Da Charlotte Nielsen havde flere timer om ugen, skabte det rum for at lave aktiviteter med de demente beboer, hun arbejder med. Det er svært at få tid til at tage beboerne med på tur, når man kun arbejder 32 timer om ugen, oplever hun. Foto: Privat

Sosu’en Charlotte vil arbejde mere: Håber politikerne indfører ret til fuldtid

18. jul, 12:07
Sosu-assistenten Charlotte Nielsen vil gerne op i tid. Men det er ikke en mulighed, lyder det fra hendes arbejdsplads. Hun ser meget gerne, at der bliver indført en rettighed, så alle offentlige ansatte kan gå op i tid, hvis de ønsker det.

Den 51-årige sosu-assistent Charlotte Nielsen arbejder på et demensafsnit på et lille plejehjem i Munkebo ved Kerteminde. Hun er glad for sit job. Men hun ville gerne arbejde mere end de 32 timer om ugen, som er det højeste antal timer, hun kan få.

Derfor hilser hun det velkommen, at der lige nu er politiske drøftelser om, hvorvidt blandt andre hun og hendes kollegaer skal have ret til at gå op i tid. Det blev nemlig skrevet ind i regeringen og støttepartiernes fælles forståelsespapir, at det nu skal undersøges, om der kan indføres en decideret rettighed, så offentligt ansatte på deltid kan gå på fuldtid.

LÆS OGSÅ: Kommuner og sosu'er i fælles opråb til politikere: Bland jer uden om vores arbejdstid

Charlotte Nielsen er ikke i tvivl om, hvad hun gør, hvis hun får sådan en ret.

- Det vil jeg helt sikkert benytte mig af. Så ville jeg kunne spare mere sammen til min pension, siger hun til A4 Nu.

I dag tjener Charlotte Nielsen 23.630 kroner før skat, og hun så gerne, at der gik lidt mere ind på kontoen hver måned.

- I min alder kan jeg ikke lade være med at tænke på, at jeg skal snart skal pensioneres.

"Nogle af os vil gerne arbejde mere"

I kommunerne er det svært at rekruttere nok personale inden for social- og sundhedsområdet. Alligevel arbejder langt de fleste på plejehjemmene og i hjemmehjælpen på nedsat tid.

Hele 85 procent af det ordinært ansatte social- og sundhedspersonale i kommunerne er på deltid. Og blandt social- og sundhedshjælperne er der kun 10 procent, der arbejder fuldtid, viser tal, som sosu’ernes fagforening FOA fik trukket i april.

På Charlotte Nielsens arbejdsplads er der da heller ingen, der arbejder på fuldtid, fortæller hun. I FOA er man bekymret over udviklingen, og fagforeningen protesterer imod, at kommuneren stort set kun slår deltidsstillinger op.

Formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K) påpeger dog, at det også handler om, at der eksisterer en kultur, hvor mange sosu’er selv ønsker deltid.

Men det gælder bestemt ikke alle, fastslår Charlotte Nielsen.  

- Det er forkert at sige, at folk ikke vil, for nogle af os vil rigtig gerne arbejde mere. Alle andre arbejder fuldtid, og så er det ikke rimeligt, at det for nogle af os er helt udelukket at komme op på fuldtid. Vi er nogle på omkring 50 år, der ikke har små børn, og som har mulighed for det, men stillingerne er der bare ikke, siger hun.

Forskellige syn på fuldtid

Det er dog langt fra alle sosu'er, der vurderer, at de ville kunne holde til at arbejde 37 timer om ugen. Det fremgår af et debatspor på FOA's Facebookside, hvor medlemmer diskuterer, om de ville benytte sig af retten til fuldtid.

Nogle argumenterer for, at det simpelthen vil være alt for belastende både psykisk og fysisk at arbejde fuldtid, mens andre fremhæver, at de nyder den ekstra tid til familien, som en deltidsstilling giver. Se et udpluk af diskussionen i faktaboksen.

Det siger sosu'erne om at gå op i tid 

  • "Tak, men nej tak... ønsker faktisk at komme til pensionsalderen i et helt stykke, både fysisk og psykisk."
  • "Jeg siger som altid: Ja tak! Alle der KAN skal arbejde fuld tid. Vi er nødt til, at løfte i flok."
  • "Selvfølgelig skal de der ønsker det have muligheden for at arbejde fuldtid! Men det bliver et Nej tak herfra! - Uanset hvad bliver det ikke attraktivt for mig, så længe jeg har små børn!"
  • "Jeg har været på fuld tid altid gennem 20 år, og jeg synes det er dejligt. Og jeg mener blot, det vil gavne alle at komme op i tid, og være til gavn for mangt og mange."
  • "Nej tak. I takt med jeg er fast nv. Men ellers er faget så uattraktivt, at det er et nej. Bedre vilkår og løn så kan det være en overvejelse."

Kilde: Udpluk af kommentarer fra FOA's Facebookvæg, hvor der debatteres, om det er en god idé med en egentlig ret til fuldtid. 

Charlotte Nielsen tror ikke, at det vil være for hårdt for hende at arbejde mere. Hun har flere gange spurgt sin leder, om hun kunne få fuldtid. Hver gang har svaret været nej. Til gengæld får hun lov til at tage lidt ekstra timer i ferierne, eller hvis der er sygdom.

Og da hun er glad for sin arbejdsplads, har hun ikke lyst til at søge andre steder hen. Desuden kan hun se, at alle de nye stillinger, der bliver slået op i andre kommuner, ligger på mellem 28 og 30 timer. 

Gav mere tid til omsorg

I en kort periode fik Charlotte Nielsen som en del af et forsøg lov til at arbejde på fuldtid. 

- Det var jeg rigtig glad for, for det gav meget mere sammenhæng i de timer, jeg havde. Og jeg havde meget bedre tid til at dokumentere de ting, jeg havde lavet med beboerne. Lige nu har jeg fri klokken 13, og så er der ikke rigtig tid til at dokumentere, så enten skal jeg blive ekstra eller undlade at gøre det, fortæller hun.

Men allerede efter et halvt år blev muligheden for fuldtid fjernet, og Charlotte Nielsen røg igen ned på deltid.

Her savner hun den sammenhæng i arbejdet, det gav, når hun ikke var væk flere dage om ugen. Desuden oplevede hun også at være på vagt på de tidspunkter af dagen, hvor der ikke var aller mest travlt.

- Når vi er på vagt i dag, kører vi i høj grad på pumperne. Da jeg havde flere timer, var der pludselig tid til at køre på ture med beboerne og gøre andet end det praktiske. Vi kunne tage beboerne med på shopping i centeret eller ud at spise, siger hun.

Så mange sosu'er er på nedsat tid

I dag arbejder 89,5 procent af social- og sundhedshjælperne på nedsat tid, mens næsten 80 procent af social- og sundhedsassistenterne er på deltid. I alt er der 85 procent af det ordinært ansatte social- og sundhedspersonale i kommunerne, der er på deltid

Kilder: FOA ( KRLs statistikdatabase via SIRKA. Data fra april 2019)