LGTB+-tillidsvalgte: Fagbevægelsen skal finde løsninger til regnbuesegmentets udfordringer

FIU-Ligestillings_netv__rk_for_lgbt+_tillidsvalgte__Pride_2022_2
FIU Ligestillings netværk for LGBT+ tillidsvalgte
22. aug. 2022 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Mens hovedstaden atter har klædt sig i regnbuefarver og forbereder sig til fest og fejring, mener FIU-Ligestillings netværk for LGBT+ tillidsvalgte, at fagbevægelsen skal gå sammen om en fælles indsats for at forbedre LGBT+-personers vilkår på arbejdsmarkedet.

MEDIEDÆKNINGEN AF PRIDEN er snart kun overgået af det nylig afsluttede Tour de France, og kampen for lige rettigheder for alle dem, der bryder med normerne for køn, krop og seksualitet, synes at være blevet common sense.

Sandheden er bare, at det stadig ikke er godt nok derude på arbejdspladserne, i skolerne eller i de små hjem rundt om i landet.

LÆS OGSÅ: HK efterspørger arbejdsmarkedsfokus i LGBT+-handleplan: Arbejdspladsen er et sted, hvor mange bliver udsat for mobning

Som faglige aktivister i en række af landets store faglige organisationer mener vi, at vi som fagforeninger har et fælles ansvar over for vores kolleger, eleverne og lærlingene og alle de studerende. Vi har et ansvar for at handle!

Skævhederne for LGBT+ personer må ikke overses, fordi de mange ikke har blik for de udfordringer, de få står i
Peder Holk Svendsen og Line Bjørndal på vegne af FIU-Ligestillings netværk for LGBT+ tillidsvalgte

De seneste år er der lavet en god håndfuld undersøgelser af LGBT+ personers forhold på det danske arbejdsmarked, og de viser det samme billede:

For stort set alle udfordringer på arbejdsmarkedet er regnbuesegmentet markant overrepræsenteret.

FOR BARE AT NÆVNE NOGLE eksempler, ser vi, at homoseksuelle mænds gennemsnitlige livsindkomst er op til 30 procent lavere end deres heteroseksuelle mandlige kollegers, at biseksuelle kvinder og non-binære topper statistikken for at være udsat for seksuel chikane, og at kun cirka halvdelen af transkønnede er i beskæftigelse.

Statistikken fortæller ikke mindst en trist historie om mistrivsel, ensomhed og selvmord bredt blandt LGBT+-personer.

LÆS OGSÅ: Omfattende rapport sætter tyk streg under biseksuelles dårlige trivsel: Den enkelte står mere alene

Skævhederne for LGBT+-personer må ikke overses, fordi de mange ikke har blik for de udfordringer, de få står i. Det er en væsentlig del af fagbevægelsens DNA, at de mange passer på de få, og at det, som styrker dig, styrker mig.

I sidste ende er kampen om lige og ordentlige forhold en solidarisk kamp. Det er ikke et spørgsmål om at repræsentere eller abonnere på de rette holdninger, det er et spørgsmål om at sætte sig i den andens sted – at jeg stiller mig skulder ved skulder med dig i vores fælles kamp om lige og ordentlige forhold.

Vi ved fra fagbevægelsens side, at det er i fællesskabet, vi vinder de største sejre, så lad os gå ad fællesskabets vej og sikre alle et inkluderende og rummeligt arbejdsmarked
Peder Holk Svendsen og Line Bjørndal på vegne af FIU-Ligestillings netværk for LGBT+ tillidsvalgte

Når vi træder ind i det solidariske rum, bliver din kamp min, og min kamp bliver din.

I sommerens løb er vi blevet vidner til, at Copenhagen Prides frivillige udsættes for homofobiske opkald, Dansk Folkeparti har kaldt til ideologisk kamp med kampagnen 'Det er okay at være almindelig', og de sociale medier har tidligere været ved at koge over på grund af en kageperson.

LÆS OGSÅ: Copenhagen Pride: Toneangivende politikere legitimerer homofobi

Denne udvikling er farlig, og de, som måske ikke gennemskuer de bagvedliggende hensigter, eller som ikke har haft mulighed for at lære om LGBT+, bliver mobiliseret til at bidrage til en anti-LGBT+ agenda.

I FAGBEVÆGELSEN VED VI, at vi aldrig må tage tilkæmpede rettigheder for givet.

Derfor vil vi som deltagere i FIU-Ligestillings (FIU-Ligestilling er et partnerskab mellem Dansk Metal, 3F, Serviceforbundet, Dansk Sygeplejeråd og HK, red.) netværk for LGBT+-tillidsvalgte gerne benytte lejligheden til at række ud til vores kolleger i fagbevægelsen.

Lad os gøre en fælles indsats for at komme ud til alle vores kolleger og udbrede kendskabet til minoriteters særlige udfordringer. Fordomme forsvinder i takt med, at viden udbredes, og her har vi som bevægelse en stærk mulighed for at gøre en aktiv forskel. Vi har kontakterne ude i skurvognen, på kontoret, i marken, på hospitalet, i klinikken, ja, alle de steder, hvor vores kolleger befinder sig til hverdag.

LÆS OGSÅ: Det skal du opleve på Priden: Ligestillingsministeren, trans-rettigheder, byvandring og drag-workshop

Lad ikke en tung, international symbolpolitik blive smidt ind mellem danske lønmodtagere.

Vi i LGBT+-netværket står klar til at hjælpe med råd og vejledning i forhold til regnbuesegmentets særlige udfordringer, når der eksempelvis skal laves overenskomster, eller når de tillidsvalgte skal klædes på til at bistå deres LGBT+-kolleger på arbejdspladsen.

Vi ved fra fagbevægelsens side, at det er i fællesskabet, vi vinder de største sejre.

Så lad os gå ad fællesskabets vej og sikre alle et inkluderende og rummeligt arbejdsmarked for os selv og for alle de kolleger, der kommer efter os.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].