Christina Waldstrøm blev sygemeldt i lang tid fra politiet, men igennem en revalidering har hun læst jura og arbejder nu som jurist. Foto: Privatfoto.

Opfordring til regeringen: :

Brug nu kuren som får langtidssyge i job

7. dec 2017
Seks ud af ti forløb med såkaldt revalidering er en succes, for de bringer sygemeldte danskere tilbage på arbejdsmarkedet ved at omskole dem til et andet job. Men antallet af revalideringer styrtdykker, og det har regeringen ingen planer om at ændre på i nyt udspil. Det ærgrer FTFfagbevægelsen.

Når en frisør må opgive sit fag på grund af allergi og bliver omskolet til sosu-assistent; eller en tømrer får dårlig ryg og i stedet uddanner sig til bygningskonstruktør kan det ske gennem en ordning med revalidering. Denne ordning fører i 59 procent af alle tilfælde til, at den sygemeldte kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Kun 1 procent ender på førtidspension.

Det viser en analyse af de revalideringsforløb, som er afsluttet mellem 4. kvartal 2015 og 3. kvartal 2016.

Det er hovedorganisationen FTF, der har lavet analysen på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriets database Jobindsats.dk. Man har set på, hvor de personer, der har afsluttet et revalideringsforløb, befinder sig seks måneder efter forløbet er afsluttet.

Når revalidering har så god en effekt, så ærgrer det FTF's formand Bente Sorgenfrey, at meget få efterhånden får tilbudt et revalideringsforløb.

Antallet af fuldtidspersoner i revalidering er faldet fra 17.945 i 2006 til 5.944 i 2016 ifølge Jobindsats.dk.

Det drastiske fald i antallet af revalideringer skyldes stramninger i beskæftigelsesloven og Ankestyrelsens praksis, som betyder, at jobcentrene kun kan tilbyde revalidering, hvis den syge ikke kan holde til et ufaglært job, og hvis alle andre tiltag i beskæftigelsesloven er udtømt.

»Tallene taler deres tydelige sprog. Når revalidering har så god effekt, bør det selvfølgelig bruges på lige fod med de andre beskæftigelsestilbud på baggrund af en socialfaglig vurdering af den enkelte ude på jobcenteret - fremfor at indsatsen altid står sidst i køen af beskæftigelsesmuligheder,« siger Bente Sorgenfrey.

Det er trist, at der er sket så kraftige stramninger, for der er rigtig mange, der har haft gavn af revalidering Nina von Hielmkrone, Aalborg Universitet

»Mange vil måske have gavn af en sundhedsindsats det første halve år i et ressourceforløb og så revalidering derefter. At løfte brugen af revalidering er inddiskutabelt den rigtige vej at gå, hvis man vil hjælpe mennesker permanent væk fra overførselsindkomster. Revalideringen har vist gang på gang at være et af de allerbedste redskaber,« siger Majbrit Berlau.

Nogle af dem, der i dag er i ressourceforløb, ville sandsynligvis have fået tilbudt revalidering tidligere, før der blev strammet op på reglerne, vurderer Nina von Hielmkrone.

»De, der er kommet i ressourceforløb, har typisk været på kontanthjælp i rigtig lang tid. De kunne med fordel være kommet i revalidering tidligere i forløbet,« siger Nina von Hielmkrone.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...