Fra fagbevægelsen til Lars Løkke Rasmussen (V): 22 forslag til, hvad det nye regeringsgrundlag bør indeholde. Foto: Thomas Sjørup

KÆRE LARS :

Velkomsthilsen til statsministeren: Husk lønmodtagerne

19. jun 2015
Med et kæmpe banner foran Christiansborg har LO og FTF kørt de store kanoner i stilling, allerede inden en ny regering er dannet. Husk lønmodtagerne i regeringsgrundlaget, lyder budskabet til Venstres partiformand Lars Løkke Rasmussen. Arbejdsmarkedsforsker advarer fagbevægelsen mod at have for høje forventninger til den kommende blå regering.

’Kære Lars, tillykke! Nu skal I skrive regeringsgrundlag. Lønmodtagerne har 22 forslag.’

Denne hilsen får Danmarks kommende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), overbragt, når han igen møder på arbejde. Og der bliver talt med store bogstaver.

For i valgnattens mulm og mørke har LO og FTF fået kørt en kæmpe kran prydet med fagbevægelsens og 1,5 millioner lønmodtageres ønsker til et nyt regeringsgrundlag ind foran Christiansborg.

Blandt ønskerne er flere job, stop for social dumping, bedre velfærd, øgede investeringer i arbejdsmiljøet og fleksibel genoptjening af dagpenge.

Banneret bliver over de kommende dage fulgt op med annoncer i aviserne for at forpligte en Venstre-ledet regering til at tænke lønmodtagernes behov med ind i den kommende valgperiode.

Resultatet af folketingsvalg 2015
Kilde: Ritzau

Selv om Venstre gik lidt over syv procentpoint tilbage i forhold til valget i 2011 og tabte 13 mandater, står Lars Løkke Rasmussen til at blive Danmarks statsminister.

Venstre og Konservatives tilbagegang ved valget i går blev nemlig mere end opvejet af fremgangen for Liberal Alliance og ikke mindst Dansk Folkeparti, som erobrede 15 mandater og nu er Folketingets næststørste parti.

I alt satte blå blok sig på 90 ud af Folketingets 179 sæder – tilstrækkeligt til at sikre en regering, der nu skal indlede forhandlingerne om et regeringsgrundlag.

Blandede signaler fra Venstre

I fagbevægelsens gratulerer topfolkene Lars Løkke Rasmussen med statsministerposten.

Jeg skal da ikke lægge skjul på, at vi er bekymrede og en anelse nervøse, fordi der har været meget mixede signaler fra Venstre i valgkampen. Lizette Risgaard, næstformand, LO

Men bag de blomsterbuketter og lykønskninger, der i dag vil blive sendt af sted fra LO og FTF, gemmer der sig også en dyb bekymring for, hvad den næste regeringsperiode vil bringe for det danske arbejdsmarked.

»Først og fremmest vil vi gerne ønske Lars Løkke Rasmussen tillykke med det nye job. Vi håber selvfølgelig på et konstruktivt samarbejde, men jeg skal da ikke lægge skjul på, at vi er bekymrede og en anelse nervøse, fordi der har været meget mixede signaler fra Venstre i valgkampen i forhold til, hvad de vil i forhold til fradraget for det faglige kontingent og i kampen mod social dumping, « siger LO’s næstformand Lizette Risgaard.

Hun er en af de tre kandidater til den nye LO-formandspost. Lykkes det hende at blive fagbevægelsens førstedame, er det hende, der skal bide skeer med Lars Løkke Rasmussen i de kommende år.

Hovedlinjer i Venstres arbejdsmarkedspolitik

  • En jobreform skal give skattelettelser til de laveste arbejdsindkomster, så det kan betale sig at arbejde.
  • Boligjobordningen skal genindføres, så danskerne igen kan få skattefradrag for håndværkere eller anden hjælp i hus og have.
  • Nulvækst eller udgiftsstop i den offentlige sektor er en central del af Venstres politik.  Ifølge AE-Rådet vil det betyde 25.000 færre ansatte i den offentlige sektor i 2020.
  • En dagpengereform. Venstre står bag den omstridte dagpengereform, men har sagt at reformen ikke står mejslet i granit. Venstre er klar til at se på reformen, når Dagpengekommissionen kommer med forslag til nyt dagpengesystem i efteråret.
  • Et moderne kontanthjælpsloft skal begrænse, hvor meget man samlet set kan hæve af offentlige ydelser, hvis man er på kontanthjælp.
  • Åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft.

Fagbevægelsen vil være på stikkerne

Allerede i valgkampen meddelte Lars Løkke Rasmussen, at hvis han rykker ind i statsministeriet, vil han indkalde både arbejdsgivere og lønmodtagere til trepartsforhandlinger om ’Danmarks fremtidige udfordringer’.

I første omgang modtog fagbevægelsen invitationen med et ’Tak’ og ’Selvfølgelig kommer vi’. Men efterfølgende har Venstres zigzagkurs i forhold til skattefradraget for de faglige kontingenter skabt uro hos flere fagforeninger.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi får et respektfuldt samarbejde om mange vigtige dagsordener med den nye regering, men jeg kan godt love, at vi også vil være på stikkerne og sikre, at både offentligt og privat ansatte lønmodtagere bliver hørt,« fastslår Lizette Risgaard.

Forbundsformand i HK Danmark Kim Simonsen, der også bejler til posten som ny LO-formand, håber, at alle nyvalgte folketingsmedlemmer får øje på kranen, når de over de næste dage møder op på Christiansborg.

