Færre er på kontanthjælp: Det laveste antal i 14 år

20210910083250354_1000
Der var ved udgangen af juni 103.300 på kontanthjælp eller lignende ydelser. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
10. sep. 2021 09.59
Der er kommet godt gang i det danske arbejdsmarked efter genåbningen, og det betyder færre på kontanthjælp.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt i juni til 103.300. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet er det laveste i de 14 år, som statistikken er lavet. Tallene dækker ikke blot kontanthjælpsmodtagere, men også ydelser som uddannelseshjælp, integrationsydelse samt folk i løntilskud og på revalidering.

Hos tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger cheføkonom Erik Bjørsted på, at en god udvikling i dansk økonomi får folk på kanten af - arbejdsmarkedet i job.

Vi oplever lige nu et jobboom, som er uden fortilfælde i nyere tid. Det er med til at åbne døre for personer på kanten af arbejdsmarkedet.

- Det store fald, man så i antallet af kontanthjælpsmodtagere fra 2004-2008, blev dengang kaldt det største socialpolitiske fremskridt i årtier. Det er vi nu ved at gentage, siger han i en kommentar.

Det store fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere skal også delvist ses i lyset af, at dagpengeperioden var suspenderet under coronanedlukningerne.

Det vurderer cheføkonom Niklas Praefke fra organisationen Lederne, som derfor betegner niveauet som "kunstigt lavt".

- Under coronkrisen har dagpengeforbruget været suspenderet, og i den periode har ingen opbrugt dagpengeretten. Der har så at sige sat prop i overgangen fra dagpenge til kontanthjælp, siger han i en kommentar.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere toppede i 2015 med 175.200, men er siden da faldet stort set uafbrudt med undtagelse af en markant - men kortvarig - stigning under coronaudbruddet.

/ritzau/