Lise Müller, sygeplejerske og folketingskandidat for SF

Lise Müller, sygeplejerske og næstformand i SF:

Udsultningen af sundhedsvæsnet fortsætter

11. apr, 11:28
Jeg er stolt af at være sygeplejerske, men jeg er træt af at undskylde. Og det gør mig endnu mere træt, at ingen har kigget dybere i Løkke og regeringens tal. For de stemmer ikke.

For noget tid siden kom jeg som hjemmesygeplejerske hos en ung familiefar. I sin bedste alder havde han fået kræft i tarmen. Oveni den helt kaotiske besked, skulle han nu håndtere kemoterapi og stomi.

Hans erfaringer med sundhedsvæsnet havde hidtil været sparsomme, men det han sagde slog mig: Han var chokeret over så nedslidt og forhastet sundhedsvæsnet var. ”Vi sidder nærmest i kosteskabe og nogle steder er der noget, der minder om gaffa-tape, der holder det sammen”. Han havde en høj uddannelse, god stilling i det private erhvervsliv og levede et indtil da sundt og aktivt liv. Han havde taget det som en selvfølge at sundhedsvæsnet var i god stand.

Og det er kræftområdet. Som ubetinget er det område i sundhedsvæsnet, der har fået tilført flest midler. VIVE har undersøgt udviklingen i sundhedsvæsnets økonomi i en rapport fra 2018, og konkluderer at stort set alle ekstra bevillinger, der er kommet med finanslovsaftalerne fra 2000-2017, har været øremærkede midler, og de er for de flestes tilfælde gået til kræftområdet.

I 2009 skete der en voldsom opbremsning i de tilførte ressourcer til sundhedsvæsnet, og siden da har alle regioner med få undtagelser været ude i årlige sparerunder. Af den simple årsag at udgifterne fra nye behandlinger, antal af patienter og ny medicin så langt overstiger det, der er til rådighed.

Det er den virkelighed, vi sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle har forsøgt at råbe op om de seneste år.

Men hør så her: Pga. udviklingen i befolkningens alderssammensætning kan man regne ud, at i 2025 skal man bruge mindst 11 mia. kr. ekstra bare for at følge med udviklingen. Men regeringen har kun sat lidt over 4 mia. kr. af. Dvs. under halvdelen. Og det gælder også, hvis man tæller den såkaldte Nærhedsfond med.

Derfor er Løkkes sundhedsreform et stort bluffnummer. For lige i øjeblikket er alle i færd med at diskutere, hvem der under den kommende struktur skal bestemme hvad, hvor de skal sidde henne og hvem, der skal sidde med ved bordet. Og ja, en strukturreform vil virkelig gøre ondt i et presset system, men det er intet imod, hvad Løkke og regeringens finansiering af sundhedsvæsnet vil gøre. År efter år vil de fortsætte udpiningen af sundhedsvæsnet.

Det gør mig rasende, at patienter i deres livs kriser skal opleve så nedslidt et sundhedsvæsen. Og jeg ved ovenikøbet at andre områder, fx psykiatrien, som er blevet nedprioriteret i årevis og ikke engang får hele bevillingen fra finansloven men fra årlige forhandlinger om satspuljen, er endnu mere nedslidt.

Jeg er stolt af at være sygeplejerske, men jeg er træt af at undskylde. Og det gør mig endnu mere træt, at ingen har kigget dybere i Løkke og regeringens tal. For de stemmer ikke. Pengene til sundhedsvæsnet og velfærden er der. De står bare på Anders Samuelsens kontor som 21 skinnende pokaler: En for hver milliard regeringen har givet i skattelettelser.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser