Driftsikkerhed, kvalitet og arbejdsforhold for de ansatte er vigtigere for danskerne end prisen, når kommunerne udliciterer ældrepleje og andre velfærdsydelser. - Arkivfoto Foto: Torkil Adsersen/Scanpix

PRISFIKSERING:

Danskerne om udlicitering: Billigst er ikke bedst

5. feb 2017
Kommunerne udliciterer opgaver som børnepasning, rengøring og ældrepleje til private firmaer. Som regel for at spare penge. Men andre hensyn end prisen skal vægtes højt, når man udliciterer. Det siger danskerne i ny måling. Vi vil ikke have usikkerhed om pleje af ældre og børn.

Vi danskere går op i prisen, når vi køber noget. Men sådan er det ikke helt, når det gælder vores velfærd.  Her vægter vi højt, at der er tryghed - eksempelvis om plejen af bedsteforældrene eller pasningen af børnene.

Det viser en ny måling udført af Epinion for LO-fagbevægelsen.

Heri sender et repræsentativt udsnit af befolkningen på 2.559 respondenter et utvetydigt signal til regeringen og andre politikere.

Signalet er interessant, for regeringen ønsker markant flere opgaver udliciteret. Man vil med flere ministres formulering have »den offentlige sektor til at køre længere på literen«. Og i kommunerne drømmer især mange borgerlige politikere om, at det lokale erhvervsliv skal løse flere opgaver på skatteborgernes regning. 

I den nye undersøgelse lægger 54 procent af danskerne vægt på, hvor billigt private leverandører kan løse opgaver for det offentlige. Men endnu flere lægger vægt på andre forhold. 

Eksempelvis vægter 71 procent af danskerne det højt, at der er sikkerhed om driften, når opgaven bliver lagt i hænderne på private.

Vi vil ikke acceptere usikkerhed om, hvorvidt vores gamle mor også får den nødvendige hjælp i morgen. Nanna Højlund, næstformand i LO-fagbevægelsen

Thomas Kastrup-Larsen fra KL fortæller, at kommunerne ikke vil acceptere dumping af løn og arbejdsvilkår, når de udliciterer.  

»Vi ønsker ikke i kommunerne, at private kan konkurrere på at give medarbejdere et dårligt arbejdsmiljø; dårlige overenskomster; eller spare penge på ikke at tage elever. Vi stiller en masse krav til dem, der vil have kontrakter. Men vi kan naturligvis blive endnu bedre til at stille krav,« siger Thomas Kastrup-Larsen.

Medarbejderne oplever ifølge Dansk Erhverv sjældent, at de går væsentligt ned i løn på grund af en udlicitering.

»Nogle gange bliver der talt så meget om, at private virksomheder konkurrerer på at give medarbejderne dårligere løn. Men man glemmer, at det danske arbejdsmarked er gennemreguleret, og at private virksomheder har ordnede forhold -  herunder ofte også overenskomst,« siger Jakob Scharff fra Dansk Erhverv.   

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Klar opfordring til politikerne 

I erhvervslivet er nogle virksomheder trætte af at møde politikere, der stirrer sig blinde på, hvor meget de kan spare ved udlicitering. For hvis det betyder noget for politikerne, at der er kvalitet og driftssikkerhed, og at der tages sociale hensyn, så bør politikerne vægte det højt, når de og embedsmændene afgør, hvem der skal vinde en opgave.

Man kan overveje at vægte prisen mindre i forhold til andre ting for eksempel kvalitet, miljø, leveringssikkerhed og arbejdsmiljø. Søren Melgaard Hansen, regionsdirektør i Elite Miljø A/S

En af de virksomheder, der har budt på - og fået en del rengørings-opgaver - for kommuner rundt om i landet er Elite Miljø A/S. Direktør for Region Øst i Elite Miljø, Søren Melgaard Hansen, opfordrer kommunerne til, at de før et udbud gør sig grundige overvejelser om, hvorvidt prisen – altså ofte en besparelse – skal være det altafgørende, når man vælger, hvem der skal have opgaven. 

»Når man i et udbud siger, at prisen betyder 60 til 70 procent i forhold til beslutningen om, hvem der skal have en opgave, så vil det ud fra min erfaring næsten være sådan i 99 ud af 100 tilfælde, at kommunen vælger det billigste tilbud,« siger Søren Melgaard Hansen, og fortsætter:

»Med andre ord kan man overveje at vægte prisen mindre i forhold til andre ting for eksempel kvalitet, miljø, leveringssikkerhed og arbejdsmiljø.«  

Læs meningsmåling om udlicitering

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...