For første gang: Blik & Rør indgår overenskomstforlig med Dansk Håndværk

natteaftale
Blik & Rørs formand Henrik W. Petersen (th.) skriver under på overenskomstforlig med Dansk Håndværk omkring klokken 2.30 natten til onsdag. Foto: Privat
Efter 40 timers intense forhandlinger kan blikkenslagere og VVS'ere, der arbejder for håndværksmestre under Dansk Håndværk, se frem til en fællesoverenskomst.

Mandag klokken 9 satte Blik & Rør-formand Henrik W. Petersen og Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen, sig til forhandlingsbordet.

Lidt over 40 timer senere kunne de natten til onsdag begge skrive under på et overenskomstforlig, der aftaledækker blikkenslagere og VVS'ere ansat i virksomheder under Dansk Håndværk. 

LÆS OGSÅ: Kampen om fremtidens arbejdsmarked står i Bruxelles

Det er første gang, at der laves en aftale mellem de to parter.

Og dermed kan blikkenslagere og VVS'ere, der arbejder for håndværksmestre under Dansk Håndværk, se frem til at få en fællesoverenskomst.

- Det er jo klart tilfredsstillende for os, at vores medlemmer vil være overenskomstdækkede, når de bliver ansat i en virksomhed under Dansk Håndværk. Med aftalen vil flere af vores medlemmer være aftaledækkede, og det er jo vores fornemste opgave på det danske arbejdsmarked, siger Henrik W. Petersen.

Også Morten Frihagen er rigtig glad for forliget.

-  Der er virksomheder, der ikke er overenskomstdækkede i dag, og det vil vi selvfølgelig gerne hjælpe med, så der er ordnede forhold og fair konkurrence. Og så er det klart, at med en fælles overenskomst får vi også medbestemmelse og forhandlingsret, så vi kan varetage vores medlemmers interesser bedre, siger direktøren.

Aftalen blev onsdag aften godkendt af Blik & Rørs hovedbestyrelse. Før overenskomsten træder i kraft, skal forliget dog også godkendes af bestyrelsen i Dansk Håndværk. Det forventes at ske i december.

Tværfaglige håndværksmestre

Dansk Håndværk - der indtil 2010 hed Danske Snedker- og Tømrermestre - er arbejdsgiverforening for små- og mellemstore firmaer indenfor byggeri, håndværk og industri. Arbejdsgiverforeningen har godt 1000 medlemsvirksomheder og er en del af paraplyorganisationen SMVDanmark.

Medlemsvirksomhederne har primært overenskomst med 3F, og dermed har der været aftaledækning på tømrer- og snedkerområdet, mens Blik & Rør-ansatte har været på tiltrædelsesoverenskomster.

- Vi ser en tendens med flere håndværksvirksomheder, der arbejder inden for flere fag. Det kunne eksempelvis være et tømrerfirma, der også laver tagmontage, der kan indebære blikkenslagerarbejde. Dem kan vi nu også favne og det gør os i stand til at servicere vores medlemsvirksomheder bredere og bedre, siger Morten Frihagen.

LÆS OGSÅ: Faglig kommentator: Mange år siden sygeplejerskerne har været så tæt på

Ifølge direktøren oplever arbejdsgiverorganisationen stigende interesse fra små- og mellemstore mestervirksomheder, der søger mod Dansk Håndværk.

Slutspurtsforhandlingen kommer efter et forløb på et halvt års tid, hvor man har nærmet sig hinanden. Det er ikke første gang, blikkenslagerne og håndværksmestrene har talt om en fællesoverenskomst, men tidligere har man ikke kunnet fælles fodslag, fortæller Morten Frihagen, der glæder sig over, at det nu er lykkes.

Blik & Rørs formand kalder forhandlingsforløbet 'Godt og konstruktivt'.

- Vi har oplevet, at der har været blikkenslager-virksomheder, der har meldt sig ind i Dansk Håndværk, og derfor er vi selvfølgelig glade for, at vi kunne blive enige om et overenskomstforlig, siger Henrik W. Petersen.

Artiklen er opdateret med citater fra direktør Morten Frihagen.

GDPR