David Trads: Lige nu føler SF, de kan gå på vandet. De plasker snart i

David_Trads_bred
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

DA PIA OLSEN DYHR afleverede sin landsmødetale forleden, blev hun rost til skyerne:

SF-formanden flyttede SF fra pacifisme til oprustning; hun omfavnede NATO og EU på hidtil uset maner; og med et pennestrøg fjernede hun ’socialistisk’ fra partiets engelske navn. Sandt for dyden nye tider.

Wow, lød det rosende fra et kor af kommentatorer på borgerlige medier: "Med en meget stærk tale placerede Pia Olsen Dyhr SF på den rigtige side af historien" (Berlingske). "Det er den bedste politiske tale, jeg har hørt meget længe!" (BT). "Pia Olsen Dyhr skriver SF-partihi­storie" (Børsen).

Også Politiken, som ellers ofte skælder ud på SF, var oppe at ringe: "Hun er ved at være en af de store SF-formænd," skrev avisens kommentator. Debatredaktør Magnus Barsøe ramte meget godt kommentatorkøbings enighed med et tweet: "SF er en vælgermæssig kanonsucces…Pia Olsen kan grine hele vejen ned til stemmeboksen."

DET SIDSTE SKREV han, fordi Voxmeter gav SF 9,5 procent opbakning. Megafon bekræfter med 8,9 procent, at det går godt for folkesocialisterne, som fik 7,7 procent ved valget i 2019. Med andre ord: Lige nu føler SF, at de kan gå på vandet.

Men, Olsen Dyhr og SF bør være bekymret for snart at plaske i vandet.

Den ros, som partiet får netop nu, kommer mest fra dem, der alligevel ikke kunne finde på at stemme på dem. Borgerlige, som er glade for, at SF endelig har set lyset – altså at de på sikkerheds- og udenrigspolitikken med kvantespring har bevæget sig til højre.

Der er grund til at tro, at SF vil blive ramt, når virkeligheden melder sig
David Trads, politisk kommentator

Det er ikke vennerne på venstrefløjen, som bakker op – for de er tydeligvis dybt bekymrede over at se, hvordan SF, der plejer at støtte velfærdsstigninger, nu er i færd med at bruge multi-mange-millioner på oprustning. Elisa Rimpler, formand BUPL, kom med en rammende udtalelse, da jeg senest beskrev, at SF vil få problemer på sigt:

”Tror du har en pointe. Hvis/når konsekvenserne af en så markant prioritering af forsvar mærkes som forringelser i hverdagens velfærd og uddannelse, så vil mange vælgere (og offentlige ansatte) føle sig politisk hjemløse.”

A4 BESKÆFTIGELSE BERETTEDE op til KL’s Kommunalpolitiske Topmøde forleden om, at borgmestre forudser, at ’vi skal til at vælge velfærdsydelser fra’ og konstaterede: Der er ’fokus på, hvad krigen i Ukraine skaber af udfordringer for kommunerne. Flere borgmestre er bekymrede for velfærden. En bekymring, der ikke er blevet mindre af, at forsvarsbudgettet løftes med milliarder.’

LÆS OGSÅ: Borgmestre i opråb inden KL-topmøde: Vi skal til at vælge velfærdsydelser fra

Der er grund til at tro, at SF vil blive ramt, når virkeligheden melder sig. BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd med flere vil miste deres gode humør, når SF vil få svært ved at leve op til de velfærds- og ligelønsløft, som de er kommet med. Den store udskrivning til oprustning er ikke noget, som mange SF-vælgere holder af i længden. Men 18 ekstra milliarder kroner til oprustning hvert eneste år fylder altså meget. Pengene er brugt.

Og nå ja, det ser heller ikke ud til, at afviklingen af forsvarsforbeholdet bare ruller afsted. Voxmeter kunne forleden fortælle, at ja-siden har tabt terræn – fra 44,2 procent i uge 10 til 38,2 procent i uge 11. Resten siger nej eller ved ikke. Pointen er, at den massive opbakning, der var lige der, hvor Putin chokerede med sin invasion af Ukraine, hurtigt kan stilne af. Sker det, får SF et problem.

GDPR