Debat om Europa:
Dræber for mange regler væksten i EU?

EP_kandidater__2_
Foto: Marius Kongsgaard Christensen og David Perrin
TEMA:EP 19 - 26. maj
8. maj 2019 18.55
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
"De borgerlige har drivkraft i at øge uligheden i vores samfund i årtier. De tror, det gavner vækst og jobs", skriver Niels Fuglsang (S). Ventres topkandidat har en anden udlægning: "Det er naivt at tro, du får flere arbejdspladser ved at stramme garnet alt for meget om dem, som skal skabe arbejdspladserne"

Der er Europa-Parlamentsvalg den 26. maj. A4 Medier har bedt to top-kandidater, Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet og Linea Søgaard-Lidell fra Venstre, diskutere de EU-politiske-emner, der vedkommer os alle: Hvordan skaber vi mindre ulighed og mere vækst? Skal de store selskaber betale skat i EU? Og hvordan undgår vi social dumping?

Dagens diskussionspunkt: Hvordan skaber vi mere vækst og flere arbejdspladser i EU?

Niels Fuglsang, kandidat til EP-valget for Socialdemokratiet:

De borgerlige har drivkraft i at øge uligheden i vores samfund i årtier. De tror, det gavner vækst og jobs. Men effekten er den stik modsatte.

Uligheden er steget i alle vestlige lande de seneste årtier. Det borgerlige flertal, der har hersket i EU, har givet pokker i de mennesker, som har fået deres lønninger presset, når udlændinge underbetales, og den skattesvindel som multinationale virksomheder planlægger, og som koster vores velfærd dyrt.

I øjeblikket består jeres politik desværre i at skabe endnu mere ulighed
Niels Fuglsang (S), kandidat til Ep-valget

Sådan er det stadigvæk. Venstre er imod, at man indfører særbeskatning på multinationale digitale giganter som Google og Facebook. Og Venstre er imod, at man indfører en social protokol i EU, der beskytter lønmodtagerne mod social dumping. Venstre giver stadig pokker i ulighed.

Et opgør med uligheden

Filosofien er, at hvis det regner på præsten, så drypper det på degnen. Man kalder det også trickle down economics. Kært barn har mange navne. Hvis bare de rige bliver rigere, så smitter det af på resten af samfundet, og så bliver alle glade. Det har vist sig at være en stor løgn.

OECD udgav for nyligt studiet ”In it together”, hvor de vurderer, at den stigende ulighed blandt OECD-landene har barberet 4,7 procent af den samlede vækst i årene 1990-2010. Det er, fordi ulige samfund i høj grad spiller talentmasse. De mennesker, der bliver tabt på gulvet, kan ikke bidrage til samfundet, når de havner i sociale problemer og misbrug.

Kære Linea, hvis vi skal skaber vækst og arbejdspladser, så er det er på tide, vi tager et opgør med uligheden og bekæmper skattely og social dumping. I øjeblikket består jeres politik desværre i at skabe endnu mere ulighed. Lad os få nye boller på suppen.

Linea Søgaard-Lidell, kandidat til EP-valget for Venstre:

Det er næsten 200 år siden, Karl Marx levede, og Socialdemokratiet er åbenbart ikke kommet længere end til at tro, at Karl Marx’ gamle klassekampsparoler er vejen til danskernes hjerter.

Jeg tror faktisk, danskerne husker, hvem der senest har sænket topskatten, og samtidig finansierede den ved at beslutte, at de offentlige ydelser ikke skal stige i samme takt som lønudviklingen. Det var daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der lige som Niels Fuglsang taler klassekamp, som om det var 1. maj hele året rundt.

Det er naivt at tro, du får flere arbejdspladser ved at stramme garnet alt for meget, om dem som skal skabe de arbejdspladser.
Linea Søgaard-Lidell (V), kandidat til EP-valget

Jeg tror, danskerne er kommet lidt videre – og udmærket er i stand til at gennemskue, at der skal være noget at fordele, før man kan lave omfordeling. Der skal være arbejdspladser, og der skal være virksomheder – og ambitiøse danske virksomheder skal have nogle vilkår, der er så gode, at de kan forske, udvikle og konkurrere, så vi skaber arbejdspladser til danskerne. Og dermed finansiering til fremtidens velfærd.

Jeg vil have et EU, der leverer

Jeg er en ny generation i Venstre. Jeg vil give EU en ansigtsløftning.

Jeg er fast besluttet på, at vi skal skabe et slankere og fokuseret EU, der gør Danmark og EU endnu stærkere i den globale konkurrence i fremtiden.

Et EU, hvor de Konservative og socialdemokraterne, der elsker regler og aldrig kan få nok af dem, får en øretæve så stor, at de mister deres formaliserede flertal, der har gjort EU tungt og kompliceret.

Kære Niels, det er naivt at tro, du får flere arbejdspladser ved at stramme garnet alt for meget om dem, som skal skabe arbejdspladserne.

Jeg vil have et EU, der leverer. På klima, miljø, forskning, uddannelse, energi og bekæmpelse af ulovlig migration. Det er der brug for, og det kræver blandt andet, at vi kan finansiere det.

 

 

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].