Som nyvalgt gruppeformand for byggegruppen i 3F får Claus Von Elling travlt med at forhandle nye overenskomster for mere end 50.000 bygningsarbejdere herhjemme. Foto: Foto: A4 Medier.

Tømrer havner i orkanens øje: Skal forhandle ny overenskomst for 57.000 bygningsarbejdere 

25. sep, 14:40
På 3F’s kongres i Aalborg har byggegruppen onsdag eftermiddag valgt Claus Von Elling til ny gruppeformand. Han afløser Kim Lind Larsen, der går på pension.

Kampen mod social dumping på danske byggepladser. Fuld skrue på efteruddannelse. Organisering og klare forbedringer af arbejdsmiljøet.

Det er de temaer, der får topprioritet hos den nyvalgte gruppeformand i 3F Claus Von Elling. Han er netop blevet valgt på 3F-kongressen i Aalborg og afløser Kim Lind Larsen, der er på vej på pension.

Men den allerførste store opgave bliver at forhandle nye overenskomster på plads for Danmarks 57.000 murere, stilladsarbejdere, brolæggere, tømrere og andre bygningsarbejdere, der er medlemmer af 3F.

Og det skal vel at mærke være så gode overenskomster, at medlemmerne stemmer ja, så han undgår samme ballade som ved overenskomstfornyelsen i 2017.

3F-formand: Tillidsrepræsentanterne i lufthavnen gør et fantastisk stykke arbejde 

Dengang stemte tre ud af fire medlemmer i Byggegruppen nej til den nye overenskomst, og blandt andet stilladsarbejderne gik på barrikaderne i protest mod, at de blev omfattet af en overenskomst, som de synes var for dårlig.  

Skal ikke reagere på bagkant 

- Hvis der kom noget godt ud af balladen om overenskomst-fornyelsen i 2017, så var det, at engagementet og aktivitetsniveauet blandt vores medlemmer steg. Den aktivitet er til gavn for det faglige arbejde, og min forhåbning er, at de fagligt aktive vil bruge den aktivitet til at give mig et stærkt mandat til at forhandle overenskomsterne i 2020, siger han.

Med hans egne ord krydser Claus Von Elling fingre for, at hans medlemmer agerer på forkant og kommer med indspil, som han kan bringe med ind til forhandlingsbordet med blandt andet Dansk Byggeri.

- I stedet for at de reagerer på bagkant. Det er mit ansvar, og jeg tror helt sikkert, at vi får forhandlet en god ny overenskomst til foråret, lyder det. 

Varm fortaler for sammenkædning

Efter dramatikken omkring overenskomstfornyelsen i 2017 krævede flere klubber i byggegruppen, at den såkaldte sammenkædning af de forskellige overenskomster blev skrottet. Men det er Claus Von Elling i lighed med resten af 3F-toppen uenig i.

Vi ser desværre flere, langt større og mere komplicerede sager end tidligere om social dumping.
Claus Von Elling, gruppeformand for 3F's  Byggegruppe. 

- Jo flere vi er, jo stærkere er vi som fagbevægelse. I mine øjne er sammenkædning et udtryk for solidaritet, hvor vi som lønmodtagere trækker hinanden op ad ved at stå skulder ved skulder. Arbejdsgiverne ville ønske at sammenkædningen røg sig en tur, men det vil jeg absolut ikke, fastslår Claus Von Elling.

Den 53-årige tømrer har i de seneste ti år som dels byggegruppeformand og dels forhandlingssekretær især beskæftiget sig med udenlandsk arbejdskraft og social dumping. Og kampen mod nogle arbejdsgiveres kyniske udnyttelse og løntryk af udenlandske byggearbejdere får et nøk op ad med ham som formand, lover han.

- Vi ser desværre flere, langt større og mere komplicerede sager end tidligere om social dumping, beklager han og nævner, at der årligt er cirka 400 – 500 sager alene i 3Fs byggegruppe om udenlandsk arbejdskraft. Det nager ham på de danske kollegers vegne, fordi de bliver presset på løn- og arbejdsvilkår, men det gør ham også rasende på de udenlandske kollegers vegne.

- Der skal være lige løn for lige arbejde uanset nationalitet. Sådan er det ikke i dag, og det skal der laves om på af mange grunde, siger han.

Kædeansvar hjælper 

Det bekymrer også Claus Von Elling, at udenlandske bygningsarbejdere ofte får at vide af arbejdsgiveren, at de skal arbejde til mindstebetalingen i overenskomsten, og samtidig skal de arbejde flere timer for at udnytte overarbejdsmuligheden.

- Men det udfordrer hele vores danske model, og forudsætningerne for vores overenskomst bliver sat ud af kraft, for det har aldrig været hensigten, at mindstebetalingen skulle bruges på den måde, siger han.

Gruppeformanden mener, at kædeansvar skal udbredes endnu mere for at undgå social dumping i fremtiden.

- Cirka 60 procent af byggeriet gennem de offentlige kontrakter er i dag omfattet af kædeansvar, og det er i høj grad vores fortjeneste. Men der er også andre ting, der kunne være interessante og være med til at løse vores udfordringer med social dumping, fastslår han. 

Ikke flere benspænd for uddannelse

Claus Von Elling har selv fået sit svendebrev som tømrer ved at være i mesterlærer tilbage i 1980erne. Siden har han været på et hav af kurser og har også taget en akademi-uddannelse som merkonom. Derigennem har han mærket, hvordan ny læring har givet ham et boost og mere arbejdsglæde.

I dag er der alt for mange benspænd for bygningsarbejdere for at bruge deres ret til efteruddannelse, og det skal vi rydde op i.
Claus Von Elling, gruppeformand for 3F's Byggegruppe. 

Som gruppeformand vil han slå i bordet både over for politikerne og arbejdsgiverne for at få bedre vilkår og rammer for efter- og videreuddannelse, men også for de mange bygningsarbejdere, der springer over uddannelse.

- I dag er der alt for mange benspænd for bygningsarbejdere for at bruge deres ret til efteruddannelse, og det skal vi rydde op i. Akkord-svende går typisk to og to på en arbejdsplads, og hvis den ene tager på kursus, rammer det den anden, der skal knokle endnu mere og alligevel ikke kan holde akkorden, fastslår han.

Claus Von Ellling noterer, at han er en varm fortaler for en personlig uddannelseskonto til alle lønmodtagere på overenskomst.

- En opsparingskonto til uddannelse vil gøre det muligt at uddanne dig til karriereskifte i løbet af dit arbejdsliv. Samtidig skal vi gøre det langt nemmere og mere overskueligt at tage på efteruddannelse i stedet for det bureaukrati, der er omkring uddannelse i dag, siger han.

 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...