Enhedslisten har kaldt Peter Hummelgaard i asbestsamråd

20141110-211525-L-1920x1279we
Arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten, Christian Juhl, har haft en indkaldelse til samråd om asbestproblemer i støbeskeen i et par uger. Nu er indkaldelsen sendt, og han forventer et snarligt samråd med beskæftigelsesministeren. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Som tidligere varslet har Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, nu indkaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til samråd for at diskutere de store problemer, Danmark stadig har med asbest.

Siden Blik og Rørs asbestkonference på Christiansborg i starten af august har Enhedslisten haft et samråd med beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), i støbeskeen.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare

I fredags sendte arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten, Christian Juhl, så samrådsindkaldelsen til beskæftigelsesministeren.

Foruden Blik og Rørs konference sker det på baggrund af en A4 Arbejdsmiljø-historie, hvor håndværkere på en byggeplads i Indre København er blevet udsat for asbest i en sag, hvor det tyder på, at byggelederen bevidst har fiflet med en asbestanalyse. 

- Det er helt grotesk at tænke sig, at man kan lade folk arbejde under de vilkår, som det er beskrevet i jeres artikel. Derfor er det vigtigt, vi tager fat i ministeren. Der var i forvejen brug for at kigge på det efter Blik og Rørs konference og deres otte anbefalinger til at forbedre asbesthåndtering, nu er der en ekstra anledning.

De otte anbefalinger fra Blik og Rør

1. Nedsæt asbest-arbejdsgruppe 2.0
2. Opret nationalt register for udsættelse for asbest
3. Definér asbest som særligt farligt arbejde
4. Vejleding om asbest ved køb af bolig
5. Styrk Arbejdstilsynets hjemmel
6. Styrk efteruddannelsen
7. Stil krav til saneringsvirksomheder
8. Forbyd indkapsling

Kilde: Blik og Rør

Optimistisk om snarligt samråd

Christian Juhl er optimistisk med henblik på et snarligt samråd.

- Jeg indkaldte til samråd i fredags.  Jeg har arbejdet på en indkaldelse efter Blik og Rørs konference, og så har jeg sendt supplerende spørgsmål om, hvad vi gør ved den slags historier, som vi desværre ser i jeres artikel. Jeg regner med, at samrådet bliver inden for en uge eller to. 

Det er ikke kun et snarligt samråd, Christian Juhl er optimistisk omkring. Han fornemmer et stigende og nødvendigt fokus på en presserende problemstilling, også politisk. En problemstilling, der ikke bliver mindre i takt med, at bygninger fra dengang, hvor asbest blev brugt flittigt i byggeriet, skal renoveres eller rives ned.

LÆS OGSÅ: Firma nappet to gange på kort tid: Overtrådte en række asbestregler

- Sagen fra jeres artikel er så grotesk, og man kan mærke på folk, der siger “hold da kæft, kan det passe?”, når det er så længe siden, vi afskaffede asbest i produktionen. Jeg tror også, ministerien er helt klar på at reagere. Alle kan se, det ikke kan passe, at der er mennesker i vores land, der bliver udsat for den slags i 2021. 

 

GDPR