Bilkoncernen Tesla forhindrer sine ansatte i at melde sig i fagforening og byder dem ringe vilkår ifølge flere kilder.  Foto: Scanpix (arkivfoto).

Medaljens bagside :

Pensionsselskaber investerer millioner i Tesla, der forbyder fagforeninger

25. okt 2017
Danske lønmodtagere har via pensionsselskaber investeringer for 140 millioner kroner i elbilkoncernen Tesla. Fagforeninger er forbudt hos bilgiganten, der også er i søgelyset for dårligt arbejdsmiljø. Professor kalder det uholdbart, at fagforeningsledere tillader investeringer i et selskab, der forbyder ansatte at organisere sig. Tesla står i Dennis Kristensens sorte bog, og derfor er Pensams aktier solgt.

 

Den amerikanske bilgigant Tesla drøner derudad med succes. Den eldrevne luksusbil går sin sejrsgang verden over, og topchefen Elon Musk kan notere sig fyldte ordrebøger og milliardomsætning.

Men bagsiden af medaljen er et utal af arbejdsulykker, ringe løn og forbud mod fagforeninger for de 10.000 ansatte på Teslas amerikanske fabrikker.

Alligevel har danske fagforeninger via deres pensionskasser investeringer for et trecifret millionbeløb i Tesla-koncernen.

I alt har otte danske pensionsselskaber værdier for cirka 140 millioner kroner i den amerikanske bilgigant. 

PensionDanmark, hvor blandt andre 3F og Dansk El-Forbunds medlemmer har deres pensionsopsparinger, har aktier til en værdi af 47 millioner kroner i Tesla. PensionDanmark er dermed det danske pensionsselskab med den største investering i Tesla.

En næsten lige så stor aktieportefølje i Tesla har Danica Pension med aktier til en værdi af 45 millioner kroner.

Derefter kommer PKA og SamPension, der hver har aktier for godt 16 millioner kroner i elbil-koncernen.

Endelig har en række mindre pensionsselskaber som Lægernes Pension investeringer for under 10 millioner i selskabet.

Tesla på SamPensions bestyrelsesmøde  

Forbundsformand i HK Kim Simonsen er næstformand i SamPension, der har investeret godt 16 millioner kroner i Tesla. Selvom det er småpenge ud af selskabets pensionsformue på cirka 300 milliarder kroner, har han det ikke særlig godt med Tesla-investeringen.

»HK-medlemmernes pensionspenge skal ikke fremme dårlige arbejdsvilkår. Tværtimod: HK-medlemmernes pensionspenge skal bruges til at presse Tesla til at indføre ordentlige vilkår for de ansatte,« siger Kim Simonsen.

HK-medlemmernes pensionspenge skal ikke fremme dårlige arbejdsvilkår. Kim Simonsen, formand for HK og næstformand i SamPension

The Guardian har talt med 15 forskellige ansatte på Teslas amerikanske fabrik. Produktionsteknikeren Jonathan Galescu siger: »Jeg har set folk falde om, ramme gulvet som en pandekage og slå deres hoved. Men de (Tesla, red.) satte os bare til at arbejde rundt omkring dem.«

Ifølge amerikanske medier tjener en ansat på Teslas bilfabrik mellem 17 og 21 dollars (108 til 133 kroner) i timen, mens gennemsnitslønnen for produktionsarbejdere i USA's bilindustri er mere end 25 dollars (158 kroner) i timen.  

Fagforeningen United Auto Workers union, UAW, har i flere år forsøgt at få lov at organisere Teslas cirka 10.000 produktionsmedarbejdere. Men Tesla-milliardæren Elon Musk har hårdnakket nægtet at lade fagforeningen komme indenfor på den store fabrik i Fremont. 

Gratis yoghurt-is 

Ugebrevet A4 har stillet Tesla fem spørgsmål, men dem svarer Teslas presseafdeling ikke på.

I stedet har presseafdelingen blandt andet videresendt en mail fra topdirektøren Elon Musk til alle ansatte i Tesla, hvor i Musk beskylder fagforeningen UAW for at udbrede falske nyheder om arbejdsforholdene hos bilgiganten. Blandt andet anfører han, at antallet af arbejdsulykker er under halvdelen af landsgennemsnittet i bilindustrien.  

Elon Musk fremfører i mailen til de 10.000 ansatte, at det skal være 'safe, fair and fun' (sikkert, fair og sjovt) at arbejde hos Tesla. Og under afsnittet 'fun' fremhæver han, at medarbejderne kan se frem til 'free frozen yogurt stands' rundt omkring på fabrikken. Altså gratis yoghurtis til de ansatte.  

Efter en henvendelse fra Teslas presseafdeling har Ugebrevet A4 26. oktober tilføjet afsnit om antallet af arbejdsulykker, der er faldet på Tesla ifølge nye tal fra 2017.  

Fakta om etik i investeringer

Langt hovedparten af de danske pensionsselskaber investerer i udgangspunktet efter principperne i FN’s Global Compact om virksomhedernes sociale ansvar.

Principperne i Global Compact baserer sig på FN’s erklæring om menneskerettighederne, Den internationale Arbejdsorganisations deklaration om fundamentale arbejdstagerrettigheder og RIO-deklarationen om miljø og udvikling.

Global Compact anser det for uetisk at investere i atomvåben og kemiske eller biologiske våben, ligesom tobaksindustrien lige er sat på den sorte liste for investeringer. 

Kilde: Erhvervsstyrelsen, Ritzau og PKA.   

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...