Arbejdsgiverorganisationer på stribe har tabt store summer: "Et helt ekstraordinært stort tab"

20230301-101340-L-1920x1280we
2022 var et hårdt år for folkene i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
2022 var et hårdt år på bundlinjen hos landets arbejdsgiverorganisationer, viser årsregnskaberne. De store tab får dog umiddelbart ingen konsekvenser, lyder det fra tre direktører.

Der er røde tal på bundlinjen i årsregnskaberne hos landets arbejdsgiverorgsanisationer.

De fire største fik tilsammen et underskud på mere end 750 millioner kroner sidste år. Det største tab står hovedorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening (DA) for, mens medlemsorganisationerne i DA's forretningsudvalg - Dansk Industri (DI), Dansk Erhverv (DE) og Tekniq Arbejdsgiverne - står for resten.

Horesta, som er arbejdsgiverorganisation for hotel-, turist og restaurationsbranchen, har som den eneste af de fem største arbejdsgiverorganisationer generet et lille overskud i 2022 - nemlig på 400.000 kroner.

Det viser de respektive organisationers årsregnskaber, som A4 Overenskomst har fået aktindsigt i via Skattestyrelsen - du kan læse den fulde historie på A4 Overenskomst, hvor du også kan læse en økonomiprofessors bud på de store underskud.

Dansk Arbejdsgiverforening kom ud af 2022 med et resultatsmæssigt underskud på 681 millioner kroner, Dansk Industri (DI) endte med et underskud på 65 millioner kroner, Tekniq Arbejdsgiverne med et underskud på 40 millioner og Dansk Erhverv (DE) med et underskud på 2,5 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under grafen

De røde tal skyldes i høj grad tab på de finansielle markeder. Derfor er man heller ikke så bekymret i hverken DA, DI eller Tekniq Arbejdsgiverne.

"Investeringer kommer med en risiko, og vi er jo langt fra de eneste, som har tabt på den konto i 2022. Og det skal ses i lyset af, at vi i de foregående år havde et overskud på investeringerne, som oversteg tabet i 2022," lyder det i et skriftligt svar fra Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

I Dansk Industri er svaret nogenlunde det samme.

"Det er jo et helt ekstraordinært stort tab, men det får ikke nogen herinde til at ryste på hånden," siger Thomas Bustrup, der er vicedirektør i Dansk Indstri med ansvar for driften.

Artiklen fortsætter under grafen. Klik på organisationens navn for at fremhæve eller fjerne organisationens regnskabstal.

I Tekniq Arbejdsgiverne, der i 2022 led et tab på i alt 40 millioner kroner, understreger direktøren, at de fokuserer på "langsigtede og bæredygtige investeringer", samt at der er investeret i digitalisering af organisationen og en modernisering af deres domicil.

"Vi oplevede som alle andre et dyk i de finansielle aktiviteter, hvilket desværre kostede os cirka 21 millioner. Heldigvis kompenserer overskuddet fra de foregående år for tabet," skriver direktør Troels Blicher Danielsen i en kommentar.

Hverken Dansk Erhverv eller Horesta har ønsket at kommentere deres regnskaber.

Trods de store tab på de finansielle markeder har de fleste af organisationerne et driftsmæssigt overskud. Eneste undtagelse er Dansk Arbejdsgiverforening.