Arbejdsgivere tilbyder straksudbetaling af løn: Kan skabe afhængighed, advarer eksperter

20200114-174559-A-1920x1281we
Med ét klik på en app kan timelønnede medarbejdere hos en række virksomheder i dag få noget af deres løn udbetalt, lige efter den er tjent ind. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Flere danske virksomheder har kastet sig ud i et koncept, hvor timelønnede kan få en andel af deres løn udbetalt gennem en app, så snart den er optjent.

Med ét klik på app'er som All Gravy og Instapaid kan timelønnede medarbejdere hos en række virksomheder i dag få noget af deres løn udbetalt, lige efter den er tjent ind. 

For arbejdsgiveren kan udbetalingen være et værktøj til at gøre arbejdspladsen mere attraktiv og samtidig øge fastholdelsen af medarbejdere på grund af den øgede fleksibilitet. Og det har fået virksomheder som 7-Eleven, Letz Sushi og Mikkeller til at tage app'erne i brug.  

LÆS HELE ARTIKLEN: Arbejdsgivere tilbyder straksudbetaling af løn: Kan skabe afhængighed, advarer eksperter

Men flere eksperter peger på, at funktionen kan skabe afhængighed hos nogle medarbejdere. Blandt dem er professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet Carsten Tanggaard, der påpeger, at funktionen særligt appellerer til “svage forbrugere”, som ikke har sparet op til uventede udgifter. 

"Der, hvor jeg nok i bund og grund ikke kan lide konceptet, er, fordi det appellerer til folk, der ikke har en ordentlig økonomi,” siger Carsten Tanggaard til A4 Overenskomst

Mikkeller og 7-Eleven er enige om, at de har et ansvar for, at de unge ikke sidder fast i en afhængighed af at trække penge ud gennem app’en. 

Kenneth Søndergaard, global head of retail hos Mikkeller, understreger over for A4 Overensomst, at der er tale om den enkelte medarbejders egne penge, mens Michael Kayser, der er stifter af og direktør for Instapaid, fremhæver, at den enkelte medarbejder også har et ansvar for sin økonomi. 

GDPR