
Den danske økonomi klarede sig lidt bedre i tredje kvartal, end det tidligere har været rapporteret.
Væksten i bruttonationalproduktet, bnp, lød på 5,2 procent. Det er aldrig set højere på et enkelt kvartal.
Det er en opjustering fra 4,9 procent i den seneste opgørelse - som også var rekordhøjt. Det viser onsdagens reviderede opgørelse fra Danmarks Statistik.
Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.
Hos Arbejdernes Landsbank påpeger cheføkonom Jeppe Juul Borre, at kvartalet bar præg af, at pengene brændte i lommerne hos danskerne efter nedlukningen i starten af året.
- Dansk økonomi voksede med rekordfart i tredje kvartal. Farten justeres yderligere op med dagens tal.
- Et historisk comeback, som markerer en god periode i en ellers svær tid. Beskæftigelsen steg, forbrugerne havde igen mod på at bruge penge, og meget var normaliseret efter et yderst usædvanligt forår, siger han i en kommentar.
Trods fremgangen ændrer det ikke ved, at 2020 står til at blive det værste år for dansk økonomi siden finanskrisen i 2009. Efter årets første tre kvartaler er bnp skrumpet med 3,9 procent.
Ifølge Jeppe Juul Borre vil fjerde kvartal formentlig byde på tilbagegang for dansk økonomi.
- Økonomien er igen udfordret, og lige nu holder vi vejret i håb om, at smittekurven knækker meget snart, og restriktionerne drosler ned i begyndelsen af det nye år.
- Vi skal være heldige for overhovedet at få positiv vækst i fjerde kvartal, og starten af næste år kan meget vel byde på negativ vækst, medmindre coronaen slipper lidt af grebet i meget nær fremtid, siger han.
Fremgang forude
Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Erik Bjørsted, deler den pessimistisk vurdering af fjerde kvartal, men ser lys forude:
- Selvom en vaccine nu er blevet godkendt, kan det tage lang tid, før økonomien er oppe i fulde omdrejninger igen. Det skyldes, at de økonomiske konsekvenser af COVID-19 i mange af vores samhandelslande har været voldsommere end herhjemme. Ordrebøgerne bliver ikke fyldt op fra den ene dag til den anden, bare fordi der er kommet en vaccine.
- Når smitten er under kontrol, kan vi til gengæld håbe på en ketchupeffekt til det private forbrug - i hvert fald den del af vores forbrug, som har med oplevelser at gøre. Der er et stort opsparet behov for oplevelser, når der igen bliver åbnet op. Samtidig har danskerne fået en masse penge på lommen efter udbetalingen af de indefrosne feriepenge. Det kan give et boost til forbruget, siger Erik Bjørsted.