Danske lejere trækker amerikansk kapitalfond i retten

20190430-025507-2_45Mb
På billedet ses Stephen Schwarzman, der er ejer af Blackstone, som ejer 360 North i Danmark. Han er en internationalt kendt boliginvestor. Derudover er han rådgiver for præsident Donald Trump. Foto: Foto: Mike Blake / Reuters / Ritzau Scanpix/ Arkiv
Firmaet 360 North, der er ejet af kapitalfonden Blackstone, bliver nu trukket i boligretten af tre af sine lejere. 360 North bliver kritiseret massivt og anklages for chikane og udnyttelse af huller i lejeloven.

Utilfredse lejere trækker nu udlejningsfirmaet 360 North i retten i tre forskellige sager om huslejeforhøjelse og nedsættelse af husleje ved vandskader.

360 North er ejet af den amerikanske investeringsfond Blackstone, som er blevet stærkt kritiseret de sidste par år for at have chikaneret lejere til at fraflytte deres lejligheder for at kunne hæve lejen.

Michael Gekgo er en af lejerne, der er med til at trække 360 North i retten. Han lejer en lejlighed af firmaet i Indre København. I næsten to år har han været engageret i sagen om 360 North og Blackstone. Han glæder sig nu over, at 360 North endelig kommer for boligretten.

- Vi er glade for, at der nu skal køre tre sager mod dem i boligretten. Huslejenævnet og Ankenævnet ville højst kunne give dem en bøde på lidt over 2.000 kroner, så det er godt, vi er kommet videre i systemet. Vi forventer også, der kommer mange flere sager, siger Michael Gekgo til A4 Nu.

Fuld leje for vandskadet lejlighed

Michael Gekgo fortæller, at en af sagerne handler om en lejlighed, der har fået en vandskade, hvor badeværelset og køkkenet skulle rives ned på grund af skimmelsvamp. I de otte måneder, hvor boligen var ubeboelig, opkrævede 360 North fuld leje uden at stille en midlertidig bolig til rådighed for lejeren. Det mener Michael Gekgo og de andre lejere ikke kan passe.

Den nyudnævnte boligminister Kaare Dybvad (S) har varslet et opgør med Blackstone, hvilket også er skrevet ind i regeringens politiske 'forståelsespapir’. FN har også været ude og advarer blandt andre Danmark mod Blackstone og deres forretningsmetoder, der ifølge FN tvinger folk ud af deres boliger. Frederiksberg Kommune har forhindret Blackstone i at købe flere ejendomme i kommunen.

360 North oplyser til A4 Nu, at de ikke vil kommentere på konkrete sager. Firmaet kommer dog med en klar opfordring til mulige utilfredse lejere:

- Der er naturligvis ingen lejere der skal føle sig chikaneret, så hvis der er konkrete sager vil vi gerne opfordre enhver lejer til at komme direkte til os, så vi kan håndtere problemet, lære af situationen og undgå gentagelser. Ingen lejere skal føle sig uønskede - det er ikke sådan vi ønsker at drive virksomhed. Vi ønsker kun glade lejere, skriver 360 North i en mail til A4 Nu.

Kun toppen af isbjerget

Selvom der indtil videre blot er tale om tre sager, der skal for retten, så regner Michael Gekgo med, at der blot er tale om toppen af isbjerget.

- Blackstone begyndte at købe meget aggressivt op i København for to år siden, og det er nogenlunde den tid, det tager for sager at gå igennem Huslejenævnet og Ankenævnet, siger han.

GDPR