»Det er fint nok, at vi sender en hilsen til den nyvalgte statsminister, men budskabet skal længere ud. Som fagbevægelse skal vi varetage medlemmernes interesser, og derfor gælder det om, at hele Folketinget får kendskab til det program med 22 lønmodtagerkrav, som vi har formuleret i LO og FTF, « siger han.

Jeg har kort sagt ikke brug for, at ret mange af forslagene bliver gennemført med kun 91 mandater. Jeg har brug for brede og holdbare løsninger, der kommer lønmodtagerne til gode. Kim Simonsen, formand, HK Danmark

Kim Simonsen krydser fingre for, at det nyvalgte Folketing vil finde brede og varige løsninger på blandt andet dagpengespørgsmålet. Skrækscenariet er, at der kommer en smal dagpengeløsning, som skrottes igen efter få år. Det vil ifølge Kim Simonsen skabe utryghed og usikkerhed til skade for lønmodtagerne.

»Jeg har kort sagt ikke brug for, at ret mange af forslagene bliver gennemført med kun 91 mandater. Jeg har brug for brede og holdbare løsninger, der kommer lønmodtagerne til gode,« fastslår han.

Det sidder da i baghovedet, at Lars Løkke Rasmussen i sin regeringsperiode frem til 2011 har gjort en del for at genere fagbevægelsen. Flemming Vinther, formand, HKKF

Den tredje kandidat til formandsposten i LO, formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, fortæller, at han vil række hånden ud og er klar til at møde op til trepartsforhandlinger og strikke aftaler sammen med Løkkes kommende regering.

»Men det sidder da i baghovedet, at Lars Løkke Rasmussen i sin regeringsperiode frem til 2011 har gjort en del for at genere fagbevægelsen. Og jeg bryder mig absolut ikke om, at Venstre kæder en trepartsaftale sammen med, at fagbevægelsen skal levere på, hvordan vi udvikler og effektiviserer vores egne organisationer,« siger Flemming Vinther. Han henviser til, at flere Venstrefolk mener, at fagbevægelsen skal sætte kontingentet ned.

Bente Sorgenfrey, der står i spidsen for FTF’s halve million sygeplejersker, pædagoger, folkeskolelærere og andre lønmodtagere, hilser også Lars Løkke Rasmussen tillykke med valgsejren.

Lars Løkke bejler jo til Dansk Folkeparti, som jo hele tiden gerne har set en vækst i den offentlige sektor. Det gør mig lidt roligere. Bente Sorgenfrey, formand, FTF

Hun ser frem til at få nogle mere konkrete udmeldinger om de trepartsforhandlinger, Lars Løkke Rasmussen har lagt op til.

»Fra fagbevægelsens side har vi i de 22 lønmodtagerkrav et solidt grundlag at tage med til sådan en trepartsforhandling, og her vil vi især lægge vægt på et bedre arbejdsmiljø og bedre velfærd,« fremhæver hun.

Professor: Det bliver ikke nogen gavebod

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet professor Henning Jørgensen mener, at fagbosserne har al mulig grund til at være urolige for en borgerlig regering.

Derfor betegner han det som en fornuftig strategi fra fagbevægelsen allerede nu at signalere over for Lars Løkke Rasmussen, at han lige så godt kan lege med dem frem for at tirre dem.

»Lønmodtagerne skal ikke forvente mange gaver fra en Venstre-regering, der har liberalisering som overskrift for alt. Jeg kan godt forestille mig, at Lars Løkke hurtigt præsenterer en frihedspakke nummer to, der vil være til gavn for arbejdsgiverne og til skade for lønmodtagerne,« siger Henning Jørgensen.

Lars Løkkes regering vil være vendt mod lønmodtagerne og deres organisationer. De vil forsøge at stække fagbevægelsen. Henning Jørgensen, professor, Aalborg Universitet

Professoren erindrer om, at Anders Fogh Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen tilbage i 2001 præsenterede en frihedspakke, der var et kraftigt angreb på fagbevægelsen. Sådan en frihedspakke kan Lars Løkke ifølge arbejdsmarkedsforskeren lancere i en 2015-version, hvor a-kasserne også kan komme i spil.

Trepart er kaffeslabberas

I det hele taget vurderer Henning Jørgensen, at den nye statsminister på lange strækninger vil gøre livet surt for fagbevægelsens top.

»Lars Løkke har foreslået trepartsforhandlinger under en valgkamp, men virkeligheden er, at han selv er dybt skeptisk. Da Helle Thorning-Schmidt indkaldte til trepartsforhandlinger i 2012, kaldte Lars Løkke det for kaffeslabberas, som der ikke kommer noget ud af. Claus Hjort har også nedgjort trepartsforhandlinger, og jeg tror mere, at invitationen var et taktisk fif under valgkampen,« siger Henning Jørgensen.

Når han analyserer på Venstres arbejdsmarkedspolitik, er han ikke sen til at blive pessimistisk på de arbejdsløse og kortuddannedes vegne. Lønpres, social dumping og mindre beskyttelse er uundgåeligt på Løkkes arbejdsmarked, fremhæver han.

»Lars Løkkes regering vil være vendt mod lønmodtagerne og deres organisationer. De vil forsøge at stække fagbevægelsen. Der er nogle meget liberale holdninger hos både Lars Løkke og Inger Støjberg. De tror fejlagtigt, at de vil skabe et arbejdsgiverparadis, men glemmer, at mange arbejdsgivere også er nervøse for at give los med liberaliseringer og benspænd for den danske model. En del arbejdsgivere er dybest set glade for aftaler, reguleringer og uddannelsesløft, så de kan få kvalificeret arbejdskraft,« anfører Henning Jørgensen.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...