Næste valg skal være et lønmodtagervalg, mener LO og FTF, som sammen vil formulere krav til en ny regering.  Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Lakmusprøve:

LO og FTF går sammen om valgkrav

8. sep 2014
Næste valg skal være et lønmodtagervalg, mener LO og FTF. De to hovedorganisationer vil placere dagpengeregler, arbejdsmiljø, velfærd og social dumping centralt på valgets dagsorden. Og politikerne får svært ved at overhøre kravene fra halvanden million lønmodtagere, mener ekspert.

’Samarbejdsprojekt om folketingsvalg 2015’ står der på dagsordenen til det historiske møde, der tirsdag finder sted mellem LO-toppen og FTF-toppen.

Selvom det på papiret lyder neutralt og som en ren orienteringssag, er de to hovedorganisationers planer om at gå sammen i en fælles kampagne op til et folketingsvalg et helt nyt skridt både mod et tættere samarbejde og større politisk gennemslagskraft.

LO-formand Harald Børsting mener, at et fælles initiativ i forbindelse med et kommende valg vil gavne lagerarbejdere, sosu’er, politibetjente, sygeplejersker, håndværkere og alle andre lønmodtagere.

»Filosofien er, at vi skal være velforberedte, hvis vi skal have en chance for at sætte nogle lønmodtagerspørgsmål op i forhold til det kommende folketingsvalg. Det handler om, at vi skal lave en fælles dagsorden, der indeholder nogle klare forventninger fra lønmodtagerne til en kommende regering,« siger Harald Børsting.

Mere tryk på lønmodtagerdagsordenen

Præcis hvordan, de to hovedorganisationer skal samarbejde op til folketingsvalget, skal først udmøntes, når LO’s daglige ledelse og FTF’s forretningsudvalg tirsdagdag formelt set nikker til det nye samarbejdsprojekt.

Vi får sat mere tryk på nogle fælles dagsordener, og det er der i høj grad brug for i forhold til de problemer, som lønmodtagerne slås med i Danmark. Bente Sorgenfrey, formand, FTF

HK-formand Kim Simonsen pointerer, at det er mindst 10 – 15 år siden, at hans eget forbund har anbefalet medlemmerne at sætte kryds ved liste A eller andre røde partier. Det ligger ham meget på sinde, at den nye valgstrategi bliver helt fri for partipolitisk stillingtagen og alene forholder sig til udfordringer for lønmodtagerne.

»Anbefale medlemmerne at stemme på et bestemt parti? Du må da være fuldstændig sindssyg! Det er ikke ambitionen, at folk skal have en kuglepen i hånden, efter at deres fagforening har ment noget bestemt. Politik kan ikke føres med ført hånd – kun med oplysning og holdninger,« siger Kim Simonsen.

Ny gruppe skal styre hen imod fusion

Når LO-toppen tropper op i FTF’s hovedsæde i centrum af København tirsdag formiddag, skal der også nedsættes en ny styregruppe, der skal arbejde videre med at styrke samarbejdet mellem de to hovedorganisationer og muligvis smelte dem sammen til en helt ny paraplyorganisation for mere end 90 små og store fagforbund.

Klik her for at læse artiklen: 93 fagforeninger stiler mod ny superorganisation

I de seneste måneder har samtlige forbund drøftet et udspil med titlen ’Muligheder for fagbevægelsen frem mod 2020’, og det skal ifølge LO-formand Harald Børsting nu sættes på skinner, hvis arbejdet skal give mening og bruges på kongresserne i både LO og FTF i efteråret 2015.

»Vi skal bevæge os væk fra 1.maj-tale-niveauet til noget mere operationelt, som vi kan forholde os til. Hvis vi skal styrke samarbejdet eller havne i en ny hovedorganisation, bliver vi nødt til på den ene side at stille nogle realistiske planer op og på den anden side se på, hvilke problemer der skal løses,« siger Harald Børsting.

