Dyster prognose: Om otte år kan vi mangle 16.000 sosu'er

20170112-141742-2-1920x1281we
Frem mod 2030 bliver der 150.000 ekstra ældre over 80 år. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ældreplejen kan blive yderligere udfordret af personalemangel de kommende år, viser ny analyse.

Om bare otte år vil der mangle knap 16.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. I hvert fald hvis man skal bevare det samme forhold mellem antallet af sosu'er og ældre som i dag.

Det viser en analyse fra KL, skriver KL's nyhedsbrev Momentum.

Allerede i dag kniber det for kommunerne med at finde medarbejdere nok, og rekrutteringsproblemerne ser kun ud til at blive større. I 2045 kan man mangle næsten 37.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, viser KL's analyse.

- Allerede nu har vi mange ubesatte stillinger i vores sundheds- og ældrepleje, og hvis ikke vi lykkes med at skaffe de ansatte, vi har brug for, kan det gå udover opbakningen til velfærdsstaten. For hvis vi skal kunne levere god service til flere ældre, er det helt afgørende, at vi får flere medarbejdere. Problemet er ikke nyt, og der bliver derfor også rundt omkring i kommunerne arbejdet stenhårdt på at optimere arbejdsgange, indføre teknologiske løsninger, nedbringe sygefraværet og få flere til at gå fra deltid og op i tid. Men det er ikke nok, og der er derfor brug for, at alle sten vendes i bestræbelserne på at finde de hænder, der skal til, siger KL-formand Jacob Bundsgaard til Momentum.

Frem mod 2030 bliver der 150.000 ekstra ældre over 80 år, og mange af dem vil have brug for pleje. Det kræver, at der uddannes omkring 8.000 nye sosu’er hvert år. I 2017, der er det seneste år, før sosu-uddannelserne blev ændret, blev der dog kun uddannet 5.200. 

Også i FOA vækker tallene bekymring. Torben K. Hollmann, formand for social og sundhedssektoren i fagforeningen, siger til Momentum, at man fortsat skal have fokus på at få flere sosu'er på fuldtid og mindske sygefraværet. Samtidig har han også forhåbninger til, at den gentænkning af ældreområdet, som statsministeren varslede i sin nytårstale, kan være med til at gøre et job i ældreplejen mere attraktivt.

GDPR