmet:

”Som en del af en økonomisk genopretningsplan for Borgercenter Syd, har jeg fra dags dato været nødt til at lave en hård opbremsning i forhold til ledsagelse til de selvvalgte aktiviteter, som I modtager.  Der vil derfor som udgangspunkt fra dags dato ikke blive leveret ledsagelse til yderligere selvvalgte aktiviteter i år.”

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, er rystet over den nyhed:

- Det her er et eksempel på, hvor presset økonomien er på det specialiserede socialområde. Det er ikke, fordi jeg bebrejder kommunen. Men jeg bryder mig ikke om, at man sender sådan et brev ud. Man rører ved noget af det mest basale i livet, nemlig ens ret til frihed. Når man får den besked, så betyder jo reelt, at man ikke ved, om man ser sin ledsager igen eller kan komme afsted til svømning, siger han til A4 Nu.

Formanden erkender, at kommuner har en presset økonomi.

- Vi ser også besparelser på skole- og institutionsområdet. Men det her berører en gruppe mennesker, som vi sjældent hører fra, fordi de ikke på samme måde kan gå til demonstrationer og råbe politikerne op.  Det er mennesker, der i forvejen er udfordret på grund af handicap, og så vil man tage en nydelse fra dem. Det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved, pointerer han og fortsætter:

- Det rammer rigtig hårdt, fordi de her mennesker bliver tvunget ud i social isolation, hvis de ikke længere får mulighed for at komme til svømning, i biografen eller til fødselsdag hos et familiemedlem. Alle mennesker har ret til at få noget nydelse i livet, siger Benny Andersen.

Det er ulovligt

En del af de ledsagere, som kommunerne bruger, er socialpædagoger, som blandt andet Benny Andersen repræsenterer:  

- Jeg hører voldsomme historier fra vores medlemmer om, hvordan borgere er bundet til deres hjem. Det gør noget ved et menneske, hvis man aldrig at kan få lov til at opleve et miljøskift. Og det rammer selvfølgelig også socialpædagogen ikke at kunne opfylde borgernes basale behov.  

I P1 Morgen fortalte Eva Naur Jensen, der er lektor på Juridisk institut på Aarhus Universitet, at det er ulovligt at fratage borgeren den ledsageordningen, de har fået bevilget.

P1 havde også talt med Jacob Thiesen, der er voksenhandicapcenterchef for Borgercenter syd i Aarhus kommune, og som havde underskrevet brevet.

- Jeg beklager, at jeg har sendt et brev, der for nogle lyder som om, jeg vil bryde loven og forhindre, at de får det, de har krav på. Det er ikke min intention. Jeg har sendt brevet, fordi jeg kan se i forbindelse med, at vi har kigget på, hvordan vores organisation er stykket sammen, at der er nogle mønstre, der vækker bekymring.

- Jeg bliver nødt til at købe mig lidt tid og få orienteret borgerne og de pårørende om, at de vil opleve en lidt anden praksis, end de er vant til, lyder det.  

En lidt anden praktisk kunne ifølge Jacob Thiesen være, at borgeren og ledsageren taler om, at nogle af aktiviteterne kan foregå på en hverdag i stedet for en søndag, da det er billigere i lønninger.   

Den model er Benny Andersen ikke vild med:

- Du kan jo ikke selv planlægge, hvornår din moster holder fødselsdag, eller hvornår der er koncert. Det er en forkert vej at gå.  

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...