Offentlige arbejdsgivere vil eksperimentere med at fravige overenskomster for blandt andre de kommunale rengøringsassistenter.  Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Scanpix

EKSPERIMENTELT:

Chefer vil styre uden om overenskomster

24. aug 2014
Den offentlige sektor kan blive mere effektiv, hvis den får lov at blæse på dele af overenskomsterne. Det vurderer arbejdsgivere, som gerne vil med i nyt forsøg. Men fagbevægelsen frygter, at blandt andre rengøringsassistenter, jobkonsulenter og skoleledere vil få ringere løn og arbejdsvilkår.

Overenskomster står i vejen for en mere effektiv offentlig sektor. Den tese har arbejdsgiverne i otte kommuner, én region og tre statslige arbejdspladser. De har søgt om at lave 26 forsøg med at fravige overenskomsterne. Men de ansattes fagforeninger er stærkt skeptiske og frygter forringede løn- og arbejdsvilkår.

Forsøgene drejer sig om alt muligt lige fra genetillæg for rengøringsassistenter til fælles overenskomster for jobkonsulenter og servicemedarbejdere.

Kommunernes Landsforening, Danske Regioner samt Økonomi- og Indenrigsministeriet står bag forsøgene, hvis formål er at undersøge, om dele af de nuværende aftaler om løn- og arbejdsvilkår står i vejen for, at vi får en mere effektiv offentlig sektor.

12 arbejdspladser vil fravige overenskomster
12 arbejdspladser vil fravige overenskomster

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Fagforbundene FOA og Danmarks Lærerforening er så skeptiske over for forsøgene, at de på forhånd har meldt ud, at de ikke vil være med. Også formanden for HK Kommunal, Bodil Otto, er skeptisk.

»Vi synes ikke, der er noget behov for at ændre på overenskomsterne. Men kommer der nogle forslag, så kigger vi da på dem, og jeg skal ikke på forhånd helt afvise, at der kan komme gode ideer på bordet,« siger Bodil Otto.

Slagsmål i Slagelse

Der er kommet ansøgninger ind fra otte kommuner, heriblandt en ansøgning fra Slagelse. Den vestsjællandske kommune vil gerne fritages for en del af den overenskomst, der gælder for rengøringsmedarbejdere. Omkring 50 ansatte i kommunens eget selskab ’Rengøring og Kantine’ skal ikke længere have genetillæg for at arbejde tidligt om morgenen fra klokken 5 til 6 – og sent om eftermiddagen fra klokken 17 til 18.

Det handler om at stille kommunens eget selskab bedre, når det skal konkurrere med private rengøringsfirmaer. Det forklarer lederen af Rengøring og Kantine, Jane Veggerby.

»Vi skal være mere konkurrencedygtige i forhold til de private udbydere. Derfor dur det ikke, at vi skal betale genetillæg, mens de ikke skal. Slet ikke når man tænker på, at vi i forvejen gør mere end de private udbydere ud af at uddanne vores personale og holde møder med dem,« siger Jane Veggerby.

Hvis der under et forsøg skal ske en undtagelse fra overenskomsten, skal fagforbundet 3F nikke ja til det. Og indstillingen fra den lokale 3F-afdeling i Slagelse er et klart nej, fortæller afdelingsformand Jane Møller.

»Der er ingen grund til at lave om på den eksisterende overenskomst. Det er helt rimeligt, at rengøringsassistenter får et tillæg for den gene, det er at skulle arbejde meget tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen. Der er jo tale om en lavtlønsgruppe, som har kæmpet for at opnå de her rettigheder,« siger Jane Møller.

Lur mig, om kommunerne ikke også prøver på at spare nogle penge, når de stiller forslag om fælles overenskomster. Bodil Otto, formand, HK Kommunal

Nogenlunde samme indtryk har Bodil Otto fra HK Kommunal.

»26 ansøgninger fra en håndfuld arbejdspladser lyder ikke som om, at overenskomsterne ses som et overvældende stort problem i virkelighedens verden. Men Margrethe Vestager (økonomi- og indenrigsminister, red.) og Kommunernes Landsforening har åbenbart behov for en gang imellem at hævde, at overenskomsterne står i vejen for udviklingen af den offentlige sektor,« siger Bodil Otto.

Margrethe Vestager (RV) siger til Ugebrevet A4, ’at det er et åbent spørgsmål, om overenskomsterne står i vejen for udvikling af det offentlige’.

»Der er ganske få arbejdspladser, der har bedt om fritagelser fra overenskomster. Det peger på, at det ikke er i det lokale arbejde, man synes, at overenskomster står i vejen,« siger Margrethe Vestager og fortsætter:

»Men jeg har hele tiden tænkt, at denne her mulighed for forsøg er en god måde at prøve overenskomsterne af på uden at gå i fuld skala som ved overenskomstforhandlingerne.«

I foråret konkluderede Produktivitetskommissionen nedsat af regeringen, at der kunne opnås store forbedringer i den offentlige sektor ved at gøre overenskomsterne mere fleksible. Blandt andet bør der ifølge kommissionen aftales mere lokalt, og der skal være større sammenhæng mellem løn og præstation.

Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyser, at før nogle af forsøgene kan gå i gang, skal arbejdsgiverne fra kommuner, region eller stat samt de relevante fagforbund godkende dem. De første forhandlinger mellem parterne ventes at begynde i september. De forsøg, der opnås enighed om, vil formodentlig begynde med virkning fra det nye år.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...