- Jeg havde brug for at vide, jeg ikke havde spildt otte år, og jeg havde brug for at evaluere, siger det tidligere folketingsmedlem Ôzlem Cekic. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Vraget af vælgerne: Ét opkald gjorde særligt indtryk

12. maj, 15:00
Den tidligere SF'er Özlem Cekic savner ikke magtkampene i toppolitik. Hun kæmper nu for sine mærkesager uden for Christiansborg.

Da stemmerne var talt op efter valget i 2015, og det første chok havde lagt sig, var det en lettelse for den dengang 38-årige SF'er Özlem Cekic ikke længere at have Christiansborg som arbejdsplads:

- På valgaftenen troede jeg faktisk, at jeg ville komme ind. Jeg tror, der gik tre dage, før det rigtig gik op for mig, at jeg ikke var blevet valgt. Mange måneder efter stod jeg stadig op klokken halv seks om morgenen, læste aviser og tjekkede nyheder. Men jeg har ikke en eneste gang været ærgerlig over ikke at skulle ind på Christiansborg, når jeg er kørt forbi, fortæller Özlem Cekic, der siden meldte sig ud af SF. 

Vraget af vælgerne - og hvad så?

Nogle rejser sig op med det samme, mens andre aldrig kommer op at stå igen. De fleste kan blive enige om, at det ikke er sjovt at blive fyret. Det gælder også politikere. De risikerer endda at skulle tage imod fyresedlen foran rullende kameraer. 

Hvor hårdt rammer det? Og hvordan får man en ny karriere efter politik? A4 Nu har talt med tre af de 38 politikere, der blev vraget af vælgerne ved folketingsvalget i 2015. Og derudover talt med politisk kommentator og eks-minister Hans Engell om de vragedes skæbne og muligheder.

Hun husker miljøet på Christiansborg som benhårdt.

- Der er mobning, magtkampe og sjældent anerkendelse for det hårde arbejde. Det er ikke kun i SF. Det er hele vejen rundt. Det eneste, jeg kan savne, er adrenalinen, når alt kører hurtigt. Den bliver man lidt afhængig af, og derfor var det som at være på afvænning bagefter, siger Özlem Cekic, der mistede sit mandat, selvom hun var den kandidat, der fik næstflest stemmer i SF.

Pludselig hørte jeg en, der råbte mit navn. Det var Claus Hjort Frederiksen (V). Han kom over og gav mig et langt kram
Ôzlem Cekic, tidligere folketingsmedlem

- Derfor tog jeg det ikke personligt. Jeg havde et fint personligt valg. Det var SF, der blev valgt fra, ikke mig, siger hun.    

Alligevel var det barsk oplevelse, da Özlem Cekic nogle dage efter valget tog på Christiansborg for at hente sine ting:  

- Op til det første gruppemøde efter valget, skrev vi, der var røget ud, en mail til vores partisekretær og spurgte, om vi måtte komme med. Svaret var, at gruppemødet kun var for de valgte.  Det var en underlig måde at stoppe efter 13 aktive år i partiet, husker Özlem Cekic.

Den omsorg, hun ikke fik i sit parti, fik hun til gengæld fra en helt uventet kant:

- Da jeg havde pakket mine ting, stod jeg uden for Christiansborg og tog et sidste billede af bygningen. Pludselig hørte jeg en, der råbte mit navn. Det var Claus Hjort Frederiksen (V). Han kom over og gav mig et langt kram og sagde ’det kan godt være, at vi to er uenige politisk, men jeg synes, det er ærgerligt for demokratiet, at du ikke blev valgt. Men du er som en prop, du skal nok flyde oven vandet’.

Hvad er din titel? 

Özlem Cekic blev så glad for den bemærkning, at hun skrev den ned, da hun kom ud i sin bil. Til gengæld var hun lidt rystet, da hun fandt ud af, hvor afgørende hendes titel var for at få taletid i pressen:

- Jeg kan huske første gang, jeg ringede til Ritzau (nyhedsbureau, red.) for at kommentere på en historie. Da sagde redaktøren til mig, at det var fornuftige ting, jeg sagde, men ’hvad er din titel’? Jeg sagde: ’Mit forslag er vel relevant, selvom jeg ikke har en titel’. Så fik jeg at vide, at de ikke citerede folk, der ikke havde en titel. Det er helt vildt, at en titel kan betyde så meget, mener det tidligere folketingsmedlem.

Jeg havde brug for at vide, jeg ikke havde spildt otte år, og jeg havde brug for at evaluere.
Ôzlem  Cekic, tidligere folketingsmedlem

Efter valget havde Özlem Cekic brug for at vide, at hun havde gjort en forskel i  sin tid i Folketinget. I de otte år som folkevalgt bestred hun en række poster, blandt andet som psykiatriordfører. 

- Jeg var helt desorienteret, så jeg tog en masse kaffemøder med de organisationer og ildsjæle, som jeg havde arbejdet med. Jeg havde brug for at vide, jeg ikke havde spildt otte år, og jeg havde brug for at evaluere. Jeg fandt blandt andet ud af, at jeg havde gjort en masse på psykiatriområdet, og det gav mig viljen til at fortsætte med politik, siger hun.

Özlem Cekics nye politiske liv foregår nu uden for Christiansborg. Den tidligere SF'er er selvstændig og holder foredrag og udfører konsulentarbejde. Derudover turnerer hun rundt i verden med sit projekt ’Dialogkaffe’, hvor modsætninger mødes, og er ambassadør for blandt andet Kræftens Bekæmpelse og formand for Foreningen Brobyggerne. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...