Senest den 2. juni gik demonstrerede forældre og børn for minimumsnormeringer. Her fra demonstration i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Børn splitter S-bagland: Mange støtter minimumsnormeringer

25. jun, 18:00
Minimumsnormeringer i daginstitutionerne splitter ikke alene de røde partier. Heller ikke Socialdemokratiets kommunale bagland kan finde fælles fodslag, viser rundspørge.

Hvor mange pædagoger skal der være per barn i daginstitutionerne? Det er et af de centrale spørgsmål i de intense forhandlinger om grundlaget for en ny regering.

Socialdemokratiet er modstandere af landsdækkende minimumsnormeringer, som foreslået af pædagogernes forbund, BUPL, men partiets kommunalbestyrelsesmedlemmer står splittet i spørgsmålet. Det viser en rundspørge foretaget af A4 Nu.

38 procent af de socialdemokratiske kommunalbestyrelsesmedlemmer har svaret ja til, at der - som BUPL anbefaler - bør være et loft, så der højst er tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne. 55 procent siger nej, og seks procent er i tvivl.

Mette Frederiksen må bare op på cyklen og få det på plads.
Ingo Hvid (S), kommunalbestyrelsesmedlem, Hillerød.

Både SF og Enhedslisten går ind for BUPLs anbefalinger. Radikale Venstre vil gerne have minimumsnormeringer, men støtter en model, hvor smøret er smurt lidt tyndere ud: En normering på 3,2 vuggestuebørn per voksen og 6,3 i børnehaven.

Svigtede børn bliver dyre børn

En af de socialdemokrater, der støtter minimumsnormeringer, er Ingo Hvid, medlem af kommunalbestyrelsen i Hillerød:

- Ud over det menneskelige er der også risiko for, at et barn, der mangler omsorg og mistrives i en daginstitution, bliver et dyrt barn, som vil få problemer i skolen og videre op, siger Ingo Hvid.

Han følger regeringsforhandlingerne og opfordrer Mette Frederiksen til at give efter for presset fra SF, Enhedslisten og Radikale:

- Det er hun nødt til. Mette Frederiksen må bare op på cyklen og få det på plads.

Matilde Powers, der er formand for social- og sundhedsudvalget i Furesø Kommune, mener, at børnene ofte kommer i klemme i de svære kommunale prioriteringer:

- Der er rift om midlerne i en kommunalbestyrelse, og derfor bliver det nogle gange lidt interessestyret. Så kommer børnene i konkurrence med andre områder, og man risikerer at få normeringer, der ikke er tilstrækkelige.

Men er det ikke netop de afvejninger, lokalpolitikere er valgt til at foretage?

- Man har på sundheds- og ældreområdet nogle standarder, som kommunen skal levere. Det her er ikke så forskelligt fra det. Så kan man lokalt beslutte at bygge ovenpå eller lade være, siger Matilde Powers.

En utopi

Det er dog et snævert flertal af de socialdemokratiske kommunalbestyrelsesmedlemmer, der bakker partilinjen op. Thomas Klimek er formand for Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune – og stærkt skeptisk overfor landsdækkende minimumsnormeringer:

- Det er en utopi, som vi ikke kan gennemføre uden at tage fra andre områder, så længe vi ikke har en kommunal udligningsordning, der tilgodeser landkommunerne mere, siger han.

Det er at stikke folk blår i øjnene, når man ikke samtidig fortæller, at det vil gå ud over de ældre og folkeskolerne.
Thomas Klimek (S), kommunalbestyrelsesmedlem, Hjørring.

Thomas Klimek anslår, at en gennemførelse af BUPLs minimumsnormeringer i Hjørring vil koste i omegnen af 15-20 millioner kroner om året.

- Det er at stikke folk blår i øjnene, når man ikke samtidig fortæller, at det vil gå ud over de ældre og folkeskolerne, siger han.

Øremærkede penge med

Hos pædagogerne i BUPL er man glad for, at mange lokalpolitikere fra Socialdemokratiet bakker fagforbundets krav op. Formanden Elisa Rimpler peger dog på, at opbakningen var større før kommunalvalget i 2017 i de forskellige kandidattests:

- Men den økonomiske virkelighed med budgetloftet rammer de gode intentioner hårdt. Derfor er det afgørende, at der kommer øremærkede penge med fra Christiansborg. En lov om minimumsnormeringer er ikke nok, siger hun.

Jacob Mark, børneordfører for SF, er glad for, at mange socialdemokratiske kommunalpolitikere kan se fornuften i landsdækkende minimumsnormeringer:

- Minimumsnormeringer skal sikre et nødvendigt løft til daginstitutioner i alle landets kommuner, efter at forholdene i årevis er blevet forringet. Vi vil have en sikkerhed for, at der er et rimeligt bundniveau i alle kommunerne. Ud fra det minimum vil den enkelte kommune kunne beslutte at løfte området endnu, siger Jacob Mark.

 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...