Revser Metal-formand:
"Du gør grin med mine kolleger"

peterb__h
18. maj 2019 15.59
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Dansk Metals formand Claus Jensen gør grin med mine udenlandske kolleger, når han taler problemet med social dumping i Danmark ned, skriver Peter Bøgh Kjærulff, formand for Byggegruppen i 3F Frederiksborg.

Dansk Metals formand, Claus Jensen, er helt uden af trit med resten af arbejdsmarkedet, når han kalder EU-debatten for at være på vildspor, og retter ansvaret mod den resterende del af fagbevægelsen.

LÆS OGSÅ: Formand i opråb: Vi vil være ilde stedt uden titusindvis af polakker, rumænere og ungarere

Ét er den såkaldte efterspørgsel på arbejdskraft, som Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Metal har spillet første violin på. Jeg må blot konstatere, at vi stadig har ledige og unge, som mangler læreplads her i landet. Noget andet er, at Dansk Metals formand vælger at ignorere de udfordringer, som jeg så sent som i forgårs oplevede på en byggeplads i Espergærde.

I onsdags besøgte jeg fire tjekkiske murere, som gik hånd i hånd og lavede en skalmur. De var alle såkaldte selvstændige underentreprenører til en mester uden egenproduktion. Mesteren har selv overenskomst, men prøver at undslå sig den ved at have dem gående, som selvstændige i lønmodtagerlignende forhold – også kaldet arme-ben.

Prisen er en under 1/4-del af, hvad en murer skulle have på akkord – og vel og mærket uden pension, feriepenge og andre faste overenskomstmæssige tillæg. Her bliver de ikke betalt efter overenskomsten.

Desværre er det ikke naturlov, at de virksomheder, som benytter sig af udenlandsk arbejdskraft, har overenskomst, ej heller at de også efterlever den. På den Men det glæder mig, at ifølge Dansk Metal, at industrien er forskånet. Desværre vælter vi os i eksempler på virksomheder, som udnytter mine udenlandske kolleger til et økonomisk quick-fix.

 Og dette er blot et eksempel fra byggebranchen, men eksemplerne står desværre i kø. Ikke kun i Byggebranchen, men også hotel- og restaurationsbranchen og transportbranchen oplever samme. Så når forbundsformand Claus Jensen sammenligner vores udfordringer med social dumping med en splint i fingeren, så gør han simpelthen grin med vores udenlandske kolleger, som hverdag bliver snydt for løn og udsat for livsfarlige arbejdsforhold.

 Claus Jensen har selvfølgelig ret i, at fagbevægelsen har et ansvar for at holde EU-debatten på sporet, men her bør formanden kigge ind ad. At Dansk Metal vælger at negligere de mange millioner, som vores udenlandske kolleger bliver snydt for, som og sammenligner det med et naturligt svind ved en omsætning på 100 mia, er ganske enkelt uforskammet.

Vi har selvfølgelig et ansvar for at fremhæve de gode eksempler fra vores branche, og ikke tale vores branche ned, men når Claus Jensen vælger at negligere mine udenlandske kolleger, så glemmer han, at bag de store tal gemmer der sig mennesker, som hver dag går på arbejde.

På mig virker det som om, at smeden fra Lindøværftet har brug for at komme ud af osteklokken og opleve den virkelig, som vi andre branche til daglig udfordres af som følge af arbejdskraften fribevægelighed.

Derfor er dette indlæg også en stående invitation til Claus, hvor han kan komme med ud og besøge vores byggepladser i Nordsjælland. Jeg skal nok sørge for, at der er varm kaffe på termokanden.

 

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].