Tekniq: Styrk erhvervsakademierne regionalt med et højere udkantstaxameter

Tekniq
Jørgen Prosper Sørensen, chefkonsulent, og Tina Voldby, underdirektør, Tekniq Arbejdsgiverne. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne
28. feb. 2024 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Det er på tide, at vi stopper med kun at fokusere på universitetsreformer, kandidater og velfærdsuddannelser. Erhvervsakademierne er nemlig en vigtig motor for dansk erhvervsliv, skriver Tekniq Arbejdsgiverne.

FOR TEKNIQ ARBEJDSGIVERNE udgør erhvervsakademierne en vigtig del af vores uddannelsessystem, hvor tæt og stærk kontakt til erhvervslivet er og fortsat skal være en del af erhvervsakademierne DNA.

Det er netop denne forankring i den "virkelige verden", der gør dimittender fra erhvervsakademierne til en værdifuld ressource for dansk erhvervsliv. Det kommer også til udtryk i de obligatorisk praktikophold, hvor de studerende har mulighed for at teste og anvende den teoretiske viden, de har opnået gennem deres uddannelse, i virkelige arbejdssituationer. Et godt praktikophold leder ofte til at den studerendes afgangsprojekt laves i samarbejde med virksomheden.

ERHVERVSAKADMIERNE ER TILLIGE i en unik position til at være frontløbere på uddannelsesområdet i forhold til den grønne omstilling. Med en stadig stigende bevidsthed i dansk erhvervsliv om klimaforandringer og bæredygtighed er der behov for uddannede fagfolk, der kan lede vejen mod mere miljøvenlige løsninger – ikke mindst på det tekniske område.

Erhvervsakademierne bør derfor fortsætte med at integrere ny grøn teknologi, bæredygtighed, digitalisering, AI med videre i deres undervisning og udfordre de studerende til at tænke innovativt på dette område. Det stiller naturligvis også store krav om inspirerende og fagligt opdaterede undervisere, som kan guide de studerende igennem de seneste tendenser og teknologier inden for deres respektive felter – og gerne i tæt samarbejde med virksomhederne.

En erhvervsakademiuddannelse – hvad enten det er på heltid eller deltid – er det naturlige valg for rigtig mange faglærte. Derfor er det for Tekniq Arbejdsgiverne uhyre vigtigt, at erhvervsakademierne er aktive i forhold til erhvervsskoler mht. tiltrækning af dygtige faglærte, som altid har været en vigtig del af erhvervsakademiernes varemærke. Samarbejdet mellem disse institutioner er en win-win-situation: Det giver erhvervsskoleeleverne et klart billede af deres fremtidige muligheder og skaber en god overgang mellem de to uddannelsesniveauer.

Flere taxameterkroner til udkanten

Det er vigtigt, at erhvervsakademiernes uddannelser er et attraktivt og relevant alternativ til de studerende der ikke nødvendigvis stræber efter en lang akademisk uddannelse.

Derudover er det essentielt for et arbejdsmarked i konstant forandring og udvikling, at erhvervsakademierne både har stærk fokus på efter- og videreuddannelsesområdet og et uddannelsesudbud i hele landet. Et manglende regionalt udbud af f.eks. akademiuddannelser på deltid skaber uligheder og begrænser adgangen til uddannelse for nogle.

VI OPFORDRER DERFOR til en styrkelse af erhvervsakademierne regionalt, f.eks. ved et højere udkantstaxameter. Bedre uddannelsesmuligheder regionalt er desuden en gevinst for de unge, der ikke har lysten eller ressourcerne til at flytte til en storby, men som får mulighed for at uddanne sig tættere på, hvor de bor eller vokser op. Ofte på mindre uddannelsesudbud med mulighed for en tættere kontakt med undervisere og medstuderende og til lokale virksomheder. Så også her kan erhvervsakademierne gøre en forskel.

Så det er på tide, at vi stopper med kun at fokusere på universitetsreformer, kandidater og velfærdsuddannelser. Selvom disse også er vigtige, må vi ikke glemme den værdi, som erhvervsakademierne tilfører vores samfund. De er i høj grad leveringsdygtige i arbejdskraft og drivkraften bag innovation og vækst og fortjener derfor i højere grad end i dag politikernes opmærksomhed og støtte.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].