Undervisningsminister Merete Riisager var tirsdag i samråd for at forklare, hvordan det skal gå de lukningstruede VUC-afdelinger i landdistrikterne. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

VUC-mareridt fortsætter: Sparekniv truer nu yderligere syv skoler

23. apr, 16:40
Syv VUC-afdelinger i landdistrikterne kan blive nødt til at dreje nøglen om. Det er blot en måned siden, at otte andre VUC-afdelinger fik dødsdom.

Hvis der fortsat skal spares på særlige uddannelsestilbud til voksne, risikerer mindst 15 VUC-afdelinger at dreje nøglen om til fordel for større og centraliserede uddannelsessteder, mener Socialdemokratiet.

A4 Medier kunne i marts afsløre, at otte andre VUC-afdelinger i landets provinsbyer må lukke og slukke den 1. august og flytte ud på sammenlagte FGU-skoler.

Ifølge foreningen Danske HF & VUC står yderligere syv VUC-afdelinger nu for skud. Der er tale om VUC-afdelinger i Søndersø, Fåborg, Middelfart, Vejen, Struer, Hadsund og Nykøbing Mors. Derudover har foreningen varslet, at der kan være seks ekstra afdelinger, der kan ende med at lide samme skæbne.

Dermed risikerer i alt 21 VUC-afdelinger at lukke. Og de fleste i yderområderne.

Det vil være en katastrofalt for de unge, mener kommunal-, landdistrikts- og øordfører, Magnus Heunicke (S):

- Det er en katastrofe for de unge i yderområderne. Besparelserne er dybt bekymrende, og uddannelsessvigtet kan blive stort på lang sigt, siger han.

Den kontante udmelding faldt tirsdag på et samråd i Folketingets udvalg for landdistrikter og øer, hvor undervisningsminister Merete Riisager (LA) var indkaldt af netop Magnus Heunicke. 

Det store samtaleemne var det særlige sparekrav, omprioriteringsbidraget, som siden 2016 har pålagt landets uddannelsesinstitutioner at skære to procent af de årlige budgetter.

- VUC har indtil nu måttet spare 600 millioner kroner på grund af omprioriteringsbidraget. Det skal fortsætte de næstkommende år, hvis det står til regeringen. Det er skadeligt, og det vil ramme skævt, hvis eller når højkonjunkturen vender. For så står vi og mangler uddannelsesstederne. Men vi har dem ikke, og det er de ufaglærte, det går ud over, siger Magnus Heunicke til A4 Medier. 

Omprioriteringsbidraget kort fortalt

Den daværende V-regering indførte med finansloven for 2016 det særlige sparekrav - omprioriteringsbidraget. Det betød, at uddannelsessektoren i fire år skulle spare to procent årligt på budgetterne.

Alle partier udenfor regeringen har meldt ud, at de vil afskaffe omprioriteringsbidraget. Regeringen og Dansk Folkeparti aftalte i efteråret, at sparekravet afskaffes på erhvervsuddannelserne fra i år.

På de øvrige områder er der fra 2022 lagt op til, at uddannelsesinstitutionerne fortsat skal spare de to procent om året, men pengene vil efterfølgende blive ført tilbage. Ikke nødvendigvis til den enkelte institution, men til uddannelsesområdet. 

Minister tavs om sparekrav

På samrådet undlod Merete Riisager at tale direkte om omprioriteringsbidraget. Men hun påpegede, at VUC-afdelingerne er "statsligt selvejede institutioner, og at en lukning af en afdeling besluttes af de respektive bestyrelser og ikke i Folketinget." 

Den fremstilling købte miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) dog ikke:

- Det svarer jo til, at regeringen lukker for det varme vand og derefter påstår, at befolkningen har besluttet sig for, at de fryser, sagde han. 

Undervisningsministeren blev dog hurtigt flankeret af Dansk Folkepartis erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe: 

- Jeg sidder og bliver lidt indigneret. Vi har alle et ansvar for det her. Det er ikke kun ministerens ansvar. Vi var alle enige om denne aftale, sagde hun og henviste til aftalen om omprioriteringsbidraget.

Undervisningsministeren istemte kort efter:

- Vi har lavet en aftale, som flytter aktiviteter over til FUG’erne (forberedende grunduddannelse, red.). Og ja, der bliver flyttet mange aktiviteter fra et sted til et andet, men de forsvinder ikke. De flyttes. Det har vi gjort med helt åbne øjne. Det giver nye muligheder for unge mennesker, som før kunne have haft svært ved at finde rundt i underskoven af lokale uddannelsestilbud, sagde Merete Riisager.   

Magnus Heunicke mener, at Merete Riisagers forklaring kun delvist holder vand. 

- Det er rigtigt, at nogle aktiviteter flyttes til FGU-skolerne. Men det rammer jo kun de unge under 25 år, svarende til 20 procent af VUC-afdelingernes elever. De ældre, de sidste 80 procent, må leve med, at der kan opstå en uddannelsesfri zone, der hvor de bor, siger han. 

S foreslår millionpulje 

Står det til Socialdemokratiet, skal omprioriteringsbidraget skrottes for både VUC-afdelingerne samt alle andre uddannelsesinstitutioner.

Derudover vil partiet ifølge Magnus Heunicke oprette en pulje på 50 millioner kroner, som strækker sig over de næste fire år, der skal puste nyt liv i de lukningstruede VUC-afdelinger. 

I dag er der 85 VUC-afdelinger fordelt på 30 VUC-centre. Fra 2016 til 2019 er der samlet gennemført besparelser på området på 1,6 milliarder kroner ifølge Uddannelsesforbundet, Gymnasieskolernes Lærerforening og Danske HF og VUC.

Tilgangen af elever på VUC har været dalende de senere år i takt med højkonjunkturen. Mange unge og voksne har fået job og droppet kurserne.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...