Efter brug af giftigt skum: Nu vil tusindvis af brandmænd undersøges

20040602-222655-L-1920x1284we
PFOS-holdigt skum er blevet brugt til brandslukning i årtier, men har siden 2011 været ulovligt. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
180 borgere har de seneste dage været til kontrol på sygehuset efter at have spist forgiftet oksekød. Nu kræver brandmænd også at kunne blive undersøgt.

Efter den seneste tids afdækning af en giftsag i Korsør kræver landets tusindvis af brandmænd at blive undersøgt for, om de er forgiftet, skriver Jyllands-Posten.

De seneste dage har 180 borgere fra Korsør fået foretaget en blodprøve på sygehuset, efter de har spist kød fra kvæg forgiftet med det kræftfremkaldende fluorstof PFOS. Stoffet er blevet sporet til en nærliggende brandskole, hvor der for indtil 20 år siden blev anvendt brandskum med PFOS.

Når borgere, der har spist forgiftet kød, kan blive undersøgt, bør brandmænd, der i årevis har arbejdet med det giftige skum, have samme tilbud, lyder det fra Jan Lund Hammer, formand for Landsklubben for deltidsansatte Brandfolk, der har godt 3.000 medlemmer.

- Brandfolkene har haft det på tøjet og i hovedet, så når borgerne kan blive testet, skal brandfolk i hvert fald også have den mulighed, siger han, der første gang hørte om farligheden ved PFOS for et par måneder siden, da han blev kontaktet af et bekymret medlem.

Også Beredskabsstyrelsen – som rummer de statsligt ansatte brandmænd – vil på baggrund af sagen i Korsør have undersøgt, 'om brugen af brandskum med PFOS kan have givet påvirkninger af Beredskabsstyrelsens personel', oplyser styrelsen.

PFOS-holdigt skum er blevet brugt til brandslukning i årtier, men har siden 2011 været ulovligt. Stoffet, der er svært nedbrydeligt og derfor ophobes i mennesker og natur, er kræftfremkaldende og kan give hormonforstyrrelser og dårligere immunforsvar.

Professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean kalder det 'relevant at undersøge' folk, der har været brandmænd i mange år.

- PFOS og andre fluorstoffer har formentlig også været anvendt til imprægnering af uniformer eller arbejdstøj. Sammen med udsættelsen for fluorstoffer fra skumslukning kan brandfolk have akkumuleret øgede doser med tiden, siger han.

Sundhedsministeriet opfordrer borgere, der er bekymret for deres helbred, til at søge læge.