Fagforeninger langer ud efter kommunes beslutning: En mundkurv til de ansatte

20200415-095536-L-1920x1297we
Pædagoger og andre offentligt ansatte på Bornholm må ikke udtale sig til pressen op til kommunalvalget i november. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
9. jul. 2021 08.04
Når kommunen indfører spærretid, hvor offentligt ansatte ikke må udtale sig til medierne, er det en mundkurv til de ansatte, lyder det fra fagforening.

Der er ingen adgang for pressen i de bornholmske børnehaver, plejehjem og andre offentlige institutioner fra den 16. august og frem til dagen efter kommunalvalget den 16. november.

Direktionen i Bornholms Regionskommune har nemlig meldt ud, at der i de tre måneder op til valget er 'spærretid' for journalister i de offentlige instituioner, og at det derudover kun er kommunaldirektøren, der må udtale sig til medierne på kommunens vegne. Det skriver DR.

LÆS OGSÅ: Ansatte hos Nemlig.com får mundkurv på

Beskeden blev lagt ud på kommunens hjemmeside i forrige uge, men kritikken af kommunens beslutning er efterfølgende taget til. Blandt andet frustrerer den de bornholmske afdelinger af fagforeningerne FOA og BUPL, som repræsenterer ansatte på flere af øens plejehjem og pædagogerne i de bornholmske daginstitutioner.

Et af argumenterne for spærretiden er ellers, at den skal beskytte de ansatte.

- Vi har oplevet tidligere at stå i nogle situationer, hvor der er usikkerhed, om medarbejderen har udtalt sig på egne vegne eller på arbejdspladsens vegne, eller hvor medarbejderen bliver presset af medier og politikere og bliver bragt i situationer, som man ikke bryder sig om, siger Kommunaldirektør Johannes Nilsson til DR.

Men det argument giver man ikke meget for hos FOA Bornholm, hvor formand Anja Juhl Kofoed mener, at spærretiden kan opfattes som en mundkurv til de ansatte. 

- Som offentlig ansat har man en skærpet forpligtigelse til at ytre sig i forhold til, hvordan kommunen bruger skattekronerne, og så længe man ytrer sig på egne vegne, og det er faktuelt og sagligt, så har man stadig ret til at ytre sig, siger hun til DR. 

Hos BUPL Bornholm siger formand Henrik Kofoed Hansen til DR, at spærretiden gør det sværere for medarbejderne at gennemskue, hvad de må under valgkampen.

Bornholms borgmester Thomas Thors (S) vender fredag tilbage fra ferie og har indkaldt til pressemøde om sagen.