
To købskontrakter lå klar til underskrivelse på ejendomsmægler Brian Diemer-Marcuessen skrivebord, da coronakrisen ramte. De ligger der endnu - stadig uden underskrifter.
- Den ene skulle underskrives af en køber fra Tyskland og den anden af en køber fra Bulgarien. Det kræver et EU-opholdskort for udlændinge at købe en bolig, og det skal de møde personligt op hos SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og Integration, red.) for at få. Det kan de jo af gode grunde ikke, forklarer han til A4 Arbejdsliv og henviser til, at grænserne til Danmark er lukket grundet coronakrisen.
LÆS OGSÅ: Usikkerhed dæmper salg på boligmarkedet
Brian Diemer-Marcussen er ejendomsmægler og partner hos EDC Poul Erik Bech i Rødekro, som ligger tæt på den dansk-tyske grænse. Han er sammen med to andre medejer af butikken. Normalt har forretningen en del tyske kunder, men dem er der ingen af i øjeblikket.
Det handler om to ting, dels ved folk ikke, om de kan beholde deres arbejde, dels er der usikkerhed om, hvad der sker med renterne og kurserne for lånene. Det får folk til at afvente sitautionen
Brian Diemer-Marcussen, ejendomsmægler
Men det er ikke kun tyskerne, der er gode grunde holder sig væk, også danskerne lader den store pengepung blive i lommen under coronakrisen.
- Vi kan mærke det på det generelle aktivitetsniveauet. Det står ikke bomstille, men vi har ikke så mange fremvisninger eller vurderinger, som vi plejer, og vi har også måtte annullere et par købsaftaler. Det er meget sjældent, at det sker, siger han og fortsætter:
- Det handler om to ting: Dels ved folk ikke, om de kan beholde deres arbejde, dels er der usikkerhed om, hvad der sker med renterne og kurserne for lånene. Det får folk til at afvente sitautionen.
Brug af hjælpepakke
I Brian Diemer-Marcuessens forretning sidder der fem medarbejdere. I firmaet overvejer de at sende to af dem hjem. Dermed vil han og de andre medejere gøre brug af trepartsaftalen, der betyder, at private virksomheder, der står over for at skulle varsle afskedigelser for minimum 30 procent af medarbejderstaben, kan få lønkompensation på op til 75 procent af lønnen, dog maksimalt 23.000 kr.
Jeg bruger en del tid på at tænke over, hvad der sker. En ejendomsmægler er afhængig af at sælge boliger, og hvis det her står på for længe, så går det da hårdt ud over vores branche
Brian Diemer-Marcussen, ejendomsmægler
Ejendomsmægleren er selv delvis afhængig af provision ved salg, men han har også en garantiløn eller en grundløn. Derfor er han ikke selv ramt så hårdt endnu. Alligevel har han sine bekymringer:
- Jeg bruger en del tid på at tænke over, hvad der sker. En ejendomsmægler er afhængig af at sælge boliger, og hvis det her står på for længe, så går det da hårdt ud over vores branche. Men vi lider ikke anden nød endnu, end at vores hverdag er ændret. Uanset hvad vil der stadig være mennesker, der flytter på grund af nye job og skilsmisser osv.
Brian Diemer-Marcuessen forsikrer dog A4 Arbejdsliv om, at det er lykkedes ham at fået underskrifter på et par købsaftaler i ugens løb.
Livet fortsætter
Udover færre opgaver og overvejelser omkring hjemsendelse af medarbejdere fortsætter dagligdagen i Rødekro på sin vis, som den altid har gjort:
Boligmarkedet har jo været rigtig godt, indtil krisen ramte. Så lige nu ville jeg klappe hesten og vente til, at det værste var overstået
Brian Diemer-Marcussen, ejendomsmægler
- Vi holder ikke almindeligt åbent hus, fordi vi risikerer flere end ti gæster. Men vi holder åbent hus med tilmeldinger, hvor vi viser et par rundt af gangen. Vi tager alle forholdsregler og spritter selvfølgelig af og hoster i ærmet, og er aldrig mere end tre personer i en bolig. Derudover holder vi en del møder med både købere og sælgere over Skype, siger han.
LÆS OGSÅ: Journalister og sangere efter hjælpepakke: Vores stemmer er blevet hørt
Har du nogle gode råd til folk, der vil købe eller sælge ejendom?
- I bund og grund handler det om at se tiden an. Når krisen lægger sig, så kom ind i markedet igen. Boligmarkedet har jo været rigtig godt, indtil krisen ramte. Så lige nu ville jeg klappe hesten og vente til, at det værste var overstået.