- Dem, der står stærkest, er dem, der har en faglighed at falde tilbage på, siger Hans Engell Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Engell om valgets hårde skæbner: Ikke alle formår at rejse sig

12. maj, 7:00
Over hele landet kæmper folketingskandidater om vælgernes gunst. For de, der bliver vraget, kan det være svært at rejse sig igen. Nogle bliver bitre på vælgerne og deres eget parti, siger politisk kommentator Hans Engell.

Det er en meget stærk og slem oplevelse for en politiker at blive vraget af vælgerne. Ikke alle formår at rejse sig, når vælgenes dom er faldet. 

Politisk kommentator Hans Engell, der selv er tidligere forsvars- og justitsminister, har oplevet vragede kolleger kæmpe for at finde nyt fodfæste efter nederlaget.

- Det er især en slem oplevelse for dem, der både mister en ministerpost og en plads i Folketinget. Det kan tage et liv at komme over, mens andre rejser sig ret hurtigt og kommer i nyt arbejde. Der er også mange, der i første omgang bliver bitre både på vælgerne og på deres eget parti, fordi de måske har opstillet nogle hårde konkurrenter, siger Hans Engell.

De vragede politikeres personlige forhold er også afgørende for, hvordan det går, tilføjer han:

- Det afhænger selvfølgelig også både af din psyke og din økonomi. Men et plaster på såret er aftrædelsesordningen, der kan være en stor hjælp i starten, siger Hans Engell.

Dermed taler han om det beløb, de tidligere folketingsmedlemmer har ret til, og som udgør fra seks måneders til to års vederlag afhængig af anciennitet. De nuværende folketingsmedlemmers grundvederlag er 56.494 kroner om måneden. 

Vraget af vælgerne – og hvad så?

Nogle rejser sig op med det samme, mens andre aldrig kommer op at stå igen. De fleste kan blive enige om, at det ikke er sjovt at blive fyret. Det gælder også politikere. De risikerer endda at skulle tage imod fyresedlen foran rullende kameraer. 

A4 Nu har talt med nogle af de 38 politikere, der blev vraget af vælgerne ved sidste folketingsvalg. Hvor hårdt rammer det? Og hvordan får man en ny karriere efter politik? I en mini-serie kan du læse om politikeren, der blev formand for en zoologisk have. Kollegaen, der fik mere indflydelse uden for Christiansborg. Og en tredje politisk profil, der fik travlt med at invitere på kaffe, selv om hun faktisk ikke bryder sig om den sorte drik. 

Ingen point for politik

Hans Engell mener ikke, at karrieren er sikret, fordi man har været folketingsmedlem, snarere tværtimod:  

- Problemet for mange er, at det ikke giver mange point at have været en del af politik. Man kan ikke regne med, at der står en masse virksomheder klar til at hyre dig, fordi du har været politiker. Sådan foregår det ikke i Danmark, siger han.

Én ting er ifølge Engell afgørende for, at nogle af de 38 kandidater får succes efter livet på Borgen:

- Dem, der står stærkest, er dem, der har en faglighed at falde tilbage på, siger han.

Det er ifølge Engell ikke nødvendigvis en fordel at have siddet mange år på Christiansborg. Det er derfor, at store navne også bliver vraget.

- Vælgerne vil have nogle, der hele tiden er synlige, og som de kender fra TV. Der er kontant afregning. De er ligeglade med, om du har siddet på posten i mange år. Dertil skal lægges, at der er en hel del større konkurrence om folketingspladserne, end der tidligere har været. Partierne er blevet mindre, så mange har ikke længere en stor gruppe kernevælgere, siger Hans Engell.

Hans Engell mener ikke, at det er en fordel at have haft en lang karriere på Christiansborg. For nogle er det endda en ulempe:

- Det, der sker for mange, der har siddet mange år på Christiansborg, er, at de ikke følger med i livet uden for murene og den udvikling, der sker i erhvervslivet. Derfor kan det være ret svært at vende tilbage til virkeligheden.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...