Fagbevægelsens nye frontfigur har særligt én målgruppe i sigte

20230907-143143-L-1920x1280we
Morten Skov Christiansen er ny formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. I baggrunden står de to næstformænd, Nanna Højlund og Flemming Grønsund. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
KONGRES: Morten Skov Christiansen blev torsdag valgt som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Han dedikerede store dele af sin takketale til de unge, som fagbevægelsen har haft notorisk svært ved at tiltrække.

Der gik godt og vel syv år fra det ikoniske spillested K.B. Hallen på Frederiksberg brændte ned til grunden i 2011, til at hallen igen stod klar til at genåbne.

Torsdag lagde den rammerne til valget af en ny formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som dog næppe har lige så lang tid til at genopbygge fagbevægelsens troværdighed, der har stået i flammer siden april.

Valget faldt - som forventet og uden overraskelse - på den nu fungerende formand og tidligere næstformand, Morten Skov Christiansen, som nu skal stå for den genopbygning.

Der var ingen modkandidater, og til et stående og taktfast bifald blev han kronet som den nye mand i spidsen for FH.

"Det er svært at stå heroppe uden at være utrolig rørt over den tillid, I viser mig. Tak," lød det fra en tydeligt berørt Morten Skov Christiansen i hans takketale.

Han brugte den første del af talen på at takke forbundsformændene, næstformand Nanna Højlund og ikke mindst sin familie for at have stået ved hans side i det stormvejr, FH har stået i, siden Lizette Risgaard trak sig som formand.

Og netop Lizette Risgaard fik da også et tak for sin indsats med på vejen af sin afløser.

"Den seneste tid rykker ikke på, hvad du har opnået. Du har arbejdet solen sort. Kære Lizette, tusind tak for din indsats," lød det fra Morten Skov Christiansen.

Resten af talen blev brugt til at se fremad mod den bunke af opgaver, der venter på formandens bord, og Morten Skov Christiansen dedikerede særligt sin tale til én bestemt målgruppe: de unge lønmodtagere.

Den skjulte valgkamp

Selvom det hele var klappet af på forhånd, og den ekstraordinære kongres blot tog 93 minutter at gennemføre, har forspillet til valghandlingen - der endte uden en opstillet modkandidat til Morten Skov Christiansen - ikke været helt uden drama.

Forud for den ekstraordinære kongres har der nemlig været et intenst magtspil i kulissen.

Der gik knap to uger, fra Morten Skov Christiansen meldte sit kandidatur, før Dansk Metal og 3F offentligt tilkendegav deres støtte til ham.

I mellemtiden forsøgte kræfter at køre en anden kandidat i stilling: Blik- og Rørarbejderforbundets formand, Henrik W. Petersen.

Men der kunne ikke samles den fornødne opbakning til en modkandidat, og magtkabalen løste sig ifølge A4 Overenskomsts rekonstruktion af den skjulte valgkamp i FH ved, at Flemming Grønsund fra 3F blev opstillet som ny næstformand i FH.

Nanna Højlund blev på kongressen valgt som Morten Skov Christiansens afløser som første næstformand.

Trepart med regeringen

Før selve valghandlingen havde statsminister Mette Frederiksen (S) også fundet tiden til at slå vejen forbi K.B. Hallen.

Hun kaldte posten som FH-formand for "måske en af de vigtigste i vores land" og så frem til samarbejdet. Hun efterlyste ikke i direkte tale forsoning med de gamle venner fra bevægelsen, men det gjorde til gengæld signalværdien i, at Socialdemokratiet havde sendt store dele af ministerkavaleriet af sted.

Foruden statsministeren var også beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), justitsminister Peter Hummelgaard (S) og skatteminister Jeppe Bruus (S) at finde på tilskuerrækkerne. Et fremmøde som samtidig demonstrerer det netværk, den nye FH-formand bærer med sig fra sin tid som aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU.

På tilskuerrækkerne kunne man desuden finde Enhedslistens nye politiske ordfører, Pelle Dragsted, SF's Karsten Hønge og Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, som alle havde takket ja til en invitation.

Mette Frederiksen nævnte ikke et ord om store bededag, men brugte anledningen til at ridse de opgaver, der venter Morten Skov, op: en permanent trepartsinstitution og ikke mindst det offentlige lønløft.

"Om lidt går vi i gang med trepartsforhandlinger. Min appel til jer er, at vi igen kan gøre det, der er umuligt," lød det fra Mette Frederiksen.

Morten Skovs ungeløfte

Morten Skov Christiansen fik både slået et slag for værdig tilbagetrækning, grøn omstilling og arbejdsmiljø, men størstedelen af talen var dedikeret til de unge lønmodtagere. Særligt det overvældende flertal, som ikke kan se værdien af et fagforeningskontingent i dag.

Den nye FH-formand  vil, sagde han på talerstolen, tage et opgør med myten om, at de unge er blevet for individualistiske og ikke vil engagere sig i fagbevægelsen, selvom aldersgennemsnittet blandt fagbevægelsens medlemmer ikke afspejler den historie.

Han talte om fritidsjob til unge, de unges mistrivsel, erhvervsuddannelserne og udstedte samtidig et såkaldt ungeløfte:

"Et ungeløfte, der handler om ordentlige og kvalitetsfyldte uddannelser. Tid til praktik og oplæring. Et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Det koster penge, ja, men hør nu her, vi har jo penge nok. Det vi mangler er uddannet arbejdskraft. Løsningen er lige til. Invester i de unge. Invester i kvalitet. Invester i fremtiden," lød det fra Morten Skov Christiansen.

Morten Skov, vil du være de unge lønmodtageres formand?

"Jeg vil være formand for hele FH. Men det er klart, at når jeg kigger ud på vores medlemsskare, så mangler de unge. Det er åbenlyst for alle, og det er en stor udfordring. Derfor vil jeg lægge mig i selen for, at vi får organiseret og fastholdt flere unge," siger Morten Skov.

Har I været for dårlige?

"Jeg kan i hvert fald konstatere, at det vi, har gjort, ikke er nok."

Organiseringen ligger jo traditionelt ude hos  forbundene. Vil FH med dig ved roret stemple mere ind i den opgave?

"Nej, vi har en fornuftig fordeling, hvor den opgave ligger hos forbundene. Men FH har stadig en opgave i at sikre, at vi diskuterer de her ting, vidensdeler og skaber data, der kan understøtte forbundene i at organisere."

Så FH skal have en mere understøttende rolle?

"Ja," siger Morten Skov Christiansen.

GDPR