Udmarvende at bruge for lang tid

I FTF udtrykker formand Bente Sorgenfrey tilfredshed med, at LO og FTF inden for det seneste år har styrket samarbejdet omkring blandt andet beskæftigelsespolitik samt etablering af et fælles EU-kontor i Bruxelles med Akademikerne.

»Men der kan være langt fra at styrke samarbejdet og så til en sammenlægning. For os i FTF er det vigtigt hele tiden at styrke samarbejdet via konkrete projekter og så se, hvor det fører os hen.«

Det går langsomt med at finde sammen?

»Nye samarbejdsprojekter tager den tid, det skal tage, for det handler jo om at have organisationerne med. Det nytter ikke, at toppen buldrer derudad og kan se fornuften i noget, hvis baglandet ikke er med.«

Bente Sorgenfrey mener, at det er svært allerede nu at vurdere, om der på LO og FTF-kongresserne næste efterår tages vidtgående skridt i retning af en sammenlægning.

»Der er mere end et år til de kongresser. Men det er klart, at man ikke kan holde sådan en diskussion i gang i lang tid. Man er også nødt til at finde ud af, hvad man vil, ellers bliver det udmarvende for alle parter,« siger hun.

Udfordringer ikke uløselige

HK–formand Kim Simonsen er ikke den, der sætter en kæp i hjulet for et forstærket samarbejde mellem organisationerne, bedyrer han og henviser til, at HK’s kongres sidste år besluttede at afprøve mulighederne for et forstærket samarbejde.

»Det her er ikke sådan et organisations-fusionsprojekt, hvor vi bare kaster to ting sammen. Der er mange konkrete udfordringer. Bindinger på overenskomster er en af udfordringerne. For eksempel har LO en hovedaftale med DA, og det har FTF ikke. LO-forbund har nogle traditioner for konflikt- og sympatikonflikter, men det har FTF ikke. Udfordringerne er ikke nødvendigvis uløselige, men hvordan de skal løses, er der ikke taget stilling til overhovedet,« siger Kim Simonsen.

Også HK-formanden mener, at det tager lang tid at få sat sammenlægningen på skinner.

»Bare det ikke bliver uendeligt. Selvfølgelig skal ting tage tid, men de skal jo også ligesom afsluttes til en tid,« siger Kim Simonsen.

Ny formand kan gå til valg på at lukke LO

Når LO og FTF på mødet i dag nedsætter en styregruppe, ser arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen det som tegn på, at planen skrider fremad. Men at der er forhindringer på vejen, blandt andet et skeptisk mastodontforbund som 3F.

»Men der er jo ikke tvivl om, at toppen i LO og FTF marcherer i retning af en ny hovedorganisation. Det gode spørgsmål er, om de får håndslag på at gå videre i det spor på deres kongresser,« siger Flemming Ibsen.

På LO-kongressen i oktober 2015 skal der vælges ny formand efter Harald Børsting. Selvom både LO’s næstformand Lizette Risgaard, HK-formand Kim Simonsen og formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, ofte nævnes på rygtebørsen, er der endnu ingen officielle kandidater til posten.  Og det kan ifølge Flemming Ibsen hænge sammen med, at LO, som vi kender det i dag, kan være på vej i graven.

»Når LO skal skifte formand, kan den nye formand gå til valg på at afskaffe LO som selvstændig organisation og gå med til at danne en ny hovedorganisation. Det er i sig selv en lidt speciel valgkamp, man skal føre,« konstaterer han.

Flertallet af fagforbund i både LO og FTF mener, at en ny hovedorganisation er uomgængelig, hvis man vil bevare en stærk og indflydelsesrig dansk fagbevægelse og dermed sikre den danske model. Og i det lys bliver tirsdagens møde spændende, mener Flemming Ibsen.

»Bare det, at de skal vedtage en fælles valgstrategi, er et nyt skridt i retning af, at en ny, stærk hovedorganisation kan være på vej. Og den valgstrategi handler jo også om at fastholde den danske model og dermed en stærk fagbevægelse og høj organisationsprocent,« fastslår han.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...