Hvis dobbelt så mange ansatte som i dag blev sendt på AMU-kursus, kunne der hentes 2,4 milliarder kroner årligt i øget produktivitet, viser nye beregninger fra tænketanken DEA.  Foto: Jakob Dall/Scanpix

UTILPASSET:

Stift AMUsystem står i vejen for milliardgevinst

4. maj 2015
Erhvervslivet vil have kurser, der er tilpasset virksomhederne, hvis flere medarbejdere skal i efteruddannelse. Og mere efteruddannelse højner produktiviteten, viser ny undersøgelse. Undervisningsministeren er parat til at ændre reglerne. Men i hvor høj grad skal det offentlige efteruddannelsesprogram tilfredsstille virksomhedernes behov?

Der er guld at hente i efteruddannelse af medarbejdere. En ny analyse fra tænketanken DEA viser, at hvis dobbelt så mange medarbejdere bliver sendt på offentlige arbejdsmarkedsuddannelser (AMU), vil produktiviteten stige, og det vil give en årlig gevinst på 2,4 milliarder kroner til samfundet.

Men der bliver ikke sendt flere medarbejdere på AMU-kurser, så længe systemet ikke er villig til at tilfredsstille virksomhedernes behov for fleksibilitet. Det mener erhvervsorganisationer og erhvervsskoler. De dømmer AMU for udtjent inden længe. Med mindre systemet gentænkes.

Erhvervsorganisationerne vil have kurser, der tager afsæt i de enkelte virksomheder, og ikke de generelle kurser, der udbydes i dag.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt AMU-systemet skal tjene medarbejderne eller virksomhederne?

Vores virksomhed er specialiseret

AMU, der har godt 55 år på bagen, startede som erhvervsuddannelser til ufaglærte i fremstillingsindustrien. I dag spænder AMU bredt, og formålet er at skabe et fleksibelt arbejdsmarked med fastholdelse og videreudvikling af arbejdsstyrkens kompetencer.

Virksomheder kan sende ufaglærte og faglærte medarbejdere på forholdsvis billige AMU-kurser, der er delvist finansieret af staten. Derudover kompenserer voksen- og efteruddannelsesmidler, den såkaldte VEU-godtgørelse, for medarbejderens løn.

Det giver ikke altid mening at sende medarbejderne på almene AMU-kurser. Hanne Hvitfeld Hansen, HR-konsulent, Haldor Topsøe

Men hvor grænsen skal gå i forhold til, hvor meget kurserne må tage afsæt i den enkelte virksomhed, har Per Påskesen svært ved at præcisere. Han mener, det er noget de faglige udvalg, der står for udarbejdelse af kurserne, må afgøre.

»Men et eller andet sted må der selvfølgelig tages hensyn til den efterspørgsel, der er. Der skal tages hensyn til kundernes behov. Og i AMU er det jo både medarbejdere og arbejdsgivere, der er kunder,« siger Per Påskesen.

Kun de store virksomheder vinder

Næstformand i HK/Privat Marianne Vind Petersen mener ikke, at AMU skal tilbyde virksomhedstilpassede kurser, da det vil gå ud over medarbejdernes arbejdsmobilitet. Hun peger på, at AMU som et offentligt efteruddannelsessystem giver medarbejderne kursusbevis, de kan tage med og bruge i andre virksomheder. Og det skal der holdes fast i.

Det kommer dog ikke bag på hende, at især store virksomheder vil have specialdesignede efteruddannelser, da de tit er specialiserede inden for et bestemt felt. Men hun ser ikke, hvorfor systemet skal bøje sig for deres behov.

»Hvis vi laver om på de her rammer, så tilgodeser vi jo kun de store virksomheder, som i teorien kunne gå ud og købe underviserne selv. Er det det, vi vil med AMU?« spørger Marianne Vind Petersen.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...