»Jeg tror ikke, at udbud vil levere den kvalitet, vi ønsker«, siger Michael Randropp, der er talsperson for pendlerklubben Kystbanen.  Foto: Linda Kastrup/ Ritzau Scanpix (arkiv).

Fut i udlicitering:

Regeringen får rygstød fra EU til at udlicitere togdrift i stor stil

15. dec 2018
EU giver nu den borgerlige regering medvind, når det gælder udlicitering af togdrift. Pendlere frygter, at når DSB bliver frataget opgaver, så får passagererne en ringere service, og billetterne bliver dyrere især i udkantsdanmark. Transportministeren afviser pendlernes bekymringer.

 

Første juledag, den 25. december, træder et EU-direktiv i kraft. Det åbner for, at driften af flere tog kan sendes i udbud - altså overgå fra DSB til private virksomheder. Direktivet får pendlere til at frygte dårligere service, og at folk i udkantsdanmark får færre og dyrere togforbindelser. 

Direktivet, der bliver til dansk lov den 25. december, »fuldender den gradvise åbning af markedet for jernbanepassagertransport,« skriver Transportministeriet i et resumé.  

Det glæder ikke pendlerne:

»Vi mener ikke, at udliciteringer er vejen frem,« siger Anne Fiber,  der er talsperson for Østfyn Pendlerklub. 

»Vi ser nogle grundlæggende problemer med jernbanedriften, hvor der ikke er blevet investeret nok i årevis, og hvor man ikke har tænkt frem, og det bliver ikke løst ved at smide nye aktører ind i ringen.« 

Billedet er ikke, at man har opnået en masse fordele. Snarere tværtimod. Ole Helby Petersen, professor ved Roskilde Universitet

Både fra Venstre og Dansk Folkeparti lyder beroligende toner for yderområderne.

Ifølge Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen vil hans parti ikke forringe servicen for passagererne på de tyndt befolkede strækninger.  

»Vi skal have et Danmark, der hænger sammen, så vi vil fortsætte med at støtte de strækninger, der giver underskud, og vi har ingen planer om at nedlægge nogen,« siger Kristian Pihl Lorentzen. 

Kim Christiansen, transportordfører for Dansk Folkeparti, siger:

»Jeg mener ikke, at vi skal lukke togstationer eller nedlægge strækninger.«

Ingen nye udbud lige nu

Ugebrevet A4 har spurgt transportminister Ole Birk Olesen (LA), om han vil gå efter at få mere togtrafik udbudt, inden DSB’s kontrakt udløber i 2023. 

Ole Birk Olesen siger i et mailsvar, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om det, men: »det er for mig at se vigtigt, at vi hele tiden har fokus på, hvordan vi sikrer den bedste og billigste togtrafik«.

Transportministeriet oplyser, at med udbud af al togtrafik »ville det bero på en politisk beslutning, hvis der skal ske ændringer i det nuværende takstsystem«.

Hos Venstre er der ifølge transportordfører Kristian Pihl Lorentzen ikke stemning for aftaler om nye udbud lige foreløbig:

»Vi skal først have styr på vores anlægsarbejder og det nye signalsystem. Vi skal have ro på køreplanen og tog til tiden, og indtil da er Venstre ikke åbne for flere udbud,« siger Kristian Pihl Lorentzen. 

»Men vi er tilhængere af at spørge til prisen, og det gælder også togdrift. Så på længere sigt vil vi fortsætte.«

Dansk Folkeparti er mere fleksible i forhold til, om der skal laves flere aftaler, inden DSB-kontrakten udløber: 

»Vi er åbne for det, hvis det giver mening i forhold til at sikre os mest mulig service så billigt som muligt,« siger transportordfører Kim Christiansen (DF).

Socialdemokraterne er principielt imod, men vil aldrig sige aldrig og gik da også med på en aftale om udbud af to nye strækninger i 2017:

»I konkrete tilfælde kan det være, at vi går med på en aftale, men vi er principielt modstandere af udbud, fordi vi risikerer at miste kontrol og indflydelse, især i de tynde områder, siger transportordfører for Socialdemokratiet Rasmus Prehn.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...