Bashing af gravid minister hører ikke hjemme i Danmark i 2019, mener ligestillingsansvarlig i Fagbevægelsens Hovedorganisation Majbrit Berlau. Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation, pressefoto.

Ryster på hovedet over kritik af gravid minister: Selvfølgelig kan hun klare det

3. jul, 13:26
Jeg håber, at vi kommer til at se flere gravide maver på direktørgangene og i magtens centrum, siger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation Majbrit Berlau. Hun er lodret uenig med debattør, der kritiserer statsministeren for at udnævne en gravid kvinde som minister.

Tusindvis af sygeplejersker, sosu-assistenter, butiksassistenter og ledere bliver hvert år gravide og passer med største selvfølgelighed deres job med store maver, går på barselsorlov og vender tilbage på arbejdsmarkedet uden, at nogen løfter et øjenbryn. 

Og sådan bør det også være for Danmarks nye kulturminister Joy Mogensen (S), der er gravid i syvende måned.

Det mener næstformand i Faghevægelsens Hovedorganisation, Majbrit Berlau. Hun ryster på hovedet over, at debattøren og jordemoderen Karen West mener, at det var forkert af statsminsiter Mette Frederiksen (S) at udpege en højgravid minister. 

Læs også: Kritik af Mette F. for at vælge gravid minister: "Hun burde ikke være udnævnt"

- Heldigvis har vi en statsminister, der ikke mener, at en graviditet er en hindring for at blive minister i Danmark. Det har det ikke været før, og det skal det heller ikke være i fremtiden. Tværtimod skal vi gerne se endnu flere gravide kvinder i magtens centrum og på direktørgangene, siger Majbrit Berlau. 

Næstformanden er politisk ansvarlig for ligestilling i FH og mener, at det vil være håbløst gammeldags, hvis man på det danske arbejdsmarked skal til at se bort fra kompetencer og kvalifikationer og lade en graviditet spærrer for karriereudvikling.

Moderskab og karriere kan forenes

- Når Mette Frederiksen udnævner Joy Mogensen til minister, signalerer hun, at man sagtens kan forene det at være mor med en karriere. Det er et stærkt signal om, at man godt kan være gravid eller småbørnsforældre og gøre karriere samtidig, fastslår hun. 

Jeg håber, at vi kommer til at se flere gravide maver på direktørgangene og i magtens centrum. Det er da kun godt for Danmark. 
Majbrit Berlau, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Majbrit Berlau betoner,  at mere end 60.000 kvinder i Danmark hvert år er gravide og føder deres børn og indretter deres arbejdsliv efter det. 

- Kvinder er gravide i jobs, der kræver rigtig meget af dem både fysisk og psykisk. Der er ikke nogen tvivl om, at det er en hård tjans at være minister, men det er det altså også at være sygeplejerske, pædagog eller sosu-assistent. Og vi må da indrette arbejdsmarkedet på en måde, hvor det er muligt at forene et arbejdsliv med at være gravid og småbørnsforældre, og selvfølgelig skal det også kunne forenes på de øverste poster i vores samfund, siger hun. 

Majbrit Berlau fremhæver, at Mette Frederiksen ikke er den første statsminister, der har udnævnt gravide ministre eller kvinder, der lige har født, til en ny regering. Det gjorde Anders Fogh Rasmussen (V) blandt andet i 2001, hvor både Lene Espersen (K) og Ulla Tørnæs (V) blev mødre, mens de var på hans ministerhold.   

Frasorteringsmekanisme 

At udpege en gravid borgmester som minister demonstrerer overfor arbejdsgiverne, at der ikke er noget som helst til hinder for at forfremme gravide kvinder i virksomheden, mener Majbrit Berlau.

-  Vi ved, at det er noget af en udfordring for kvinder, der godt vil gøre karriere og ind i ledelse, hvis de er gravide eller har små børn. Der foregår en form for frasorteringsmekanisme, hvor de ledere, der skal ansætte kvinderne tænker, at det bliver svært og besværligt med små børn. Der er en masse fordomme, som vi skal have aflivet, siger hun.

FH-næstformanden pointerer, at det er centralt at få indrettet et arbejdsmarked, hvor graviditet og små børn ikke er en stopklods for karriereudvikling.

- Jeg håber, at vi kommer til at se flere gravide maver på direktørgangene og i magtens centrum. Det er da kun godt for Danmark, siger hun. 

- Kvinder har været gravide altid, og vi har passet centrale samfundsbærende funktioner. Og det skal der også være plads til på Christiansborg. Det er da afgørende, at alle vinkler bliver repræsenteret hos dem, der skal lede landet. Også det at være småbørnsforældre, siger hun.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...