Når man er så stor en spiller på det danske arbejdsmarked, bør man sætte større fodaftryk på den brede samfundsmæssige debat end i dag, mener professor Henning Jørgensen. Foto: Henning Bagger, Ritzau/Scanpix.

Arbejdsmarkedsforsker om 3F: De mangler innovationskraft

21. sep 2019
3F har en stærk stemme i kraft af sin størrelse, men man kan med rette spørge om stemmen er klar nok og bidrager med faglig fornyelse, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Når Danmarks største fagforbund 3F begynder kongres i Aalborg lørdag, er der al mulig grund til at følge med fra sidelinjen, mener arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen. 

- Alene i kraft af sin størrelse med en kvart million medlemmer i både den private og offentlige sektor har 3F stor magt og indflydelse, siger Henning Jørgensen og påpeger, at 3F blandt andet har været dygtige til at sætte politiske dagsordener om behov for tidligere tilbagetrækning for nedslidte seniorer samt stigende ulighed og et haltende arbejdsmiljø.

Men 3F's volumen taget i betragtning burde fagforbundet have langt mere indflydelse, mener han.

- 3F har en stærk stemme i kraft af sin størrelse, men man kan med rette spørge, om stemmen er klar nok og bidrager med faglig fornyelse. Jeg synes, at fornyelsen mangler. Forbundet mangler innovationskraft på især de faglige dagsordener, siger Henning Jørgensen. 

Den store maskine kværner løs, og på mange måder har jeg respekt for arbejdet i fagforbundet. Men der mangler lidt spræl og innovation.
Henning Jørgensen, Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Han peger blandt andet på, at arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer i langt større omfang formår at sætte dagsordener både til gavn for egne medlemmer men også for samfundet som helhed. Når man er så stor en spiller som 3F på det danske arbejdsmarked, bør man ifølge Henning Jørgensen sætte større fodaftryk på den brede samfundsmæssige debat end det lykkes i dag.

Savner spræl 

- 3F er et stort apparat med seks grupper, masser af lokalafdelinger, klubber og medlemmer. Den store maskine kværner løs, og på mange måder har jeg respekt for arbejdet i fagforbundet. Men der mangler lidt spræl og innovation. 3F bør sætte dagsordener både overfor medlemmerne men også udadtil i forhold til samfundsudviklingen, siger han.

Henning Jørgensen kalder det 'et svaghedstegn', at 3F ikke kommer ud over rampen med flere dagsordener i nationale medier. 

Blandt andet kunne 3F ifølge arbejdsmarkedsforskeren sætte sig langt mere på uddannelsesdagsordenen og slås for AMU og erhvervsuddannelser. 

Fagbevægelsen generelt har brug for at hive sig selv op ved håret og spørge sig selv , hvor vi kan gøre tingene anderledes?
Per Christensen, forbundsformand i 3F.

Netop uddannelse får topprioritet i 3F's politiske og faglige arbejde i de næste tre år, siger forbundsformand Per Christensen i et interview med A4.   

Henning jørgensen mener, at der mangler innovationskraft i det faglige arbejde. Er i ikke innovative nok?

- Det tror jeg aldrig, at vi bliver. Jeg tror, at han har ret i, at fagbevægelsen generelt har brug for at hive sig selv op ved håret og spørge sig selv , hvor vi kan gøre tingene anderledes? Det bliver ikke mig, der bremser nye initiativer og jeg er meget obs på, at vi skal forny os hele tiden, siger Per Christensen. 

Et sjak skal stå sammen for at klare sig

Arbejdsmarkedsforskeren har til gengæld ros til overs for måden, som 3F-forbundsformanden har tacklet den såkaldte Kastrup-sag, hvor tillidsrepræsentanter har forsøgt at true en vikar hos bagagemedarbejderne i lufthavnen til at melde sig ind i 3F.

- Som ufaglærte er man et sjak, der er afhængige af hinanden for at klare sig på arbejdsmarkedet. Et sjaks styrke og muskelkraft afhænger af, at alle er med i fællesskabet. Jeg synes, at Per Christensen har lagt den helt rigtige linje ved at fastslå, at loven om fri fagforeningsret skal respekteres, men derudover har anerkendt tillidsrepræsentanternes dygtige organiseringsarbejde, siger han og understreger, at især ufaglærte har brug for at stå sammen for at være stærke overfor arbejdsgiverne.  

Henning Jørgensen er overbevist om, at Kastrup-sagen vil blive nævnt igen og igen fra talerstolen på 3Fs kongres de kommende dage.   

-Bøllemetoder skal man ikke nikke til, men det er helt legitimt at forsøge at overbevise medlemmer af andre fagforbund om at melde sig ind i 3F, fordi det vil give en lokal klub større styrke, noterer Henning Jørgensen.      

 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...