HK vedtager ny kontingentmodel med lønsikring på tværs af sektorer og rabat til lavtlønnede

20211030-160617-L-1920x1221we
Den nye kontingentmodel kan dog ikke styrke HK alene, erkender formanden, og derfor går HK en tid i møde, hvor flere beslutninger vil være undervejs.  Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
22. dec. 2023 06.00
Denne artikel er gjort gratis tilgængelig for dig via et særligt link.
Linket er personligt og må ikke deles!
Alt indhold på A4 Medier er beskyttet af lov om ophavsret.
Enhver anden form for udnyttelse af indholdet på A4 Mediers online medier forudsætter A4 Mediers forudgående udtrykkelige, skriftlige tilladelse.
Hovedbestyrelsen i HK er blevet enige om en ny kontingentmodel, der blandt andet ensretter kontingentet på tværs af forbundets fire sektorer og indfører markant rabat til en medlemsgruppe.

Et ensrettet kontingent og lønsikring til alle på tværs af sektorer. 

Sådan lyder beslutningerne fra hovedbestyrelsen i HK, der i sidste uge kom frem til en ny kontingentmodel. 

Her besluttede en enig hovedbestyrelse desuden at sænke kontingentet for medlemmer, der tjener under 25.000 kroner om måneden, fortæller forbundsformand i HK, Anja C. Jensen. 

“Vi ved, at der er nogle af vores medlemmer, som har en løn, der ikke gør, at de kan få udbetaling på lønsikringen. Derfor synes vi, at det er både rimeligt og retfærdigt, at de får en rabat,” siger Anja C. Jensen til A4 Overenskomst. 

Justeringerne har været undervejs hele 2023, og nu er tiden altså blevet "moden til de nye ændringer", lyder det fra forbundsformanden i HK. 

Lønsikring til alle sektorer 

Ændringerne i forbundets kontingent vil træde i kraft i slutningen af det kommende år. Her vil medlemmerne af HKs fire sektorer være omfattet af lønsikring, hvis de er medlemmer af både A-Kasse og Fagforening. 

“Det er helt utroligt vigtigt for os at sikre, at også HK Handel, og dermed nu hele HK, er med i vores lønsikring,” siger Anja C. Jensen. 

Til gengæld vil personer, der ikke tjener nok til at kunne få udbetaling for lønsikringen, fremover få 200 kroner i rabat på kontingentet. Her er tale om medlemmer med en indkomst under 25.000 kroner om måneden. 

LÆS OGSÅ: Kontingentet er et “betændt område” for fagforbundene: Nu overvejer flere at foretage ændringer

Samtidig glæder formanden sig over beslutningen om et ensartet kontingent på tværs af HKs fire sektorer. 

“Vi får ensartet vores kontingent, så det ikke bliver så kompleks og medlemmerne skal forholde sig til otte forskellige prispunkter,” siger Anja C. Jensen. 

Hun understreger, at man vil være i tæt dialog med tillidsrepræsentanterne ude på arbejdspladserne i forbindelse med implementeringen af den nye kontingentmodel. 

Kommende kontingent i HK 

- I dag betaler medlemmer af henholdsvis HK Privat, HK Stat, HK Handel og HK Kommunal hver sit kontingentbeløb, der samlet ligger et sted mellem 1011 og 1093 kroner om måneden for A-kasse, fagforening og lønsikring

- Når et nyt kontingentsystem er indført, vil den samlede pris på tværs af HKs sektorer være på 1065 kroner om måneden

- Prisen udgøres af 500 kroner til fagforeningen, 65 kroner til lønsikring og 500 kroner til A-kassen

- Tjener man under 25.000 kroner om måneden, vil man fremover betale 300 kroner om måneden for fagforeningen, som ellers koster 500 kroner om måneden

Justeringer i HK forude

Den nye kontingentmodel hos HK vil først betyde færre penge i kassen, lyder det fra formanden, som dog satser på, at justeringerne i kontingentet vil styrke HK på længere sigt. 

“Det her skal jo gerne være en investering i vores fremtid, så det også medfører både nødvendig fremgang og en øget fastholdelse,” siger Anja C Jensen. 

Den nye kontingentmodel kan dog ikke styrke HK alene, erkender formanden, og derfor går forbundet en tid i møde, hvor flere beslutninger vil være undervejs. 

“Vi går i gang med et grundigt analysearbejde, for at finde ud af, om der er uhensigtsmæssigheder, og om nogle opgaver bliver løst flere forskellige steder,” siger Anja C. Jensen.